Masterclass regionale wijnen en gerechten bij Anneline in mes amis – Maastricht

Iets voor 12.00 uur stap ik Château Maestricht binnen.
Château Maestricht dat tot en met maandag de place to be is als je van
vineuze en culinaire zaken houdt. Hier geven meer dan 20 Maastrichtse en Euregionale wijndomeinen acte de présence. Daarnaast wijnhuizen zoals Thiessen, Sauter en Professionals in Wine, maar ook  Brand Bier en Gulpener. Foodpresentaties, de legendarische Sjnkerij de Bóbbel en de nodige literaire gastronomie en professionele kookaccessoires.

Onder meer met bijzondere masterclasses door Stan Beurskens, Erik Sauter en Annaline Doelen.

 Ja, daar was ik gebleven! Bij de Masterclass van Annaline Doelen, die ooit bij onze wijnhandelaar uit Soest op de hotelschool in Wageningen zat… hoe klein de wijnwereld kan zijn!
Waar ik ook kom, altijd ontmoet ik weer iemand die wel iemand….

Bij Annaline zat ik vooraan in een prachtige zaal van het Maastrichtse theater op het Vrijthof. Nu hoef je daar niet voor gestudeerd te hebben, maar ik hoorde direct dat ze niet uit het Bourgondische zuiden kwam, hoewel je dat aan haar charmante verschijning zeker niet kon afzien.

Annaline is eigenaresse van Wijnrestaurant ‘mes amis’ zonder hoofdletters!  En hier gaat veel Nederlandse wijn over de tafel! Wijnen uit de streek en regionale producten  voor gerechten hebben  altijd extra aandacht. Niets leuker dus voor Annaline om haar visie in een wijn-spijs masterclass voor de gasten van Château Maestricht om te zetten. Ze is niet alleen altijd actief in het restaurant, maar verzorgt ook rondleidingen bijvoorbeeld bij het oudste wijnbedrijf van Nederland: de Apostelhoeve!

Zij serveert  seizoensgerechten aangepast aan het wijnaanbod. Hierbij worden drie gerechten geserveerd, gekookt met streekproducten. Bij deze gerechten worden weer ieder keer  twee regionale wijnen geproefd.

In restaurant mes amis zijn maar liefst 20 verschillende wijnen per glas te proeven. Daarnaast bestaat het totale wijnaanbod uit ongeveer 200 verschillende wijnen. De keuken kookt met Nederlandse, Franse en Belgische invloeden en heeft daarnaast, o zo trendy, een vegetarische kaart! Wauw, dat zie je niet vaak.

Na een inleiding over de wijnboeren, het Limburgse land, het ambachtelijke wijnberoep, starten we met  het proeven van twee witte wijnen. Van links naar rechts Nekumer Hoeve Auxerrois 2011, Wijndomein Aldeneyck Pinot Blanc 2010 met een “Torentje van regionale geitenkaas met pijnboompitten en verse bailicum, omwikkeld met gemarineerde courgettes“. Beide zijn heerlijke frisse wijnen. Door het gerechtje komen wel de zuren uit de wijnen wat meer naar voren!
De Nekumer Hoeve is een gecombineerd agrarisch bedrijf. Niet alleen wijn dus, wat hier de klok slaat.
Vervolgens krijgen we “Gerookte Geul Forel met Gulpener mosterd crème” geserveerd.  Hierbij proeven we Domein de Wijngaardsberg Chardonnay 2010 en een Riesling 2011 van de Apostelhoeve. De laatste gaat in navolging van onder andere de Fromberg ook een echte ‘Sprankel’ op de markt brengen. Dus een mousserende wijn met de tweede gisting op de fles.

Deze Chardonnay is zeker geen dertien-in-het dozijn type.  De wijn heeft een malolactische gisting gehad en is  -half-om-half-  zes maanden opgevoed op nieuw Bourgondisch eik en op  RVS, beide ‘sur lie’. Hij is heel zacht en past perfect bij  het gerechtje!

We eindigen met een “Marbré, terrine van kippenlevers, mousse en dunne laagjes Limburgs hoenderfilet met een veenbessenchutney”.

Dit gerechtje vind de weg naar de maag samen met Chardonnay Blauw 2010 van Genoels Elderen en Cuvée Rood 2009 van wijngaard St. Martinus. Het is de enige rode wijnen in dit gezelschap. De Chardonnay van Joyce van Rennesse, de wijnmaakster is een verrukkelijke ‘Bourgondische’ wijn. Maar hij matcht totaal niet met dit kippetje. Daarentegen is de wijn van wijnmaker Stan Beurskens, fruitig, zacht en smooth. Wel precies de matching wijn.

Anneline legt alles heel helder uit. Ze springt in op vragen en is duidelijk in haar verhaal. Haar passie komt nadrukkelijk naar voren als ze het leven en de filosofie van de Limburgse boeren beschrijft.  Nu, wij komen niet dagelijks in Maastricht, maar bij ons volgende weekendje zal zeker een avondje ‘mes amis’ horen!

Lees ook:Château Maestricht, culinair trefpunt van Maastricht
Lees ook:14 dec gratis wijn proeven bij wijnveiling
Lees ook:Wijn maken in Limburg is leuker dan in de rest van de wereld
Lees ook:Eind oktober naar Maastricht!
Lees ook:Serie interviews met topchateaux Bordeaux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>