Druivenrassen: Gamay

Binnenkort is het weer zover, dan mag er weer genoten worden of (door sommigen) gegruweld van de Beaujolais Primeur. De blauwe druif die voor deze wijn gebruikt wordt, is de Gamay-druif, ook wel Gamay Noir à jus blanc genoemd.

Typerend voor Gamay, zijn de fruitigheid, een lichte kleur van de wijn en de smaak van kersen en frambozen.

De druif gedijt erg goed op granieten of zandbodems en is dus ook dé druif van de Beaujolaisstreek, hoewel hij ook voorkomt in de Loire, Bourgogne(in een blend met Pinot Noir) en in Zwitserland, maar ook in het voor ons wat minder bekende Canada en Oregon en op kleine schaal zelfs in Australië.

Het leuke van de druif is, is dat deze zeer “terroirgevoelig” is. Je kunt zeer goed de verschillen proeven tussen bijvoorbeeld een Morgon en een Fleurie en dus zelf ervaren hoe belangrijk de bodem is voor deze druif.

Gamay is waarschijnlijk al in 1360 opgedoken in een klein dorpje, genaamd Gamay, iets ten zuiden van de stad Beaune. De vondst van de druif was een uitkomst voor de streek omdat zij een stuk makkelijker te cultiveren was dan Pinot Noir eerder rijp was en veel meer wijn gaf.

 

Lees ook:Het Beaujolais van de Crus & Climats: retour van het terroir
Lees ook:Le Beaujolais est arrivé!
Lees ook:Beaujolais: Beaujoliscious [Persbericht]
Lees ook:De dis voor en tegen Merlot!
Lees ook:Wine Blogging Wednesday!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>