Recordoogst Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland grossiert al een jaar of wat in records, zowel voor oogsten als voor exportcijfers. Voor de oogst 2011 was het weer raak: de opbrengst bedroeg 310 duizend ton, maar liefst 15% meer dan in 2010. Toch zorgt dit resultaat eerder voor ongerustheid dan voor euforie. Gelet op ontwikkelingen bij de uitvoer in 2011 lijkt de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie namelijk zijn imago van exclusiviteit en hoge gemiddelde prijzen voor zijn wijnen te verliezen.

Het uitgevoerde volume steeg in 2010 tot 1,56 miljoen hectoliter tegen 1,3 miljoen in 2009 (een plus van ruim 20%); in waarde werd voor het eerst de kaap gerond van een miljard Nieuw-Zeelandse dollar (550 miljoen euro), een plus van 6%. Maar: de sterke stijging in volume komt op rekening van bulkwijnen met een veel lagere waarde dan gebottelde.

De gemiddelde prijs per liter uitgevoerde wijn daalde daarom gevoelig met 12% tot 6,90 NZ dollar (3,78 €). Deze daling deed zich het sterkste voelen in het zo belangrijke Verenigd Koninkrijk (-15%), in Nederland (-14,7%), Ierland (-20,2%) en Duitsland (-16,8%).

Bron: Nieuwsbrief Wijninformatiecentrum, René van Heusden

Lees ook:Oogst in Spanje
Lees ook:China steeds belangrijker voor Bordeaux
Lees ook:Waarde wijnexport Oostenrijk stijgt
Lees ook:Nieuw-Zeelandse wijnoogst doet exportmarkt groeien
Lees ook:Nieuw-Zeeland – Wijnexport groeit als kool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>