The origin of wine

Homo erectus; de eerste wijndrinker ?Over wijn wordt al veel geschreven.

Hoe je het maakt, hoe je het moet serveren en drinken en wat je erbij moet eten.

Onderzocht wordt er ook steeds meer. Welke liefhebber van het edele vocht zou nu niet willen weten wat de oerdruif is waaruit alle hedendaagse druivensoorten zijn ontstaan en wanneer de eerste wijn werd gedronken ?

Van veel druivensoorten weten we hoe ze zijn ontstaan; door bijvoorbeeld bepaalde druivensoorten met elkaar te kruisen. Zo is bijvoorbeeld de beroemde Pinotage uit Zuid Afrika een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault. Maar van de afstamming en herkomst van meer klassieke druivensoorten als Merlot, Syrah en Cabernet weten we veel minder.
In Italië, waar veel onderzoek wordt gedaan op het gebied van wijn, zijn sterke aanwijzingen gevonden dat de Syrah is ontstaan uit de eeuwenoude Pinot, waarvan de hedendaagse druivenrassen – Noir, -Gris, en –Blanc kleurmutaties zijn. Toch is ook de Pinot weer een verschijningsvorm van de oeroude Vitis vinifera, de Euro-aziatische wilde druif. Onderzoekers van Princeton University in Amerika hebben moleculaire bewijzen gevonden van wijnproductie in het jaar 6.000 voor Christus, terwijl er aanwijzingen zijn dat er al wijn geproduceerd werd rond 20.000 voor Christus ! De meeste bewijzen hiervoor zijn in gevonden in het Midden-Oosten, waar in onze tijd de landen Irak, Syrië, Turkije, Libanon en Israël liggen.
Doorontwikkelingen van radiokoolstof datering en DNA-onderzoekmethoden zullen de komende jaren nog een schat aan informatie op gaan leveren over de oorsprong van wijn en de verspreiding van wijn over de wereld. Fossiele overblijfselen van zaden en bladafdrukken van de familie Vitiaceae, met daaronder Amerikaanse-, Euro-aziatische, en Aziatische groepen zijn ten minste 50 miljoen jaar oud. Het is dus goed mogelijk dat de eerste wijn op onze planeet reeds veel eerder werd gemaakt dan de nu veronderstelde 20.000 jaar voor Christus. In theorie zou zelfs de Homo erectus, die leefde van 400.000 tot 1,9 miljoen jaar geleden, dit al deed. Homo erectus kon vuur en werktuigen maken, had min of meer dezelfde woon- en verblijfplaats, en beschikte over een vorm van gevorderde communicatie. Daarnaast had Homo erectus één groot fysiek voordeel op ons, Homo (druiven)sapiens; zijn neus was veel groter en breder. Daarmee zou hij aanzienlijk beter wijn kunnen proeven en er nog meer van kunnen genieten. Waarmee maar weer eens bewezen dat ook de evolutie af en toe wel eens een foutje maakt..….

Lees ook:Vrouwen proeven beter… of mannen?
Lees ook:Meer duitse wijn
Lees ook:Homowijn
Lees ook:Bourgogne 2011: goed maar niet groot
Lees ook:De oudste wijn ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>