Wijnbouwsector in Nederland groeit

Toeval of niet: op moment dat het CBS met nieuwe cijfers over de Nederlandse wijnbouw komt, besteedt ook het NOS-journaal aandacht aan de druivenoogst in Nederland (gisterenavond in het 8-uur journaal). Die oogst is deze week, dankzij het mooie weer, op diverse plekken goed onderweg.

Het CBS meldt onder andere dat het areaal wijndruiven in Nederland is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld is tot 170 hectare in 2011. Dat is 10 hectare meer dan in 2010. De wijndruivensector is een van de snelst groeiende fruitsectoren in Nederland.

Een wijnteler had in 2011 gemiddeld 1,7 hectare landbouwgrond voor de druiventeelt tegen 1,2 hectare in 2003. De oppervlakte wijndruiven per bedrijf is de laatste 4 jaar stabiel.

Nederland telt 100 wijnboeren
Het aantal bedrijven met wijnteelt is de afgelopen vijf jaar met meer dan de helft toegenomen tot 100. In 2011 steeg het aantal bedrijven met wijndruiven ten opzichte van 2010 met 10. Vijf jaar eerder waren dat nog 60 bedrijven.

Bron

Lees ook:Biologische wijnbouw groeit in Frankrijk
Lees ook:Voorlichting over bio in de wijngaard
Lees ook:Wat doet het klimaat voor ons wijnland?
Lees ook:Groesbeek vanaf 2013 grootste wijndorp van Nederland
Lees ook:Nederwijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>