Wijn uit Nieuw-Zeeland

Als je zo met het wijnvak bezig bent, is het altijd leuk met andere wijnprofessionals aan de proeftafel te mogen zitten. Zo overkwam dat mij vorige week,  toen ik uitgenodigd was plaats te nemen aan de proeftafel van NZwijn, of te wel, de importeur van bizar lekkere verwegwijnen! Het wijngaardareaal is hier, Nieuw Zeeland, zo’n beetje verdubbeld in de laatste 10 jaar. Het loopt inmiddels tegen bijna 33.500 ha aan en in exportbegrippen zijn wij voor Nieuw-Zeeland het vijfde land, na Australië, Engeland, de VS en Canada.

Alle wijnen worden uitvoerig besproken op de website van NZwijn, maar ook het te grappige instructiefilmpje van Air New Zealand kun je hier vinden. Ga vooral even kijken!

We proefden non-blind! Helemaal in mijn nopjes, want ik ben een absolute tegenstander van al die nutteloze blindtastings! Tenzij in een match natuurlijk! Nu, daar gingen ze, de Sauvignons en de Pinot Noirs.

De proeverij ging vergezeld van een heldere, duidelijke uitleg! Robbert Homburg is een digitale professor die van het ene scherm in het andere vliegt! Dankzij een multifunctionaliteit van zijn apparatuur, zitten we dan weer in Nieuw Zeeland en dan weer gewoon aan de proeftafel.

De eerste flight liet het welbekende aromatische ras: sauvignon blanc zien!

Robbert zet er drie op tafel! Saint Clair 2012, Highfield 2010 en Greywacke 2010.  (Dit is het nieuwe wijnhuis van Kevin Judd, die ooit Cloudy Bay grootmaakte, maar in 2009 voor zichzelf is begonnen!) De laatste wijn is onvoorwaardelijk de beste van de eerste flight. Bleekgeel, hoog in zuren, asperges, bitterje, zoetje.

De tweede flight is die van de pinots. En wel de noirs. Ata rangi crimson 2008, naast Main Divide 2009 uit Canterburry  (Main Divide is het tweede label van Pegasus Bay en dus goede wijn gemaakt volgens de bewezen principes met een prima prijs kwaliteit verhouding. Main Divide werkt met druiventelers van het hele zuider eiland.) en tot slot de Felton Road Central Otago. Het zuidelijke zuiden. De laatste is een heldere, donkere wijn, iets lager in de zuren dan de twee anderen, vol van smaak, met mooie zachte tannines, heel rijp en fantastisch op dronk! Maar oh, wat een prijskaartje hangt er aan. Ik vraag hem aan mijn Kerstman! Hij leest vast mijn blog.

De hele serie is echter aangenaam en goed in balans.

Toevallig heb ik net, voor deze tasting, op het blog van Tim Atkin (MW) een verhandeling over Nieuw Zeeland gelezen.  “Fast forward 39 years and Marlborough’s landscape has changed dramatically. You can still find the odd flock of sheep, but these days it is vineyards that are the lifeblood of the area. Marlborough has established a worldwide reputation, particularly for its intense bungee-jump-into-a-gooseberry-bush style of Sauvignon Blanc, but also for Pinot Noir, Riesling, Pinot Gris, Chardonnay and sparkling wines.”

En op de stapel bijna-niet-meer-weg-te-lezen wijn- en culinaire bladen, ligt het supplement van Perswijn over Nieuw -Zeeland!

Alles, iedereen overtuigt me hiermee dat ik er echt zelf naar toe moet. In zijn voorwoord zegt Ronald de Groot, die hier (natuurlijk met drie mannen) naar toe vloog alweer heimwee te hebben! Hmm, ik kan het me voorstellen, ben er nog nooit geweest, maar alles wat ik er over lees, wat ik er over hoor van Robbert natuurlijk, maar ook van mijn proeflcubgenootje Helena doet het Nieuw-Zeeland-vuur heftig in mij aanwakkeren!

Dus, lieve importeurs, laat al die kerels eens thuis en ga fijn met wat dames op pad de volgende keer.  We kunnen leuk, lekker vlot schrijven en proeven ook nog eens veel beter …..zegt men

Lees ook:NZwijn kopt: Wijn in plastic uit Nieuw Zeeland, de toekomst?
Lees ook:Phylloxera in Nieuw Zeeland
Lees ook:Nieuw Zeeland schiet omhoog in wijnexport
Lees ook:Een stukje Nieuw Zeeland in Amsterdam
Lees ook:twee wereldreizigers in Marlbourough

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>