Rubriek: Leren

Wijnbouw in België en Nederland op symposium

Op donderdag 8 september a.s. zal in het Belgische Hasselt voor de eerste keer het BeNeVit Wijnsymposium gehouden worden. BeNeVit is de afkorting is voor Belgisch Nederlands Vitis. Het evenement is een initiatief van Geurt van Rennes.

Lees verder...

Cursus Bourgogne met Karel de Graaf

Onder de naam ‘Alles over de Bourgogne’ zal Bourgognespecialist Karel de Graaf een serie van drie presentaties over dit beroemde wijngebied verzorgen. De data voor de wijncursus zijn gepland op: maandagavond 17 oktober, 31 oktober en 14 november 2011. Als cursuslocatie is gekozen voor het onlangs herbouwde hotel CASA400 in Amsterdam. Goed bereikbaar met openbaar

Lees verder...

Handig: tips tegen een kater (in een boek)

Wijn is een alcoholische drank. Alcoholpercentages zijn meestal zo’n 13%, soms meer, soms minder. Of je dronken wordt van een fles wijn, hangt een beetje af van je gestel, wat je gegeten hebt, welke wijn het was. Maar dát je er een kater van kunt krijgen, dat staat vast! Wat doe je dan, bij een

Lees verder...

Fine and Rare Wine Specialist Course

The Austrian Wine Marketing Board (AWMB) organiseert dit najaar een internationale wijncursus die zich richt op de grote wereldwijnen. Deze Fine and Rare Wine Specialist Course vindt plaats in het Palais Coburg in Wenen, in november 2011.

Lees verder...

Net verschenen: Wijnalmanak cursuskalender 2012

Waar de Wijnalmanak-gidsen je helpen bij het kiezen van de juiste wijn, zorgt de Wijnalmanak cursuskalender 2012 ervoor dat je binnen een jaar een ware wijnkenner wordt. Klinkende namen in de wijnwereld, Hubrecht Duijker en Ellen Dekkers, hebben namelijk 366 (schrikkeljaar!) meerkeuzevragen bedacht waarmee je je kennis kunt testen én verrijken over alle mogelijke wijnonderwerpen.

Lees verder...

Vreemde druiven: koshu

Wel eens van koshu gehoord? Ja, het heeft te maken met wijn. Wijn uit Japan zelfs! Koshu is een inheemse druivensoort die al sinds de middeleeuwen in Japan voorkomt. Hij is daar gekomen via de bekende Zijderoute, vanuit Eurazië. Sinds eind 19e eeuw word er ook serieus wijn van gemaakt, op de ‘klassieke’ manier.

Lees verder...

Nieuwe cursus wijn-spijs door TV-kok Robèrt Verweij

TV-kok en vinoloog Robèrt Verweij start een nieuwe culinaire cursus. Dit najaar verzorgt hij in z’n kookstudio Culinair Centrum Beverwijk naast de wijncursus, kaascursus en biercursus ook de cursus Gastronomie & Inspiratie. Deze start op 15 oktober 2011.

Lees verder...

Cursus Spaanse wijn van Pancho Campo MW

Wil je les krijgen van Master of Wine Pancho Campo en alles leren over Spaanse wijnen? Schrijf je dan in voor de unieke 2-daagse Spaanse wijnopleiding, die op 1 en 2 oktober 2011 wordt gegeven in de Lichtfabriek tussen Amsterdam en Haarlem.

Lees verder...

Wijnalmanak Cursuskalender 2012

In augustus 2012 [of zou het toch 2011 zijn? mb] verschijnt een nieuw product onder de Wijnalmanak-vlag. De Wijnalamanak Cursuskalender 2012 is een interactieve kalender, samengesteld door Hubrecht Duijker en Ellen Dekkers.

Lees verder...

Interactieve wijnopleiding voor gevorderden

Het Wijninstituut start aankomende september in Amsterdam met de wijnopleiding Werken met Wijn. De opleiding vindt plaats in het geheel gerenoveerde en goed te bereiken hotel/ conferentiecentrum CASA400. De opleiding is bedoeld voor serieuze wijnliefhebbers en voor wijnvakmensen, werkzaam in de wijnhandel of horeca, die zich na het Wijnbrevet (SWEN-2) verder willen ontwikkelen in het

Lees verder...

Vers gesurfd: Tsjechische wijnen

Ooit gehoord van wijnen uit Tsjechië? Ik heb ze enige tijd geleden wel geproefd, en was onder de indruk. Maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen totaal onbekend is dat er in Tsjechië wijn gemaakt wordt. Recent keek ik echter eens op de kaart naar een paar Tsjechische wijngebieden, en realiseerde dat

Lees verder...

Start Wine2Move in Amsterdam en Rotterdam

In januari en februari 2012 is het weer mogelijk de opleiding van Wine2Move te volgen, in Rotterdam respectievelijk Amsterdam. Wine2Move is een wijnopleiding waarin wijn anders benaderd wordt dan in de bekendere wijnopleidingen.

Lees verder...

Recordoogst Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland grossiert al een jaar of wat in records, zowel voor oogsten als voor exportcijfers. Voor de oogst 2011 was het weer raak: de opbrengst bedroeg 310 duizend ton, maar liefst 15% meer dan in 2010. Toch zorgt dit resultaat eerder voor ongerustheid dan voor euforie. Gelet op ontwikkelingen bij de uitvoer in 2011 lijkt

Lees verder...

Even voorstellen: Riesling

Deze week is het Riesling Week, een initiatief van onder andere het Duitse Wijninstituut. In diverse restaurants in Nederland is er speciaal aandacht voor Riesling, en er zijn leuke prijzen te winnen ook. Maar wat is dat eigenlijk voor druif, Riesling? Even een korte maar krachtige introductie.

Lees verder...

Hoogste wijnopleiding weer van start

Op 5 september a.s. zal de 9e WSET® Diploma Course van start gaan. Deze hoogste wijnopleiding van de Benelux begint in september en loopt door tot en met november 2012. De lessen en examens worden gespreid over 20 dagen gegeven en zijn geheel in het Engels. Na het behalen van alle examens en het schrijven

Lees verder...