Nederwijn

Oogst bij De LinieBij wijngebieden denken de meeste mensen al snel aan de zonnige landen ten zuiden van ons kikkerland. Toch heeft Nederland ook al een lange wijnbouwhistorie, zij het met grote tijdhiaten. Het waren de Romeinen die waarschijnlijk rond de jaartelling begonnen met wijnbouw in en rond het Maasdal in Limburg.

De wijnbouw heeft het daarna lang goed gedaan, in de middeleeuwen vormde wijn zelfs een belangrijke inkomstenbron voor de monniken. Waar monniken en abdijen dus tegenwoordig nog steeds zijn terug te vinden op bierflesjes en als merk- en soortnaam, is de associatie met wijn vrijwel geheel verdwenen.
Het klimaat speelde de Nederlandse wijnbouw in de 17e eeuw parten toen de “kleine ijstijd” er voor zorgde dat bijna alle wijnbouw werd weggevaagd. In plaats van wijnranken terug te plaatsen werd er gekozen voor het poten van een net ontdekte groente; de aardappel. Ook Napoleon Bonaparte heeft zijn negatieve steentje bijgedragen; hij wenste geen wijnvelden buiten Frankrijk, en de destijds nog aanwezige percelen werden in zijn opdracht vernietigd.
Door de klimaatveranderingen van de afgelopen decennia ligt de noordelijke grenslijn waaronder wijnbouw goede kansen heeft al boven Groningen. De laatste jaren groeit het aantal wijngaarden in Nederland dan ook. Over het algemeen worden minder bekende druivensoorten gebruikt zoals Bianca, Johanniter en voor rode wijn Regent. Voor deze soorten wordt gekozen omdat ze beter bestand tegen kou en ziekten. Het grote probleem in Nederland blijft namelijk de relatief grote hoeveelheid neerslag, die schimmelvorming veroorzaakt. Traditionele druivenrassen zouden dan zeer frequent moeten worden bespoten met chemicaliën om dit tegen te gaan. Toch worden er ook Riesling en varianten van de Pinot noir verbouwd in Nederland.
Het snelst groeiende wijnproducerende gebied vormt de Achterhoek, met anno 2006 meer dan 10 producenten en een wijnareaal van 16 hectare. Dit is evenveel als de gemiddelde bedrijfsomvang van één wijnboer uit de Côtes du Rhône. Ondanks dat sommige Nederlandse witte wijnen al best goed zijn, is de prijs/kwaliteitverhouding over het algemeen nog niet geweldig. Dat zou de komende jaren echter maar zo kunnen veranderen. Net als het weer.

Lees ook:nationale wijnweek 2014
Lees ook:Wijnbouw in Nederland
Lees ook:Nationale Wijnweek 2012
Lees ook:Nederlandse wijngaard De Kleine Heerlijkheid
Lees ook:Wat is een “clos”?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederwijn

  1. willeke tempel

    Sinds 1 september 2007 verkoop ik Nederlandse wijn via mijn webwinkel http://www.cederhof.com Het assortiment bestaat op dit moment uit 15 verschillende soorten wijnen van drie wijngaarden, en er komen er nog meer bij. Ook grappa en port zijn in het assortiment opgenomen. Naast de Nederlandse wijnen zijn verkoop ik ook andere Nederlandse streekproducten zoals droge worst, chips, jam en molenproducten. Ik denk dat we veel eerlijke en heerlijke producten in Nederland produceren, waar iedereen van moet kunnen genieten.

      /   Reply  / 
  2. willeke tempel

    Sinds 1 september 2007 verkoop ik Nederlandse wijn via mijn webwinkel http://www.cederhof.com Het assortiment bestaat op dit moment uit 15 verschillende soorten wijnen van drie wijngaarden, en er komen er nog meer bij. Ook grappa en port zijn in het assortiment opgenomen. Naast de Nederlandse wijnen zijn verkoop ik ook andere Nederlandse streekproducten zoals droge worst, chips, jam en molenproducten. Ik denk dat we veel eerlijke en heerlijke producten in Nederland produceren, waar iedereen van moet kunnen genieten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>