Rubriek: Leren

Basiscursus Wijn en Wijnbrevet in Utrecht

Vanaf januari 2012 zullen twee belangrijke wijncursussen ook in Utrecht en omgeving gegeven worden: de Basiscursus wijn en het Wijnbrevet van het Wijninstituut (HWI). Dit instituut heeft de bestaande cursusactiviteiten van Wijnhandel Le Bouchon in Bunnik overgenomen en zal deze voortzetten. Wijndocent Nicholas Hartley zal de cursussen blijven geven in de voor hem vertrouwde omgeving.

Lees verder...

Crum en Daniëls docent bij Wijninstituut

Nieuwe cursus, met aanbieding voor nieuwe cursisten Het Wijninstituut start vanaf 29 februari 2012 met een nieuw cursusjaar “Werken met Wijn” op de Hogere Hotelschool in Den Haag. Het docententeam werd aangevuld met  Gert Crum (mousserend wereldwijd), schrijver van meer dan 20 wijnboeken waaronder veel over Champagne en Lars Daniels (Rhône druivenrassen wereldwijd), een van

Lees verder...

Wat zijn tannines?

Je hoort er regelmatig over praten als het over wijn gaat, maar wat zijn het nu eigenlijk precies, tannines? Tannines zijn looistoffen en horen, scheikundig gezien, tot de organische verbindingen.De naamt komt van het Latijnse “tannare” dat looien betekent. Looien is het proces dat van dierenhuid leer wordt gemaakt. Looistoffen hebben een wrange smaak en

Lees verder...

Druivenrassen: Gamay

Binnenkort is het weer zover, dan mag er weer genoten worden of (door sommigen) gegruweld van de Beaujolais Primeur. De blauwe druif die voor deze wijn gebruikt wordt, is de Gamay-druif, ook wel Gamay Noir à jus blanc genoemd. Typerend voor Gamay, zijn de fruitigheid, een lichte kleur van de wijn en de smaak van

Lees verder...

Wat is een “clos”?

Soms zul je de term “clos” ( spreek uit: kloo)  tegenkomen op een Frans wijnetiket. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Het Frans woordenboek heeft het over een omheinde wijngaard. Simpel dus. Op de foto zie je een voorbeeld van zo’n ommuurde wijngaard in de plaats Fleurie, in de Franse wijnstreek Beaujolais. Zelf vind ik

Lees verder...

Landelijke erkende wijnexamens in de lift

Voor de vierde achtereenvolgende maal organiseert het Wijninstituut de landelijke erkende examens voor het niveau SWEN-1 op de locaties: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Het examen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen staat open voor alle cursisten die een Basiscursus hebben gevolgd. Collega wijndocenten wkunnen hun leerlingen doorverwijzen tot uiterlijk twee weken voor

Lees verder...

Albarino, het witte goud van Spanje?

De Albarino druif komt voor in het noordwesten van Spanje in Galicië, nog specifieker in de streek Rias Baixas en in het noorden van Portugal, waar deze alvarinho wordt genoemd. In Rias Baixas zijn de bodems van graniet. Ongeveer 90 % van alle wijngaarden zijn daar beplant met Albarino. Albarino is een kleine druif met een

Lees verder...

Waarom zou ik een magnum (fles) kopen?

Een magnum, is de van oorsprong Latijnse, benaming voor een 1,5 literfles wijn (oftewel de inhoud van 2 “gewone” flessen wijn). Magnum betekent groot in het Latijn, maar waar de benaming exact vandaan komt is niet echt bekend, voor zover ik heb kunnen nagaan. Veel mensen vragen zich af waarom een magnum meer dan twee

Lees verder...

Stage bij de wijnboer

Elke wijnliefhebber droomt er misschien wel over of heeft het weleens gedaan, stage lopen bij een wijnboer. Philip Prause van Henri Bloem Utrecht droomde er niet alleen van, hij voegde de daad bij het woord. Hij is net klaar met een stage bij Horst Sauer, misschien wel de bekendste wijnboer van Franken, een wijnregio in

Lees verder...

Dolcetto

Vanaf vandaag zullen Mariëlla en ik wekelijks een druivenras bespreken op wijn.blog. Aan mij de eer om de eerste te mogen doen, over de Dolcetto druif. De naam Dolcetto, dolce betekent zoet in het Italiaans, komt inderdaad van de zoetheid van de druiven, maar is ook zeer misleidend. De wijn gemaakt van de Dolcetto druif

Lees verder...

Wijn = het gegiste sap van druiven

Zoals aangekondigd gaan Natasha en ik komende tijd veel meer aandacht aan de basics van wijn besteden. Vragen daarover zijn altijd welkom, graag zelfs. Vandaag de eerste aflevering in een lange, lange serie, hopen we zelf. En die ga ik maar eens beginnen met de definitie van wijn.

Lees verder...

Cursus Culinair en Wijnschrijven van Onno Kleyn

Culinair schrijver Onno Kleyn gaat opnieuw een cursus Culinair- en Wijnschrijven geven, ditmaal in Rotterdam. Plaats van handeling: La Causerie. De cursusdata zijn 12 en 26 maart en 16 april, 19.30-22.30 uur.

Lees verder...

Opleiding tot FAWBG wijnkeurmeester

Nederland kent een Federatie van Amateur Wijn/Likeurmakers en Bierbrouwers Gilden. Deze organiseren wedstrijden en andere evenementen, en voor de wedstrijden zijn natuurlijk keurmeesters nodig. Bij voldoende belangstelling wordt in 2011/2012 weer een opleiding tot wijnkeurmeester georganiseerd.

Lees verder...

Masterclass wijngaardbeheer door Richard Smart

Voor gevorderde wijnliefhebbers die hun kennis over de wijngaard willen aanvullen is er komende week een boeiende masterclass. Dr Richard Smart, bekend van onder andere het  boek Sunlight into wine, houdt op vrijdag 9 september in Wijnkasteel Genoels Elderen een workshop over de impact van de klimaatsverandering op de wijngaard en de invloed op de

Lees verder...

Oudste wijn ter wereld: waarom is die drinkbaar?

Niet iedere oude wijn is drinkbaar, maar sommige wel. Een proefclub in Antwerpen kocht op eBay een fles uit 1727, een Rüdesheimer Apostelwein. En hij bleek elke euro van de 1500 die ze neergeteld hadden waard te zijn. Iedere aanwezige proefde slechts 3 cl, nog geen kwart glas… Waarom is dat nu, dat zo’n wijn

Lees verder...