Frankrijk is weer lekker bezig

Het rommelt weer in de Bordeaux qua wetgeving en benaming…

Frankrijk – Klassement Crus Bourgeois ongeldig verklaard

Zoals verwacht heeft het gerechtshof in Bordeaux op 27 februari j.l. het uit 2003 daterende klassement van de Crus Bourgeois du Médoc in zijn geheel ongeldig verklaard. Aan de totstandkoming ervan kleefden dusdanig veel juridische haken en ogen dat een hoge magistraat in Bordeaux eind januari om vernietiging had gevraagd. Degenen die zich destijds tekortgedaan voelden, hebben hiermee dus hun slag binnengehaald. Of de kous daarmee af is, is echter vraag twee. Het klassement van 1932 kan immers bezwaarlijk nog representatief genoemd worden voor de situatie van nu. Nog maar eens een poging wagen om een nieuw klassement op te stellen? Alleen zullen potentiële juryleden naar alle waarschijnlijkheid wel drie keer nadenken voor ze zitting nemen in een selectiecommissie.

Frankrijk – Klassement Saint-Emilion ter discussie

De vernietiging van het klassement van de Crus Bourgeois du Médoc door de rechtbank in Bordeaux heeft een drietal producenten in Saint- Emilion ertoe geïnspireerd het kersverse klassement in hun appellation juridisch aan te vechten. Het gaat hier uiteraard om châteaux die in 2006 een degradatie te slikken kregen. Zo'n degradatie betekent in commercieel opzicht in de regel een ramp. Van de in totaal elf gedegradeerden is het trio Villemaurine, Cadet Bon en Guadet-Saint-Julien nu tot actie overgegaan. Ze zijn van mening dat ze ten onrechte hun status van grand cru classé zijn kwijtgeraakt door vermeende partijdigheid en vooringenomenheid binnen de selectiecommissie. Ook zijn de klagers er niet over te spreken dat hun degradatie op geen enkele wijze is gemotiveerd en dat ze geen kans gekregen hebben om daartegen in beroep te gaan. Het tere punt bij de selectie was de verplichting om tien jaargangen te laten beoordelen. Diverse châteaux die pas sinds een paar jaar een nieuwe, ambitieuze eigenaar hebben, zijn daardoor gestraft voor fouten in het verleden. Wordt vervolgd!

Lees ook:Classificatie Saint-Emilion opgeschort
Lees ook:De redders van Bordeaux zijn de chinezen!
Lees ook:Frankrijk – Herziene classificatie Saint-Emilion
Lees ook:Veel nieuws uit Frankrijk
Lees ook:Na 200 jaar in de familie is dit Chateau Soutard uit de St. Emilion nu toch verkocht aan een verzekeraar

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Frankrijk is weer lekker bezig

 1. Ben

  Er is te veel geld aan verbonden. Een klassement opstellen waar iedereen zich mee kan verzoenen, kan niet meer.

    /   Reply  / 
 2. Hans Voorn

  Eens.

  En dat vernieuwing nodig is is iedereen het mee eens hoop ik. Ik wel in ieder geval…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>