Bordeaux

Bijzonder dat naar mate de dagen korter zijn geworden, de zon minder schijnt en de temperatuur langzaam is gedaald tot Elfstedenniveau, men een duidelijke voorkeur krijgt  voor rode wijn. Het lijkt of de dorstlessende frisse witte wijnen het even moeten afleggen tegen het warme fluwelige rood. Hoewel wit toch onverminderd lekker blijft.

Kijkend naar de Bordeaux, dan kun je niet zeggen dat hier uitsluitend rode wijn gemaakt wordt, maar wel dat hier fantastische rode wijnen vandaan kunnen komen. De macht en invloed van Parker’s punten moeten hier niet worden onderschat. Simpel gezegd is een hoge score Parker de slagroom op de taart! Hoge verkoopcijfers staan te wachten. Verbazingwekkend hoe iemand zo de wereld op zijn kop kan zetten. Een tip is  wel dat als je wilt inkopen, volgens mijnheer Parker 2010, net als 2009 en 2005, voor hem in ieder geval een bijzonder  jaar is geweest.

Wat kun je zeggen over de Bordeaux, als streek ooit drooggelegd door de Hollanders. Dat het de meest bijzondere en duurste wijnen ter wereld voortbrengt? Of dat er een slordige 16.000 wijnboeren rond lopen om wijngaard, druif en blad te verzorgen? Dat er enkele grote rivieren doorheen lopen zoals de Gironde, de Garonne en de Dordogne? ‘t Ja dat weet toch ook iedereen eerlijk gezegd wel. Net zoals het bekend is dat de zwoele, zoete wijnen uit de Bordeaux het best vertegenwoordigd zijn in de Sauternes en zijn omgeving!

We kunnen ook uitweiden over het prachtige instituut “de tonnelerie” . Als je daar eens komt, kijk je  je ogen uit en val je achterover van verbazing als je ziet hoe van kaarsrechte, kurkdroge planken zulke prachtige, stevige eikenhouten vaten gemaakt kunnen worden!

Of de uitgebreide classificaties bespreken. De traditietrouwe classificatie uit 1855, waar nog steeds niets aan veranderd is en de koplopers al jaar en dag sublieme wijnen maken, tegen exorbitante wijnen. Opgestuwd mede door onze Aziatische vrienden uit  China en de Russen. Dat de Crus Bourgeois ook geweldige wijnen voortbrengen, dat weet iedereen inmiddels ook echt wel.

Kortom, alles is al zo vaak besproken, op de korrel genomen en uitgekauwd, dat wij denken dat we daar onze pen niet meer aan moeten wagen.

We volgen daarom maar eens een heel ander spoor en verdiepen ons met veel plezier in het culinaire effect van de Bordeaux! De open haard is geduldig. De Dooi staat voor de deur. Samen met vriend IJzel! Dus schuif de fauteuils aan en droom weg met Bordeaux in het glas naar het land van hapjes en gerechtjes.

De rode wijnen van de Bordeaux worden doorgaans geassembleerd uit de wijnen van druiven zoals de Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot en Petit Verdot. Veelal druiven met toch een behoorlijk aantal tannines in schill, steeltjes en pitten. Dit looizuur  maakt dat een wijn lang houdbaar is. Ook komt hij door de hoeveelheid tannine in zijn jeugd vaak hard en streng over. Dus houd in  de gaten dat deze wijnen uit de Bordeaux soms echt hun rijpingsjaren nodig hebben.

Mooi rood in de Bordeaux heb je in verschillende classificaties! Je hebt natuurlijk de Grand Cru wijn in de Medoc van de classificatie uit 1855. Maar daarnaast is er meer tussen hemel en Bordeaux wat een verrukkelijke smaak heeft! Gemaakt door mannelijke maar ook door veel vrouwelijke oenologen. Kijken we met gote hebberige ogen naar de fluweelzachte onmiskenbaar goedgemaakte Cru Bourgeois wijnen. De classificatie van de Bourgeois wijnen bestaat sinds 1932, Het klassement is inmiddels enkele keren aangepast en veranderd, om nu als volgt in elkaar te steken: er is nu één classificatie Cru Bourgeois wijnen met daarnaasr een groep chateaux die onder een eigen groepsnaam verder zijn gegaan : ‘Les Exceptionels’.

De wijnen uit de Bordeaux staan bekend om hun exorbitante prijzen, daartoe opgedreven door onder meer de Chinesen en de Russen.
Gelukkig kan gezegd worden dat deze onbetaalbare handel slechts voor een beperkt aantal wijnhuizen geldt, waardoor er meer dan genoeg voor ons over blijft in de snoeptrommel om uit te kiezen.

Daar passen verschillende gerechten bij. Van lamsvlees en stoofpotten tot vers wild en spannende kazen!

Lamsfilet met honingthijmsaus: Als ik lamsfilets maak thuis, omdat wij dat heel erg lekker vinden, dan haal ik mijn vlees bij de beste slager van het dorp en ik kies voor een wijn met veel merlot! Graag zou ik zeggen dat Chateau Petrus uit de Pomerol dan bij ons uit de kelder komt, maar wat er nooit ingegaan is, kan er helaas ook niet uitkomen! Maar de rode wijn uit Cotes de Bourg is ook niet te versmaden.

Of de stevige Chateau de Fleur Gazin is ook een prima keuze, hoewel misschien ook  niet een daaglijkse keuze.
De filets bak ik kort aan beide kanten, op een hoog vuur, zodat ze vrij rauw blijven van binnen. Ik laat ze namelijk in de oven rustig verder garen! De saus ontstaat door runderbouillon (of fond)  in te koken met een scheutje rode wijn. daar voeg ik honing aan toe en thijm. Zachtjes laten pruttelen op een laag vuur, tot het moment van serveren, dan giet ik er zoveel room bij, koksroom, tot er een filmende zachte saus ontstaat. Op het bord in een spiegeltje, plakjes lamsfilet er dakpansgewiis boven op en je dag kan niet meer stuk. Vergeet het takje tijm niet.
Boeuf Wellington: boeuf  wellington is van origine een steak ingepakt in bladerdeeg! Er zijn vele variaties op dit recept. Het is een geweldige goed te bereiden hoofdgerecht als je gasten voor het diner over de vloer krijgt!

Een heerlijk alternatief voor de originele Boeuf Wellington, zijn de kleine Wellingtons die ik vond in een Deliciousvan vorig jaar, het November nummer. De basis van deze Wellingtons is rundergehakt, dat samen met knoflook, kruiden, eekhoorntjesbrood en prosciuttoham tot een vulling van het bladerdeeg wordt gerold. Succes verzekerd!

Kazen die hemels zijn bij rode Bordeaux, simpelweg heerlijke Goudse, Edammer of Stolwijker extra belegen. Witte Bordeaux is lekker bij een goede Franse geitenkaas, jonge Hollandse koemelkkazen of Zwitserse Gruyère.

Een tip van Hubrecht Duijker om de marriage tussen rode wijn en blauwschimmels te bekrachtigen, is een om tegelijk met de kaas een lepeltje zwarte vruchtenjam te serveren. Dat neemt de metalige smaak veelal weg.

Maak er een feestje van!

 

Lees ook:Cru Bourgeois illegaal
Lees ook:Bordoverview presenteert alternatieve St Emilion classificatie
Lees ook:Frankrijk is weer lekker bezig
Lees ook:Ontspannen borrelen met een Bordeaux: Apéro Vintage de Bordeaux
Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>