Oudste wijn ter wereld: waarom is die drinkbaar?

Niet iedere oude wijn is drinkbaar, maar sommige wel. Een proefclub in Antwerpen kocht op eBay een fles uit 1727, een Rüdesheimer Apostelwein. En hij bleek elke euro van de 1500 die ze neergeteld hadden waard te zijn. Iedere aanwezige proefde slechts 3 cl, nog geen kwart glas…

Waarom is dat nu, dat zo’n wijn nog drinkbaar is, na bijna 300 jaar? Iets wat lezers van Wijn.blog vast zal interesseren, gezien de vele vragen die hierover nog wekelijks binnenkomen.

Allereerst zijn daar de bewaarcondities: dit flesje witte wijn moet heel erg keurig bewaard geweest zijn. Goede geventileerde ruimte, niet te droog, niet te nat, niet te warm, niet te koud, en een vrij constante temperatuur. Bovendien moet het er donker geweest zijn, geen licht!

Ten tweede moet de wijn goed gemaakt geweest zijn. Hij was ooit zoet, met veel suiker, en zoals je weet: suiker conserveert (denk aan jam!). Daarbij zal hij mooie zuren gehad hebben (ook zuur conserveert), en lang in houten vaten hebben gerijpt. Houtrijping zorgt voor zuurstofuitwisseling, en die zuurstofuitwisseling zorgt dat de wijn wel tegen een stootje kan in later jaren. Het druivenras is mij niet bekend, maar dat er Riesling inzat is wel te verwachten bij een wijn uit Rüdesheim. Een druivenras met een goede zuuropbouw, dat bekend staat om zijn vermogen om lang te rijpen.

En dat is echt wat anders dan al die rode wijnen waarover Wijn.blog iedere week weer vele vragen krijgt: de meeste wijn van na 1940 is gemaakt om snel te drinken, niet om te bewaren! Maar er blijven natuurlijk uitzonderen, dat wel!

Lees het verslag van de proefsessie van de Rüdesheimer Apostelwein hier.

Lees ook:Wat is blaufränkisch?
Lees ook:Een verhaaltje uit de Beaujolais
Lees ook:Column: Gordon en de Côtes du Rhône
Lees ook:Italie vs Frankrijk
Lees ook:Europees parlement: chapitaliseren mag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Oudste wijn ter wereld: waarom is die drinkbaar?

  1. Pingback: Proefnotitie oudste wijn ter wereld | Wijn

  2. Dicky

    Hoe lang kan ik een beaujolais nog drinken, ik heb een fles uit 2010.b.v. dank.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>