Rubriek: Leren

Wijnfabels deel 8: Rode wijn op kamertemperatuur

Smaak en temperatuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een koud geworden gerecht in een restaurant smaakt minder lekker. Een te warme rosé op een terras ook, en van een ijskoude Chardonnay proef je niets. Hieronder wat tips…

Lees verder...

De Pulltaps kurkentrekker

Elke keer weer verbaas ik me over het feit dat horeca-personeel niet op normale wijze een fles kan ontkurken. Hoe kan dit?          

Lees verder...

Wat is de Alvarinho?

De Alvarinho is een witte druiven variëteit. Een bijzonder aromatische druivensoort voor witte wijn met een dikke schil. Deze soort kan goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. Vooral in Portugal’s Vinho Verde en noordwest Spanje is de Albarinho volop aangeplant. Mits goed behandeld en met een laag rendement kunnen de licht gekleurde

Lees verder...

To Cork or Not To Cork

To Cork or Not To Cork. Dat is de eeuwig durende discussie waar we op dit blog ook al vele artikelen aan hebben gewijd. Natuurlijke kurk, plastic of toch de schroefdop. Nu is er zelfs een heel boek uitgekomen over dat onderwerp. Ik heb hem nog niet maar ik ben benieuwd! Het klinkt best leuk!

Lees verder...

Hout & Wijn deel II: snippers

Eik-alternatieven, ofwel: houtsnippers, zie je steeds meer in de wijnwereld. Of nog erger: je ziet ze niet, want je gaat er vanuit dat de wijn uit een houten vat komt. Een goede of een slechte ontwikkeling? U mag zelf beslissen.  

Lees verder...

Hout & Wijn deel I

Hout is belangrijk (geweest) voor wijn. Sinds de middeleeuwen zijn houten vaten gebruikt voor vinificatie, opslag en transport van wijn. De Galliërs hebben de houten vaten waarschijnlijk uitgevonden, maar de Romeinen hebben ze verspreid over Europa. Hout kan gebruikt worden voor de gisting en voor de rijping. Dit is een belangrijk verschil. Voor witte wijn

Lees verder...

Waarom hebben sommige wijnen was op de kurk en hoe krijg ik het weg?

Sommige producenten doen was bovenop de kurk, een soort kaarsvet dat verschrikkelijk is om weg te halen. De reden dat wijnmakers dat doen is om lucht uit de fles te houden, om voor klanten duidelijk te maken dat er niets met de wijn is gebeurt als een soort zegel en om tekenen van oxidatie te

Lees verder...

Wat betekent een ‘korte’ wijn

Je leest de gekste dingen in proefnotities. Vooral als ze zijn geschreven door degenen die de wijn verkopen. ik zit nu te kijken naar een proefnotitie van een 'korte' wijn. Dat klinkt slecht. En dat is het misschien. Het is in ieder geval niet een pluspunt. Kort slaat op de afdronk in dit geval. Dus

Lees verder...

Wijnfabels deel 5: Oude wijn moet je decanteren.

Decanteren is het overgieten in een ruime karaf, waardoor de wijn extra contact met zuurstof krijgt. Tevens kun je de wijn zo scheiden van het bezinksel. Vraag een aantal wijnliefhebbers hoe ze hun oude wijn serveren, en u krijgt evenveel verschillende antwoorden. Veel manieren dus, met evenveel logisch klinkende verklaringen.

Lees verder...

Wat is wijnsteen?

Na het oversteken van wijn in de wijngaard blijft een kristalvormig bezinksel over in de kuipen en vaten. Dit bijprodukt van wijn wordt wijnsteen genoemd. In bijna zuivere staat is het wijnsteenpoeder. In combinatie met een kalkhoudende stof geeft het een neutraal calciumtartraat. Het neerslaan van de wijnsteen kan worden tegengegaan door het toepassen van

Lees verder...

Wat is de Mission druif?

  Een vergeten druif is de Mission druif. Spaans van origine, domineerde ooit Californie. Afijn. Wat is dat voor druif? Wetenschappers hebben de herkomst onderzocht. Hier een interessant artikel daarover.  

Lees verder...

Madeira my dear! Wat is Madeira?

  Madeira, een drank die jaren geleden nog furore maakte in Nederland is niet meer. In die tijd stond de Madeira naast de sherry in de supermarkt en vond je de wijn in menig restaurant. I n de jaren negentig werd er in Nederland ruim 300.000 hl. zuidwijn geconsumeerd. Nu, anno 2007, zitten we op

Lees verder...