Vrouwen proeven beter… of mannen?

Vrouwen proeven beter dan mannen. Uit onderzoek door WIJNvandedag is dit onomstotelijk vastgesteld. Vrouwen weten beter dan mannen te proeven van welke druivensoort een wijn is gemaakt en tevens weten vrouwen beter ‘kurk’ (muffe smaak afgegeven door ‘foute’ kurk) te detecteren.

Aan een testpanel van 40 mannen en 40 vrouwen zijn een 12 tal wijnen voorgezet. Het panel wist niet welke wijnen men te proeven kreeg en men kreeg geen etiketten te zien. De mannen en vrouwen moesten van zes rode en zes witte wijnen opschrijven van welke druif ze gemaakt werden. Tevens werd gevraagd opvallende, specifieke kenmerken of eventuele fouten (bijvoorbeeld overheersing van houtsmaak of ‘kurk’) aan te geven en de wijnen te waarderen.

Van de vrouwen wist 45% van minimaal de helft van de wijnen de druivensoorten te herkennen tegen 30% van de mannen. Tijdens de proeverij bleek 1 wijn ‘kurk’ te hebben. Opvallend is dat 65% van de vrouwen dit wist te proeven tegenover 40% van de mannen.

Bij de witte wijnen wordt de Chardonnay druif door zowel mannen als vrouwen het makkelijkst herkend. Bij de rode wijnen wordt de Merlot druif door mannen het best onderscheiden en de Syrah druif door vrouwen.

Er zijn zes rode wijnen voorgelegd met de volgende druifsoorten Merlot, Syrah en Pinot Noir en zes witte wijnen met de volgende druifsoorten: Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling.De wijn die ‘kurk’ bevatte, was een Merlot.

Doelgroep
In totaal 40 mannen en 40 vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Deze groep  heeft een bovengemiddelde interesse in wijn en drinkt gemiddeld 3 maal per week wijn. Het onderzoek is volgens een kwalitatieve methode gedaan, het zogenaamde testpanel.

Waarom dit onderzoek?
WIJNvandedag stelt zich ten doel om drie keer per jaar een panelonderzoek te doen naar de wijnbeleving onder consumenten om zo beter op de behoeftes in te spelen van de wijnconsument.

Lees ook:Vrouwen drinken meer wijn dan mannen
Lees ook:Gaan vrouwen voor goedkope wijn?
Lees ook:Wijnliefhebbers kiezen voor schroefdop
Lees ook:Zijn vrouwen betere wijn kenners?
Lees ook:De dis voor en tegen Merlot!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwen proeven beter… of mannen?

  1. Aldo

    Wat mij betreft een onzin stelling.. Waar ik me wel ik kan vinden is wanneer de stelling zou zijn dat vrouwen een andere smaakvoorkeur hebben dan mannen. Met andere woorden: doorsnee vinden vrouwen andere wijnen dan mannen lekker, of niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>