La Ferme du Mege, domaine Viticole, wijnbouwbedrijf

Dertig minuten lang rijden we door niemandsland! Anne Lataste, van het Communicatiebureau van ‘Les Vins de Bergerac’ zit vrolijk achter het stuur en vertelt met reebruine pretogen, (die wij natuurlijk niet kunnen zien in het donker) het ene na het andere griezelige verhaal over alles wat ons nu zou kunnen overkomen! De  mist glijdt onheilspellend uit de bossen en kruipt griezelig dicht richting onze auto. Eigenlijk zijn we ook gewoon verdwaald, bovendien hebben we allang geen bereik meer!

Maar weet je, met Anne bij je in de buurt, krijg je niet snel het gevoel dat je het doel niet zult bereiken! Ze is een vrouw met een tomeloze energie en bijzondere uitstraling.  En zoals alle sprookjes loopt ook dit goed af. Precies om half negen rijden we Trémolat in waar we bij de Michelinchef Vincent Arnoud waanzinnig lekker zullen gaan eten!

 

 

 

 

Voor ons,  een blogger en een journaliste uit Nederland, heeft het CIVRB (= Conseil interprofessionnel des vins de la region de Bergerac) nog een verrassing met een ‘Hollandais’ tintje in petto.

Iedere maaltijd, lunch en diner, tijdens de Bergerac-ontdekkingsreis vergezellen steeds andere wijnbouwers uit de Bergerac ons! Voor het afscheidsdiner in Le Vieux Logis heeft men Helena de Jong uitgenodigd! Viticultrice en France!
Helena is een Nederlandse wijnmaakster in de Bergerac. Eigenaresse van La Ferme du Mège, Domaine viticole.

La Ferme du Mège is een  landgoed in de Dordogne,  dat in 1999 door haar ontworpen is. Helena is  dan bloembindster en nu ook wijnboerin. In Monestier, tussen Bergerac en St. Foy la Grande. Een landgoed van 12 ha met schapen, wijnstokken en een aantal huisjes, de zogenaamde Bories!

Huisjes in schaaphoedersstijl, met het comfort van nu! Voor de gast van nu! Op het landgoed is een zwembad, en ‘s avonds eet men met de gastvrouw en – heer mee! Beslist de moeite waard.

 Het is een bijzondere ontmoeting, daar in Trémolet. Helena heeft twee van haar wijnen meegenomen, afkomstig van de wijngaard Champs de la Bastide, met druivenrassen Cabernet s. en Malbec, welke een sterke volle en fruitige smaak aan de wijn geven.

We drinken deze met smaak bij de vlees-varkensgerechtjes, gang no.5 van het uitgebreide menu.

In November komt Helena naar Nederlandt, om haar jaarlijkse lezingen voor de Alliance Francaise te houden. Leuk om haar daar weer te ontmoeten, in Amersfoort, dichtbij dus.

Als je de levensgeschiedenis van Anne hoort, krijg je diep respect voor deze frèle, blonde vrouw.  Ooit voor de liefde naar Frankrijk gegaan en nooit weerom gekomen. Een wijnboerderij, wijngaarden, toeristische activiteiten, een zwembad  op  zo’n 12 ha  aan eigen grond. Vier kinderen ‘en passant’ groot gebracht en altijd op zoek geweest naar uitdagingen.

Ze zit naast me aan tafel en ik ben diep onder de indruk. Zo kun je ook leven. Als een godin in  Frankrijk, met alle consequenties van dien! Dus ook het het keiharde werken.

Binnenkort een uitgebreid interview over Helena de Jonge en het wel wee van deze wijnboerin.

 

Lees ook:Boisset en Gallo kopen het oude woonhuis van Mondavi
Lees ook:De natuurlijke pracht van de Bergerac
Lees ook:Mag ik een zoete witte wijn?
Lees ook:Verleidelijke Bergerac-wijnen
Lees ook:Bergeracwijnen lanceert nieuwe website

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>