Oogstjaar 2012 in de Alsace

Geduld werd beloond!

Zowel tijdens de pluk als op dit moment, nu de gisting zich rustig voltrekt, stond en staat alles in het teken van geduld. Ondanks de chaotische weeromstandigheden van dit jaar zijn kwaliteit en kwantiteit echter op het gewenste niveau!

We hebben afwisselend periodes met kou en warmte meegemaakt. Het relatief vochtige weer tijdens de bloei heeft de ontwikkeling van valse meeldauw begunstigd. In juli nam oïdium het stokje over. Ondanks de vrij sterke druk van beide ziekten hebben de waakzaamheid van de producenten en de heel hoge temperaturen in de maand augustus de gevolgen ervan weten te beperken. Deze grote hitte heeft, afhankelijk van de zone en de aard van de bodem, in bepaalde gevallen gezorgd voor een vertraging van de rijping. Gelukkig hebben de lagere temperaturen in september bijgedragen aan een regelmatigere slotfase van de rijping en aan een perfecte staat van gezondheid.

Zoals ieder jaar zijn op basis van rijpheidcontroles de volgende begindata voor de pluk 2012 in de Alsace vastgesteld:

Op 10 september voor alle druivenrassen die onder de AOC Crémant d’Alsace vallen.

Op 24 september voor alle druivenrassen van de AOC Alsace en AOC Alsace Grand Crus met uitzondering van de riesling waarvan de pluk pas op 27 september kon beginnen.

NB: bepaalde ‘lieux dits’ hebben besloten hun plukdatum uit te stellen.

Druiven van alle toegestane rassen voor Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles mochten vanaf 8 oktober geoogst worden, verplicht handmatig.

De druiven voor de AOC Crémant d’Alsace zijn onder de best mogelijke omstandigheden geplukt en beloven nu al elegante en perfect evenwichtige basiswijnen. Het volume is naar verwachting. Een groot succes binnen dit jaar.

Verder is het geduld van de producenten zwaar op de proef gesteld gezien het grillige weersverloop met een afwisseling van mooie zonnige periodes en periodes met regen, die de oogstplanning in hoge mate heeft verstoord. Men moest rekening houden met de rijpheid, de ontwikkeling van de gezondheid van de druiven en de weersverwachting. Een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld…

Of er overeenkomsten zijn met jaren als 2005 of 2009? Het is nog een beetje vroeg om dat nu al te zeggen. Laten we liever eerst even het einde van de vergisting afwachten.

Een kleine rondgang langs de diverse druivenrassen, waarbij het enorme potentieel van de Pinots onderstreept moet worden. Pinot Blanc toont zich fris en aromatisch, terwijl Pinot Gris mooie rijpheid en dito fruitigheid heeft, dankzij het feit dat de druiven gezond geplukt konden worden . In het bijzonder Pinot Noir presteerde goed met rijpe, zijdeachtige tannines en een heel diepe violette kleur. Deze druif laat hoge waarden voor anthocyanen en polyfenolen zien, vergelijkbaar met de metingen in 2009. De Muscats zijn evenals de Sylvaners knisperend fris, fruitig en levendig. De Gewurztraminers zijn geplukt bij optimale rijpheid, wat mooi evenwichtige gastronomische wijnen heeft opgeleverd. Ze combineren zodoende frisheid, fruit en een kruidige toets. Riesling is de laatkomer van dit jaar. De langdurige bloesemvorming in het voorjaar en de waterstress op sommige plaatsen hebben sterk afbreuk gedaan aan de rijping. Het is hier nog even wachten geblazen tot het einde van de gisting alvorens een nauwkeuriger indruk te kunnen geven van deze druif.

Gegeven de ontwikkeling van de weersomstandigheden en de gezondheid van de druiven is de hoeveelheid Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles beperkt.

Het volume van de oogst 2012 komt in de buurt van 1.120.000 hectoliter, iets beneden het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. (Ter vergelijking: de oogst 2011 bedroeg 1.160.333 hl en die van 2010 met zijn uitzonderlijke lage opbrengst 911. 951 hl).

Bron: Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace / Colmar – november 2012

 

 

Lees ook:Vreemde oogst in Beaujolais
Lees ook:Oogst in de Alsace in 2013
Lees ook:Oogst 2011 in de Elzas: fruitige wijnen
Lees ook:Wijn&Spijs proeverij Alsace
Lees ook:2013 is een geweldig Roussillonjaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>