Dolcetto

Vanaf vandaag zullen Mariëlla en ik wekelijks een druivenras bespreken op wijn.blog. Aan mij de eer om de eerste te mogen doen, over de Dolcetto druif.

De naam Dolcetto, dolce betekent zoet in het Italiaans, komt inderdaad van de zoetheid van de druiven, maar is ook zeer misleidend. De wijn gemaakt van de Dolcetto druif is namelijk echt droog, heeft een gemiddelde zuurgraad en soms zelf een bittertje in de afdronk.

De druif komt oorspronkelijk uit Piemonte, Noord-Italië. De eerste geschriften waarin Dolcetto genoemd werd, stammen uit 1593.

Oorspronkelijk was de Dolcetto wijn zeer populair als ruilmiddel, tegen bijvoorbeeld vis vanuit het kustgebied Ligurië.

Grappig detail is dat de Barolo toen nog helemaal niet populair was, maar erbij gekocht diende te worden als je de veel populairdere Dolcetto wijn wilde hebben. De druif gedijt goed op kalkrijke mergelbodems in bijvoorbeeld de Langhe,  is vroeg rijp en gevoelig voor schimmels. De druif wordt ook verbouwd in Californië en Australië.

De Dolcetto wijn wordt in Piemonte vaak als een lunchwijn gedronken, een fruitige maar toch wat stevige wijn, die het goed doet bij een gerijpt stuk kaas of een mooie salami.

Vaak wordt gedacht dat deze wijn alleen maar jong gedronken kan worden, maar wie eens een Dolcetto uit bijvoorbeeld Dogliani of Ovada (deze gebieden gelden als topgebieden voor proeft zal ook merken dat deze wijnen een aantal jaren kunnen ouderen en zeer elegant kunnen zijn. Kortom, doe eens een Dolcetto;-)!

Lees ook:Geproefd: Cascina Gilli, Freisa d’Asti, Vigna del Forno 2009
Lees ook:6000 Zinfandel fans
Lees ook:Wat is Oranjebitter?
Lees ook:Druivenrassen: Gamay
Lees ook:Ripassotechniek niet alleen beperkt tot Valpolicella

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>