Leisteen en Riesling zetten een MVio aan het denken

Als magister vini in opleiding (MVio) word ik geacht straks af te studeren middels het schrijven van een scriptie. Uiteraard na gedegen onderzoek te hebben gedaan. Een wetenschappelijk opstel zogezegd over een volledig uitgeplozen en geanalyseerd onderwerp, waarin ik de juiste verbanden zal moeten kunnen leggen en volledig boven de materie zal moeten staan.  Poeh poeh.

In de onderzoek- en schrijffase hebben we de beschikking over een scriptiementor. Dat geeft een zekere steun want het is fijn als je met iemand kunt sparren en overleggen. Pikant onderdeel is wel dat er geen vrouwelijke mentoren bij de rij beschikbare mentoren staan. Over wie, over wat zegt dat nu eigenlijk wat? Niet dat het mij wat kan schelen, ik weet allang  wie ik graag als mentor zou willen hebben.

Al deze bedenkingen op de vroege ochtend doordat de post mij wakker schudde. Immers het scriptieverhaal had ik wel een beetje naar de achtergrond verdrongen. Maar in de mailbox lagen twee dagen geleden de aanwijzingen met betrekking tot het fenomeen afstuderen aan het einde van de MV-opleiding.

Lars Daniels, zelf Magister Vini, stuurde ons het toe. Dezelfde Lars Daniels die ook regelmatig artikelen publiceert in o.a. het vakblad Perswijn. Zoals afgelopen maand in nummer 1 jaargang 25 een artikel over de Moezel: ‘de gezichten van de Mosel’.

Lars heeft een productief pennetje want niet alleen dit artikel, maar ook een gezamenlijke met René van Heusden en de opstart van een nieuwe serie vloeiden dit keer uit zijn pen.

Het artikel over de Mosel echter, dat las ik vandaag nog eens over. De prachtige gesitueerde wijngaarden worden beeldend beschreven. Helder en duidelijk. Maar dat zette me nog niet echt op mijn denkstoel. Nee, met name het bodemaspect, de invloeden van de verschillende vormen van leisteen, deed me in gepeins vervallen. Grauschiefer, Rotschiefer en Blauschiefer geven allemaal een andere uitkomst aan de uiteindelijke wijn mee. Blauschiefer geeft op basis van proefondervindelijk onderzoek doorgaans aromatische, zeer expressieve wijnen met tonen van perzik en een associatie met ‘natte leisteen’. Rotschiefer schijnt ingetogen te zijn met bloemenaroma’s van geel-rode appels, veldbloemen en wilde kruiden. Ook is hun smaak vaak wat breder en kruidiger dan de Blauschiefer Rieslings. Toch volgende keer even aan Lars vragen wat ‘natte leisteen’ wel mag zijn[1].

 

Wat betekent dit voor de combinaties tussen wijn en food? Dat vind ik nou interessant!

Mijn ding helemaal. Met een hotel- en restaurantachtergrond acht ik lekker eten in combinatie met een fijne  wijn toch wel bijzonder hoog! Als één wijn gastronomische eigenschappen heeft, is dat zeker de Riesling wel. Droge Riesling met finesse, off dry, edelzoet, of met een verfijnde mousse. Met Riesling kan het allemaal.

Maar kan ik nu de Riesling van de Rotschiefer net zo inzetten als de Riesling van de Blauschiefer of houd ik rekening met de specifieke leisteen aroma’s die klaarblijkelijk zo verschillend zijn? Weer een dilemma.

 

Inmiddels kan ik wel zeggen dat na een klein onderzoekje er over het algemeen niet heel specifiek gesproken wordt over Blau- oder Grauschiefer in termen van verschillende aroma’s. Pfff dat scheelt weer in mijn wijnkeuze voor vanavond als we een smakelijk forelletje in folie, uit de folie gaan eten.
Ik denk dat het een wijn uit Lieser zal worden, Rotschiefer? In ieder geval van Sybille Kuntz.  SYBILLE KUNTZ Riesling GOLD-QUADRAT® trocken

Das GOLD-QUADRAT ist eine trockene Spätlese aus der 1. Lage Lieser Niederberg-Helden und unser Power Riesling von alten Reben zwischen 40 und 60 Jahren. Er ist mineralisch, würzig und konzentriert mit 100° Oechsle aufwärts. Das goldene Quadrat auf dem Etikett symbolisiert die Steigerung zum gelben KUNTZ-RIESLING-Quadrat in Farbe und Qualität.[2]

Daar heb ik nu al zin in! Lijkt het je ook lekker, vraag gerust even het recept.


[1] De gezichten van de Mosel, Lars Daniels in Perswijn nr 1 jaargang 25

[2] Website Sybille Kuntz: /www.sybillekuntz.de/

Lees ook:Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel
Lees ook:25 jaar Perswijn
Lees ook:WInelife, gewoon lekker ff lezen
Lees ook:Moezel Saar Ruwer wordt Moezel
Lees ook:Proef de wijn, hoor de Rhone

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>