Wijn uit Friuli Venezia Giulia

Seminario Amsterdam: Friulano & Friends, een eerste pennenvrucht.

Terwijl de Witte Wieven over de Amsterdamse grachten zweefden, fietste ik vanochtend op mijn gemakje naar de Grand, om in het statige hotel aan de Oudezijds plaats te nemen in de Masterclass  van Janna Rijpma en Ian D’Agata die in een co-productie deze workshop ‘draaiden’.

Het mooie kleine zaaltje zit overvol. Zo vol dat onze workshoptijd pardoes in tweeen geknipt wordt, zodat ook anderen, na ons nog kunnen genieten van tekst en uitleg van deze duopresentatoren. Ernstig jammer is dat de twee heren naast mij, een eigen plan hebben getrokken. Iedere keer als Janna of Ian aan het woord zijn, praten zij op irritante wijze, te hard met elkaar. Eh…. #publieksetiquette?

Ook een beetje jammer en nu houd ik echt op, dat terwijl Janna al begonnen is, er nog gasten binnen gelaten worden (er is allang geen plaats meer), met tafel en al! Bah, hoe storend is dit niet zeg.

Er is veel gebeurd, de afgelopen jaren in Friuli.  De streek, helemaal weggestopt in de meest noordoostelijke hoek van Italië. Waar de beste wijnen, zo men zegt, uit Collio en Coli Orientali del Friuli komen. De afgelopen decennia in ieder geval heeft deze streek er alles aan gedaan om te laten zien welke mooie witte wijnen, maar ook aparte rode wijnen hier vandaan kunnen komen.

Voorop liep Mario Schiopetto. De in 2003 overleden wijnmaker heeft er veel geïnvesteerd om de wijnen van Friuli op de kaart te zetten. Hij is de grondlegger van het succes van de witte wijnen van Friuli.

Inmiddels is 40% van de wijnen rood. Je zou een groter verschil verwachten in dit noordelijk deel van Italië.
Alle moderne technieken worden hier ook toegepast, wat te denken bijvoorbeeld van de witte wijnen opgevoed op barrique.

ABC clubs zijn hier beslist niet nodig, grapt Ian d’Agata, immers hier zijn meer dan genoeg eigen rassen om van te genieten. Zijn het lokale rassen of natives? D’Agata staat hier wel even bij stil, er is een verschil: een lokaal ras zal al heel lang  op een bepaalde plek voorkomen, maar hoeft daardoor geen ‘native’ ras te zijn. Neem bijvoorbeeld de klassiekers zoals Sauvignon blanc en Cabernet Sauvignon. Dit zijn echt locals in Friuli, ze komen hier al honderden jaren voor! Maar nee, het zijn natuurlijk geen natives.

Overtuigd is hij van de kracht van de Pinot Bianco, hier in Friuli Venezia Giulia. De mooiste, de beste, de meest authentieke komt hier vandaan.
“Nee beste mensen, niet uit de Alsace hoor, want immers, daar wordt hij bijna altijd geblend met Auxerrois”. Aldus D’Agatta.

In de het noordelijk deel van Friuli Venezia Giulia ligt de Rootstock Nurserey Vivai Cooperativi Rauscedo. De bakermat van de grootste druiventeelt ter wereld. Hier ligt meer dan 600 ha aan onderstammen voor de wijnbouw. Men heeft hier jaarlijks een productie van over de 30 miljoen bewortelde druivenstekken.

Het is dus geenszins alleen het eindproduct dat hier geproduceerd wordt.

Wij proeven vandaag  achtereenvolgens:

Valentino Butussi 2011 – Corno di Rosazzo, Ribolla gialla. Een stille witte wijn met een alc% van 12,5%. Janna heeft duidelijk de  tafelnummers achter de proeflijst gezet, zodat later  in de grote zaal, de wijn nog eens rustig teruggeproefd kan worden. De wijn heeft een hoge zuurgraad en is wat ziltig. Je krijgt hem overal in Friuli aangeboden. Goede zuren, erg droog, klein pepertje. Makkelijk borrelwijn, zegt ze, en zo lekker anders dan een ‘gewone’  Sauvignon. En dat is waar.

 Castello di Rubbia – Malvasia 2010 met een alcoholpercentage van 13%. Malvasia is in Friuli altijd wit! Apricot, mineral. Van origine denkt men een druif uit de Peloponnesos, Griekenland. Nicolaas Klei zegt in ‘ tot op de bodem’: “Malvasia.. Dat is een verhaspeling  van Monemvasia, de Zuid-Griekse havenstad.” Er schijnen  maar liefst 42 verschillende Malvasia’s te zijn. De neus van de wijn is onaantrekkelijk, maar zijn smaak is daarentegen heel vriendelijk. Heel onmalvasiaans zijn er ook grapefruittonen in de wijn te  bespeuren

Livio Felluga-2011 van de druif Friulano. Een doorsnee Friulano, niet bijster hoog in zuren, Een vrij vlakke wijn. Het is een vrij generale Friulano. De diepere intensiteit ontbreekt.

Toros – 2011 Pinot bianco, 13,5%.  Een wijn met een klein kaasluchtje (bijenwas ) en een heel klein beetje petillant, wat echter snel verdwenen is. Mooie zuren, een houttoets door lagering op oak, waardoor een zachte vanillatoets. Veel boomgaardfruit.

 Venica&Venica – Ronco  delle Mele 2011.   Voordat we overstappen op rood, eindigen we met deze intense Sauvignon blanc. Ik vind het een hele aangename wijn. Mooie frisse zuren.

 

Conte d’Attimis –Maniago – 2008, van de druif: Tazzelenghe.  De meningen zijn zeer verdeeld over deze nummer 6. Deze vergeten druif. …. onbekend en bijna niet meer verbouwd, zal hij overleven?

 Valter Scarbolo – Campo del Viotto. Merlot 2009 met 14,5 % Koffie, chocolade, pruimen. Bescheiden. Maar is dit wel een verstandige keuze? Zit men te wachten op een Merlot uit Friuli? Mooie wijn om gasten mee Friuli in te nemen. Het gaat uiteindelijk om de native wijnen, als je jezelf in de picture wilt plaatsen!

Tot slot worden we verrast met de native grape: Picolit.

Aquila del Torre – 2008 12,5%  Een zachte, frisse wijn, mooie geïntegreerd hout waardoor de tonen van zoet, amandelen, citrus en perziken naast elkaar leven. De zuren zijn fijn, op de achtergrond een klein bittertje. In het glas: 145 gram restsuiker en 12 maanden eikenhout.

Het schijnt dat de Picolit al in de 18de eeuw door Holland geïmporteerd werd.

Een mooi slot van een snelle, krachtige proeverij.
Een kijkje in de Friulaanse wijnpotten. Van Janna krijg ik zoveel informatie dat straks, een dezer weken er nog een uitgebreid artikel zal volgen.

 

 

 

Lees ook:Wijnarrangement in Friuli Venezia Giulia
Lees ook:Op wijnreis in Steiermark
Lees ook:Oerwijn uit Georgië
Lees ook:Albarino, het witte goud van Spanje?
Lees ook:Even voorstellen: Riesling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>