Wat doet het klimaat voor ons wijnland?

Hoeveel wijnbouwers kent Nederland heden ten dage? In Vlaanderen, bij onze zuiderburen, zijn dat er maar liefst 60.  Zij beschikken over zo’ n 98 ha dat goed is voor 315.000 liter wijn. Een slordige half miljoen aan flessen.  (bron: www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_consumptie/Klimaat)

Vooraanstaande wijnbouwers zoals bijvoorbeeld Joyce van Rennes, van het mooie Wijnkasteel  Genoels Elderen in Riemst -met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land-, nemen de opwarming van de aarde serieus en kunnen mede hierdoor tegenwoordig ook andere druivenrassen verbouwen dan de bestaande. Nieuwe mogelijkheden zijn bijvoorbeeld pinot gris, chardonnay en ook merlot!
In Nederland wordt ongeveer  200 ha als wijngaard bewerkt. Enige gegevens:

  • Het aantal wijnboeren in Nederland neemt snel toe. In 2007 verbouwden 68 bedrijven wijn, meer dan tweemaal zo veel als in 2003. Vooral in Gelderland is het aantal wijnboeren fors toegenomen. Inmiddels ligt een kwart van alle wijnbedrijven in Gelderland. Limburg volgt met 21 procent.
  • Het areaal wijndruiven is toegenomen van 36 ha in 2003 tot 105 ha in 2007. De grootste toename vond plaats in Gelderland (24 ha erbij) en Overijssel (18 ha). Ook in Limburg (7 ha) en Zeeland (5 ha) is de oppervlakte landbouwgrond voor de wijnteelt sinds 2003 toegenomen.  Bron: CBS.
  • Voor zover bekend bij De Wijnhoek, zijn er momenteel zo’n 200 wijngaarden in Nederland, zowel hobby als professioneel (±170 commercieel) van opzet. Op dit moment (2011) hebben we een wijnbouwareaal van ongeveer 202.6 hectare (500.6 acres) met een opbrengst van zo´n 1.353.400 flessen wijn. In 2012 zal er meer dan 250 hectare zijn aangeplant en zullen er naar verwachting 190 professionele (commercieel) wijngaarden zijn waarvan de helft meer dan 1 hectare aangeplant zal hebben.
    Bron: dewijnhoek.nl.

 

Wijn, wijnkunde, wijnproeven, wijnkennis, wijnwinkels. ‘t Ja, wijn heeft een eigen community gekregen in en rond Nederland. Het aantal mensen dat denkt iets van wijn te weten is de pan uitgerezen. Het aantal serieuze wijnkenners neemt hand over hand toe. Mede dankzij een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden om kennis op te doen.

Ook is het een sport om overal vandaan maar wijn te gaan importeren. Van Brazilië tot aan Slowenië, van China tot  Engeland, overal vindt men interessante wijn. Alles is te importeren.

Maar ja, met importeren ben je er natuurlijk niet. Als je een beetje pech hebt, dan begint de ellende op dat moment. Want hoe raak je al die flessen kwijt? En ik bedoel niet regelrecht in de glasbak!

‘t Ja, vele van ons vinden een Blue Ocean, maar slechts weinigen kunnen zich zo focussen dat ze die Blue Ocean steeds in het oog houden!
Over Nederlandse  wijnen gesproken. Vorige week nog een verrukkelijke houtgelagerde Solaris gecombineerd met een pasta met paddestoelenroomsaus en een vleugje truffel.

Een excellente combinatie. Wil je het recept, mail me gerust even.

Een gedegen boek over Nederlandse wijn is het boek van  Cila van der Endt, van uitgeverij  Terra Lannoo. Prachtige foto’s van gaarden, recepten en wijnen en  bovendien veel proefnotities van vakvrouw Thérèse Boer.

“Nederland nieuw Wijnland”.

Lees ook:Wijnbouwsector in Nederland groeit
Lees ook:De Nederlandse Wijnbouw in cijfers!
Lees ook:nationale wijnweek 2014
Lees ook:Open dag Nederlandse wijngaarden
Lees ook:Nationale Wijnweek 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>