Bishops Head Wines uit Nieuw-Zeeland

Weleens gehoord van dit prachtige bedrijf? Goede kans van niet, want het zit far away, in Nieuw-Zeeland en de wijnen die ze maken zijn hier (nog) niet op de markt.

Vorige week was wijnmaker Peter Saunders van Bishops Head heel even in Nederland, in het Amsterdamse Collegehotel. Op doorreis vanuit het grote Brittanië, kwam hij daar uiteindelijk, met een hoop vertraging, ‘s avonds aan.

Ik kon hem wat vragen stellen en deed dat uitvoerig.

 

Bishops Head zit in Waipara op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Iets ten noorden van Christchurch.
Het landschap is hier adembenemend mooi. Gevarieerd met  bossen, bergen en een grillige kustlijn.

Interessant werd de wijnbouw op Nieuw-Zeeland pas toen men overstapte van de druivensoort vitis labrusca op de vitis vinifera. Een Amerikaanse druivensoort waar rassen vanaf stammen die wijnen met een afwijkende geur en smaak geven, dan wat wij gewend zijn van de afstammelingen van de moederwijndruif.

De meeste wijnen die uit Nieuw-Zeeland komen zijn wit. Druivenrassen zoals de sauvignon blanc, chardonnay, riesling en pinot gris doen daar hun best om zuivere en heldere wijnen voort te brengen.

Bijzonder weetje is dat naast al dit wit ook de syrah steeds meer terrein aan het winnen is. Naast natuurlijk de pinot noir, die allang zijn bestaansrecht in Nieuw-Zeeland heeft verworven!
Waipara is een subdistrict van Canterbury. Hier ligt de boutique winery in het noorden van de Canterbury Plains. De  naam hebben ze ontleend aan de grote rotsformatie in de Waipara Gorge! Beter bekend als de Bishops Head.

De wijnmakers, Peter Saunders en Paul Hewett  staan beide al ruim 35 jaar met hun voeten tussen de wijnstokken en in de wijnkelders. Met een enorme ervaring uit de hele wereld in hun bagage.

Peter vertelde dat hij overal op de wereld druivenoogsten naar binnen heeft gehaald. Dit altijd naar aanleiding van een ontmoeting, ergens op die wereld. Zo kon hij in Californië / Mendocino werken voor Scharffenberger Cellars (onderdeel van Veuve Cliquot), maar ook voor Edmeades, een onderdeel van Kendall Jackson dankzij een ontmoeting met Tex Sawyer, de wijnmaker van Scharffenberger. Tijdens een bezoek van Sawyer aan Cloudy Bay ontmoetten de mannen elkaar!
In Stellenbosch bij Delaire kwam hij door zijn ontmoeting met de wijnmaker Bruwer Raats. (Raats Family Wines Stellenbosch tegenwoordig).

Naar Frankrijk ging hij dankzij een ontmoeting met Steven Spurrier (de bekende wijnschrijver die ooit de Californië-Bordeaux battle organiseerde).

Spurrier introduceerde hem bij Pascal Marchand (de man van Quebec in Bourgogne!) en Alix de Montille. (krachtige vrouwelijke wijnmaakster in Bourgogne!)

Zijn besluit om bij deze vakmensen in Frankrijk te gaan werken werd mede gevoed doordat Peter de Europese stijl van wijnmaken beter wilde  leren begrijpen. Bovenal intrigeerde het hem waarom ze zo anders waren dan de wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Pascal leerde hem alles over de tanninestructuur van jonge Pinot Noir en Alix bracht hem het belang van de balans in witte wijnen bij, zonder commercieel gist of andere toevoegingen!

 

Als ik hem vraag naar de invloed van mannen zoals Robert Parker en Michel Rolandis zijn mening als volgt: hoewel hij absoluut de enorme invloed van de beide heren niet ontkent, noch tegenspreekt, is hij geen voorstander van zoveel invloed in de handen van slechts enkele mensen!

Van Jancis Robinson en Jane Skilton, kan hij alleen zeggen  ze nooit in levende lijve ontmoet te hebben, maar wel zeker te zijn van hun positieve invloed in die grote wereld die  ‘Wijn’ heet.

 

Ook vraag ik hem naar de verschillen tussen Wairapa en Otago.  Central Otago is het hoogst gelegen wijngebied in Nieuw-Zeeland, tevens het meest zuidelijke in de wereld. In dit landklimaat doet de pinot noir het erg goed. Echter, Peter  zelf denkt dat de Pinot Noir in Waipara geuriger en smaakvoller is dan de wijnen van Otago. Ook de tanninestructuur is hier meer verfijnder. Dit komt deels door de kleibodem, maar ook omdat het groeiseizoen nu eenmaal langer is, waardoor de druiven rijper kunnen worden met een uitstekende zuren-zoet balans net voor de oogst.

 

Omdat er twee lijnen gemaakt worden in Bishops Head  (Rockface en Bishops Head)vraag ik Peter naar de verschillen.

Waar Rockface het instapmodel is, maakt  Bishops Head de gesigneerde exemplaren! Soms met houtrijping indien het op de juiste manier de wijn kan ondersteunen!  Verder wordt er gewerkt met wilde gisten, voor de complexiteit en uitgesproken aroma’s.

Het pad der duurzaamheid is inmiddels ingeslagen en de voetstappen worden gezet. Op een dag zullen ze biologisch werken. Maar dat neemt  tijd, dus stap voor stap.

 

Tijd om een hapje te gaan eten! Peter eet het liefst Nieuw-Zeelands lam met Pinot Noir van Wairapa!

Maar ja… hij heeft natuurlijk nog nooit een Nederlandse wijn geproefd
In Nederland wordt Bishops Head nog niet vertegenwoordigd. Dus Peter is hier uiteraard hard naar op zoek. Mocht je interesse hebben, dan kun je even contact opnemen met Jos Zonneveld [email protected]

 

Lees ook:Goedkope Pinot Noir
Lees ook:Nieuw Zeeland schiet omhoog in wijnexport
Lees ook:Phylloxera in Nieuw Zeeland
Lees ook:Een stukje Nieuw Zeeland in Amsterdam
Lees ook:Nieuw-Zeelandse wijnoogst doet exportmarkt groeien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>