Rubriek: Wijnstreken

Bourgogne Bourgogne Bourgogne

Op Linkedin kwam vroeg iemand om een tip voor goede en enthousiaste wijnboeren of –bedrijven in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin en omstreken. Hoe vaak ben ik al in de Bourgogne geweest. Op wijnreis met de hotelschoolstudenten. Altijd weer boeiend en fijn om te doen. Als ik dan deze oproep lees, begint het bij mij wel te

Lees verder...

Doetinchem’s eerste professionele wijngaard “wijngaard Duetinghem 838″

Sinds 2006 bestaat er in Doetinchem een prachtig stuk nieuwe natuur. Tegen de Kruisbergse bossen aan ligt hier, verscholen achter de tuinderij van de Wedeo en tegen de oevers van de Oude IJssel aan, Doetinchem’s eerste professionele wijngaard met de naam “Wijngaard Duetinghem 838”. De trotse eigenaar is Paul Nieuwenhuis. Waarom heeft hij voor die naam gekozen?

Lees verder...

Nebbiolo, de koning van Piemonte

Wat een prachtige ochtend in het bos deze morgen! De zonnenstralen prikken wat verlegen en onwennig door de takken. Onwijs lekker. Zo vroeg als ik meestal ga, is het nog doodstil. Ik loop daar en luister naar een concert dat helemaal alleen voor mij en Bink wordt uitgevoerd. Dat is zó genieten. Zoals altijd kan

Lees verder...

Een wijnreis naar de Alpen in de Frans, Zwitserse hoek

Afgelopen zomer waren wij deels in Frankrijk op vakantie. We verbleven enkele nachten met de kinderen in Hotel Esprit Montagne,  dat gerund wordt door een jong ambitious Nederlands stel.  Ze hebben het hotel grondig opgeknapt en het heeft weer die uitstraling die alleen een authentiek  berghotel kan hebben. Fantastische bloemenzee in een oase van rust.

Lees verder...

Wijnbouwopleiding in de Achterhoek

Zaterdag 31 maart, start er een wijnbouwopleiding in de Achterhoek. De wijnbouwopleiding is een initiatief van AOC Oost, het Graafschap College en de Achterhoekse Wijncoöperatie. Het jaar 2012 is door de Verenigde Naties uitgeroepen als het jaar van coöperatieve samenwerkingsvormen. Met deze wijnbouwopleiding laten de drie initiatiefnemers zien dat samenwerking kan leiden tot een krachtig

Lees verder...

Langs de wijnroute van Zuid Duitsland

Een heel leuk uitstapje vond ik op de website van Dagjeweg. Een wijnuitstapje naar Duitsland, daar waar de heuvels zich plooien en de zon haar gouden stralen door de wijngaarden en de bossen laat vallen. Citaat uit het artikel van Annette van den Berg: “Volg de welvingen van de wijnheuvels in Zuidwest-Duitsland. Via kronkelige wegen

Lees verder...

En na Calvijn kwam Dionysos

Het calvinistische klimaat waarin ik binnen het ouderlijk gezin opgroeide, liet in mijn jonge jaren geen ruimte voor welke alcoholische versnapering dan ook. Ja, wijn kon je krijgen bij het ‘Avondmaal’  in de kerk, maar dan moest je wel eerst belijdenis doen. Belijdenis betekende catechesatie. En daar onttrok ik mij toch spoedig aan.

Lees verder...

Leisteen en Riesling zetten een MVio aan het denken

Als magister vini in opleiding (MVio) word ik geacht straks af te studeren middels het schrijven van een scriptie. Uiteraard na gedegen onderzoek te hebben gedaan. Een wetenschappelijk opstel zogezegd over een volledig uitgeplozen en geanalyseerd onderwerp, waarin ik de juiste verbanden zal moeten kunnen leggen en volledig boven de materie zal moeten staan.  Poeh

Lees verder...

Zon, wijn en olijven in een Toscaans landschap

“………..Dit jaar is dat weer de bedoeling, alleen hebben wij nu iets meer verstand van wijn door de cursus en kunnen wij dus wat gerichter zoeken en proeven. Aangezien u Italië behandeld heeft vroegen wij ons af of u ons iets meer over het gebied rondom San Gimignano kunt vertellen. Misschien kunt u ons bepaalde

Lees verder...

Wat doet het klimaat voor ons wijnland?

Hoeveel wijnbouwers kent Nederland heden ten dage? In Vlaanderen, bij onze zuiderburen, zijn dat er maar liefst 60.  Zij beschikken over zo’ n 98 ha dat goed is voor 315.000 liter wijn. Een slordige half miljoen aan flessen.  (bron: www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_consumptie/Klimaat) Vooraanstaande wijnbouwers zoals bijvoorbeeld Joyce van Rennes, van het mooie Wijnkasteel  Genoels Elderen in Riemst

Lees verder...

Wijn of een “top”-terras in Bourgueil?

Wijn of een “top”-terras in Bourgueil? “Op deze 14e februari zat ik denken aan een plek waar ik met mijn Valentijn zou willen lunchen als ik in Frankrijk zou zijn. Er zijn zo ontzettend veel restaurants in Frankrijk waar ik zonder problemen zou kunnen neerstrijken om mijn Valentijn eens lekker te verwennen…”  zo begint op

Lees verder...

Bordeaux

Bijzonder dat naar mate de dagen korter zijn geworden, de zon minder schijnt en de temperatuur langzaam is gedaald tot Elfstedenniveau, men een duidelijke voorkeur krijgt  voor rode wijn. Het lijkt of de dorstlessende frisse witte wijnen het even moeten afleggen tegen het warme fluwelige rood. Hoewel wit toch onverminderd lekker blijft. Kijkend naar de Bordeaux,

Lees verder...