Madeira my dear! Wat is Madeira?

 

Madeira, een drank die jaren geleden nog furore maakte in Nederland is niet meer.

In die tijd stond de Madeira naast de sherry in de supermarkt en vond je de wijn in menig restaurant. I

n de jaren negentig werd er in Nederland ruim 300.000 hl. zuidwijn geconsumeerd.

Nu, anno 2007, zitten we op de helft van deze consumptie.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Roel Brinkman.

Het gebruik van zuidwijnen is een duidelijk voorbeeld van een trend in drankgebruik. Het bewijst dat een trend een houdbaarheid heeft. Alleen in enkele topzaken, zowel horeca als detailhandel, vind je nog deze fantastische wijn. Onlangs heb ik zo’n mooie Madeira mogen drinken, gecombineerd met verschillende kazen. Daar in Giethoorn werd ik mij bewust dat ook ik deze combinatie allang niet meer zou zoeken.

Tijd voor een  herintroductie.

Madeira, een eilandengroep voor de kust van Marokko is door zijn milde klimaat zeer geschikt voor wijnbouw. Deze wijnbouw op Madeira is ontstaan in de 17e eeuw. Het had als doel de Portugese schepen op weg naar Brazilië te bevoorraden.

Madeira, een Portugese DOC,  wordt gemaakt van vijf verschillende witte druivenrassen, namelijk; Malmsey, (Malvasia), Bual, Verdelho, Sercial en Tinta Negra Mole. De laatste is verantwoordelijk voor zeker 60% van alle Madeira. Evenals sherry kent Madeira droge en minder droge varianten. De mate van droogheid komt voort uit de locatie van waar de druif groeit en van welke druif de wijn is gemaakt. De Sercial druif brengt de droogste wijnen voort. De meest zoete Madeira wijnen worden gemaakt van de Malmsey druif. In de regel kun je stellen dat droge Madeira’s uit het noorden komen, en de zoete, rijkere uit het warmere zuiden. De manuele oogst vindt plaats eind augustus. De druiven groeien op, voor Madeira, bekende terrassen. Men laat hier de druiven op hoge pergola’s groeien, wat de grond daaronder weer geschikt maakt voor de verbouw van andere producten. Het bijzondere aan de Madeira is zijn vinificatieproces. Men laat de most geforceerd oxideren in verwarmde ruimten. Door dit proces, wat 6 maanden duurt, verliest de wijn 15% van haar volume. Hier geldt; hoe langer, hoe beter. Het proces geeft de wijn de herkenbare, rokerige, karamel smaak. De wijn wordt in zijn bereidingsproces versterkt met wijnalcohol, men spreekt daarom dan ook van een versterkte wijn. Een Madeira rijpt minimaal 5 jaar in houten vaten voor het op de markt komt. Uitsluitend bij uitzonderlijke jaren maakt men van de wijn een Colheita, zoals we dat ook met Port zien. De beste Madeiras heten Frasquiera Vintages. Deze uitzonderlijke jaargangen rijpen minimaal 20 jaar op hout en vervolgens 2 jaar op fles, alvorens zij op de markt worden gebracht.

Madeira heeft alles in huis voor een perfect aperitief of zelfs digestief, afhankelijk welk druivensoort is gebruikt. Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar in kwaliteit en smaak. De betere Madeira’s geven op het etiket hun druivenras weer, alsmede waar de wijn exact vandaan komt. Laat u zich eens verassen en drink een glas Madeira Malmsey bij een kaas palet, zoals ik dat heb gedaan. Het zal u niet teleurstellen. 

Roel A. Brinkman
ass. restaurantmanager

 

Lees ook:Waar is de Madeira gebleven ?
Lees ook:Madeira is ook wijn!
Lees ook:Een mergpijpje madeira, my dear?
Lees ook:Oerwijn uit Georgië
Lees ook:Wijnfabels deel 6: Door het broeikaseffect wordt Nederland een wijnland.

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Madeira my dear! Wat is Madeira?

  1. ailko

    Prima Roel, De meeste consumenten weten niet meer wat dit voor geweldig materaail is om mee te werken. Heb net het onderdeel versterkte wijnen behandeld op school en uiteraard madeira de nodige aandacht gegeven.

      /   Reply  / 
  2. Marius van Stokkom

    Roel,

    Als je most 6 maanden en dan ook nog verwarmd bewust laat oxideren, dan is het totaal verrot.Most is namelijk druivensap. Je bedoelt zeker wijn??
    Dit gebeurt ook bij de bereiding van sherry en port.

    mvg,
    Marius van Stokkom
    Wijngaard De Linie.

      /   Reply  / 
  3. Tim Hagenbeek

    Roel, doe een voorstel voor onze kaart! Tim

      /   Reply  / 
  4. Roel Brinkman

    Beste Marius,

    Bedankt voor je bericht. Een fout is snel gemaakt zoals je ziet. Het gaat natuurlijk om de wijn.

    M.v.g.
    Roel Brinkman

      /   Reply  / 
  5. MichaellaS

    tks for the effort you put in here I appreciate it!

      /   Reply  / 
  6. outsill

    Hello,
    i’m pretty confused, but is this a good place to say “Hi”?
    (I’m new here ;) )

    cheers,
    ______________
    outsill
    [url=http://members.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewUserPage&userid=stevenmaruda]viagra for sale in[/url]

      /   Reply  / 
  7. indinkvop

    Anyone knows a service that allows me to add a live signature to my blog? Seen it at other sites and wonder how it’s done…

      /   Reply  / 
  8. BratetepVaf

    Does anyone have any information about about this marketing system? Few of my friends told me that it is easy to earn some big bucks with affiliate marketing. Is it true or not? I’m not really sure. I have dished out money for a few of them to no avail. Then one college friend told me about this marketing system: Money Ventures.

    I’m curious if any of you have seen that website, cause he seems pretty sure that it is possible to make a few thousand a month in that way. Possibly someone can post here your opinion on that. Thanks in advance and I’m sorry for going offtopic. Here’s the site again: Money Ventures

      /   Reply  / 
  9. orlandobloomisit

    This is really interesting. I am glad I found this place. I guess it is true, We really do learn something new everyday!

      /   Reply  / 
  10. Agneta

    Anno 2011 is bij ons @savoureux de madeira weer helemaal terug weggeweest! Tientallen flessen gaan leeg per dag. En terecht. Het is heerlijk.

      /   Reply  / 
  11. NaarMadeira

    Fantastisch artikel over een heerlijke wijn op een evenzo heerlijk eiland.

      /   Reply  / 
  12. sammy

    wij hebben een mini gewonnen!!!!!!!!!!! en golle lekker ni

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>