Rubriek: Wijnstreken

Red Drops of Life

Passie uit Basilicata! “Hello wine lover, This is my latest creation for the Digital Diary of Basilicata, Italy. My piece is under competition. So, if you like it, great if you’d share it and so helping me getting the award! That would help me enormously making it possible to go on with my work. Thank

Lees verder...

Wijn uit Nieuw-Zeeland

Als je zo met het wijnvak bezig bent, is het altijd leuk met andere wijnprofessionals aan de proeftafel te mogen zitten. Zo overkwam dat mij vorige week,  toen ik uitgenodigd was plaats te nemen aan de proeftafel van NZwijn, of te wel, de importeur van bizar lekkere verwegwijnen! Het wijngaardareaal is hier, Nieuw Zeeland, zo’n

Lees verder...

Wijn, nieuws en nieuwtjes

Wijn Nieuws en Nieuwtjes De bladen, magazines en kranten stapelen zich bij ons altijd op tot een ongelezen berg van papier. Eens in de zoveel tijd beklim ik die berg en trek me op aan de letters en de woorden. Al het wijngerelateerde nieuws scheur ik er uit. Het vormt een klein bergje knipselwerk. De

Lees verder...

Wijn en water uit Barcelona

Jaarlijks gaan we wel één of twee keer naar Barcelona. Gewoon, omdat we het een heerlijke stad vinden, ook omdat de boeken van  Carlos Ruiz Záfon zich daar afspelen en ik die boeken zo geweldig vind. Natuurlijk, we kijken ook naar de wijngebieden, het wijnmovement in en rond Barcelona. Zo zijn we al enkele malen

Lees verder...

Wijn uit Friuli Venezia Giulia

Seminario Amsterdam: Friulano & Friends, een eerste pennenvrucht. Terwijl de Witte Wieven over de Amsterdamse grachten zweefden, fietste ik vanochtend op mijn gemakje naar de Grand, om in het statige hotel aan de Oudezijds plaats te nemen in de Masterclass  van Janna Rijpma en Ian D’Agata die in een co-productie deze workshop ‘draaiden’. Het mooie

Lees verder...

Masterclass regionale wijnen en gerechten bij Anneline in mes amis – Maastricht

Iets voor 12.00 uur stap ik Château Maestricht binnen. Château Maestricht dat tot en met maandag de place to be is als je van vineuze en culinaire zaken houdt. Hier geven meer dan 20 Maastrichtse en Euregionale wijndomeinen acte de présence. Daarnaast wijnhuizen zoals Thiessen, Sauter en Professionals in Wine, maar ook  Brand Bier en

Lees verder...

Oogstjaar 2012 in de Alsace

Geduld werd beloond! Zowel tijdens de pluk als op dit moment, nu de gisting zich rustig voltrekt, stond en staat alles in het teken van geduld. Ondanks de chaotische weeromstandigheden van dit jaar zijn kwaliteit en kwantiteit echter op het gewenste niveau! We hebben afwisselend periodes met kou en warmte meegemaakt. Het relatief vochtige weer

Lees verder...

Wijnbouw in Nederland

Vanochtend, bezig op het web, stuit ik op een leuk echt ‘Nederlands’ artikel over Nederlandse wijnbouw. Goede tips, helder geschreven. Ik citeer: “Wijn Nederland wijnbouw Nederland leuke en interessante weetjes Hoe rijper de druiven hoe beter de wijn. Nederlandse wijn is een kwalitatief zeer goed streekproduct wat grotendeels in de eigen regio aan de man

Lees verder...

AlsaceAmbassadors!

  Onlangs brachten Edwin Raben en een vijftal getalenteerde, jonge sommeliers een bezoek aan de Alsace. Een zeer geslaagde studiereis met meer dan enthousiaste deelnemers, die unaniem erg positief waren over de kwaliteit van de Alsacewijnen. Enkele van hun reacties spreken voor zich: ‘Mijn perceptie over de Alsace is in alle positieve opzichten veranderd.’ en

Lees verder...

La Ferme du Mege, domaine Viticole, wijnbouwbedrijf

Dertig minuten lang rijden we door niemandsland! Anne Lataste, van het Communicatiebureau van ‘Les Vins de Bergerac’ zit vrolijk achter het stuur en vertelt met reebruine pretogen, (die wij natuurlijk niet kunnen zien in het donker) het ene na het andere griezelige verhaal over alles wat ons nu zou kunnen overkomen! De  mist glijdt onheilspellend

Lees verder...

Een bezoek aan de Bergerac

Dordogne, voor wie dit leest, ja inderdaad daar ben ik nu. In de Bergerac. Toeristisch gekend door menig Nederlander, ook wijnliefhebbers komen hier graag. Van de kleinste appellation Cotes de Duras, ten zuidwesten van Bergerac tot aan het grote Monbazillac, in de afgelopen decennia zijn deze allemaal zeer verbeterd. Als basis voor wit: nog altijd

Lees verder...

Oesters zwemmen goed in Muscadet

Drie nieuwe ‘crus’ dragen bij aan kwaliteitsverbetering Muscadet, de wijn uit het westelijke Loire gebied, is aan een nieuwe opmars in Nederland bezig. Opinieleiders en vakhandel tonen veel belangstelling voor de wijn die zo goed bij schaal- en schelpdieren past. Recentelijk werd tijdens Proefschrifts Fine Food Professional menig sommelier verrast door een oester met Muscadet

Lees verder...

Wijnquiz over de Beaujolais

Op Wijntraining online staat een preview van een quiz over de Beaujolais. Best grappig. Hoewel er wel een discutabele vraag bij staat overigens. Eerst proeven dan ruiken? Hoezo? Beaujolais staat bekend als een vrolijk stukje Frankrijk, net ten zuiden van de Bourgogne. De vele wijnfeesten en events versterken dat vrolijke gevoel zeker! Enfin, ga zelf

Lees verder...

Bishops Head Wines uit Nieuw-Zeeland

Weleens gehoord van dit prachtige bedrijf? Goede kans van niet, want het zit far away, in Nieuw-Zeeland en de wijnen die ze maken zijn hier (nog) niet op de markt. Vorige week was wijnmaker Peter Saunders van Bishops Head heel even in Nederland, in het Amsterdamse Collegehotel. Op doorreis vanuit het grote Brittanië, kwam hij

Lees verder...