Rubriek: Leren

Workshop wijnkoelen

Het ultieme zomergevoel: buiten op het terras, zeilboot of in de tuin een lekker fris wijntje drinken. Maar hoe houd je een wijn het beste koel of op temperatuur? Vinoloog Ellen Dekkers geeft advies op Margriet.nl.

Lees verder...

Laatste kans in voorronden Vinoloog van het Jaar

Dit jaar wordt alweer voor de 16e keer de Wedstrijd Vinoloog van het Jaar georganiseerd. Tijdens drie voorrondes kunnen kandidaten zich plaatsen voor de finale. De derde voorronde van de wedstrijd Vinoloog van het Jaar vindt plaats op 6 juni a.s.

Lees verder...

Start nieuwe vakopleidingen voor de wijnbranche

Vandaag is het opleidingsinstituut Wine Business School officieel van start gegaan. Het instituut biedt vakopleidingen voor iedereen die beroepsmatig met wijn te maken heeft. Bij het ontwikkelen van trainingen en cursussen worden de dagelijkse werkzaamheden van de cursisten als uitgangspunt genomen. Hiermee onderscheidt de school zich van bestaande wijnopleidingen, waar de nadruk vaak ligt op

Lees verder...

Champagne Comité zoekt beste Champagneprofessional

Wie wordt Ambassadeur van de Champagne in 2011? De speurtocht naar de beste Europese Champagneprofessional 2011 is begonnen. Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor de zevende editie van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs. Dit jaar luidt het thema: ‘Drie druivenrassen voor één terroir, de kunst van de assemblage van Champagne’.

Lees verder...

Wat is pétillant naturel?

Een van mijn favoriete nieuwsbronnen is Zestz, van Ronald de Nijs. Ronald werkt al jaren samen met foodtrendwatcher Marjan Ippel, die op Zestz regelmatig een nieuwe term in het ‘foodlingo’ uitlegt. Deze week gaat Marjan in op pétillant naturel. Je krijgt er dorst van…. Lees het hier, op Zestz.

Lees verder...

WINE Masters wordt onderdeel van TASTE Masters

Het gespecialiseerde uitzendbureau voor wijnadviseurs WINE Masters gaat per 1 mei 2011 verder onder de naam TASTE Masters. Twee jaar na de start van WINE Masters worden de diensten verder uitgebreid, genoeg reden voor een naamsverandering. TASTE Masters werft en selecteert productspecialisten binnen de categorieën dranken en culinaire voedingsmiddelen. De adviseurs worden ingedeeld in verschillende

Lees verder...

Jancis Robinson over Bordeaux 2010

Aan tip voor als je geïnteresseerd bent in de prijzen en notities van Bordeaux 2010: kijk eens op de website van Jancis Robinson! Zij heeft inmiddels 30 artikelen op haar site staan. Een deel daarvan is gratis toegankelijk. Zij meldt dat de oogst van 2010 echt anders is dan andere jaren – een waardevolle aanvulling

Lees verder...

Kwart van wijn in Frankrijk verkocht in bag-in-box

In 2009 werd in Frankrijk 2,23 miljoen liter wijn verkocht in bag-in-box, via de supermarkten! Bag-in-box, dat zijn die pakken waar aan de binnenkant een zak met wijn zit. Je tapt de wijn in je glas via een kraantje.

Lees verder...

Online magazine Vinoo Scope gelanceerd

Vinoo, hét online platform om je wijnervaringen te delen, heeft inmiddels een magazine gelanceerd: Vinoo Scope. Op Vinoo Scope tref je ervaringen van wijnliefhebbers, gebracht op een no-nonsense manier. Geen poeha, alleen persoonlijke ervaringen van ‘gewone’ wijnliefhebbers!

Lees verder...

Geen hoofdpijn dankzij nieuwe wijngist

Canadese wetenschappers aan de University of British Columbia hebben een nieuwe wijngiststam ontwikkeld die het krijgen van hoofdpijn kan voorkomen na het nuttigen van een glas wijn.  Health Canada, Environment Canada, de U.S. Food and Drug Administration én Zuid-Afrika hebben deze ‘malolactic yeast’ – met handelsnaam ML01 – goedgekeurd voor commerciële toepassingen.

Lees verder...

Astrid Joosten geeft Masterclasses ‘vinologie’

Presentatrice Astrid Joosten gaat exclusieve masterclasses ‘vinologie’- een term die volgens mij niet bestaat -  geven aan bedrijven die daarvoor een donatie willen doen aan het Nationaal Epilepsie Fonds (NEF). Dit doet Joosten in het kader van De Tegenaanval, een nieuwe campagne van het fonds. Joosten volgde de opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie en

Lees verder...

Wist je dat….

- Nederland op de twaalfde plaats van de wereldranglijst staat als het om wijn consumeren gaat? – Nederland het vierde importland van wijnen ter wereld is, en het derde importland in Europa, na de UK en Duitsland? – Slechts vijf landen meer rosé consumeren dan Nederland? Uit: onderzoek van Vinexpo naar de wijn- en gedistilleerdmarkt

Lees verder...

Nieuwe lichting vinologen

De wijnsector is een nieuwe lichting vinologen rijker. Tijdens een feestelijk diner in Restaurant Sensa in Den Dolder namen de geslaagden hun diploma en speldje in ontvangst uit handen van Gerhard Horstink, de nieuwe voorzitter van de examencommissie.Van harte gefeliciteerd allemaal! Ik zag namen van sommigen van mijn eigen jaar: geweldig dat jullie ook geslaagd

Lees verder...

Wijnweetje: Terroir

Terroir: het is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt in de wijnwereld. Vooral in Frankrijk strooien ze graag met het begrip, maar inmiddels is het woord ook regelmatig te horen in Australië en Californië, om maar eens een paar bekende ‘nieuw-wereldse’ wijngebieden te noemen. Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld als

Lees verder...