Wijn = het gegiste sap van druiven

Zoals aangekondigd gaan Natasha en ik komende tijd veel meer aandacht aan de basics van wijn besteden. Vragen daarover zijn altijd welkom, graag zelfs. Vandaag de eerste aflevering in een lange, lange serie, hopen we zelf. En die ga ik maar eens beginnen met de definitie van wijn.

Want de term ‘wijn’ is wettelijk beschermd in Nederland. Volgens het Wijnbesluit van 1930 is de aanduiding wijn uitsluitend bestemd voor de drank die door alcoholische gisting wordt verkregen uit – en geen andere bestanddelen bevat dan die afkomstig van – het sap van druiven (vruchten van de Vitis vinifera*). Wijn van frambozen, appels, peren, vlierbessen of wat dan ook mag daarom nooit alleen maar wijn heten, maar moet als vruchtenwijn gelabeld zijn, officieel! Aan wijn mag ook geen ander fruit toegevoegd worden. Vroeger werd er nog wel eens wat vlierbessensap bij een vat wijn gemikt, om de kleur op te halen, donkerder te maken. Bij wet is dat dus verboden! En water toevoegen, zoals onlangs door de Keuringsdienst van Waarde werd uitgeplozen, is ook verboden.

(Bijna) alle continenten
Wijn wordt gemaakt op (bijna) alle continenten: Europa, Amerika, Australië en zelfs Azië en Afrika. Traditioneel is de beste klimaatzône die tussen 30° en 50° noorderbreedte en tussen 30° en 50° zuiderbreedte. Sittard in Zuid Limburg ligt op de 51e graad noorderbreedte, de rest van Nederland ligt nog hoger, dus je begrijpt al dat die oude regel al lang niet meer volledig opgaat. Ook landen als Peru en Brazilië liggen buiten die zône, en ook hier wordt wijn gemaakt!

* op Vitis vinifera kom ik later nog eens terug.

Lees ook:Prachtige wijnpunt in Heerenveen
Lees ook:Wijnsalon in oude apotheek
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 30
Lees ook:Nederwijn
Lees ook:The origin of wine

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wijn = het gegiste sap van druiven

  1. Suzanne

    Keuringsdienst van Waarde had nog even door moeten pluizen: betrof immers most en most is nog geen wijn. Water onttrekken aan most en later weer toevoegen is niet verboden en eigenlijk een uitstekende manier om het transport wat milieuvriendelijker te maken.

      /   Reply  / 
    1. Natasha ter Haar

      Hallo Suzanne,

      Klinkt alsof je er ook ervaring mee hebt, is dat zo? heb je wel eens zo’n wijn gedronken/geproefd?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>