Even voorstellen: Riesling

Deze week is het Riesling Week, een initiatief van onder andere het Duitse Wijninstituut. In diverse restaurants in Nederland is er speciaal aandacht voor Riesling, en er zijn leuke prijzen te winnen ook. Maar wat is dat eigenlijk voor druif, Riesling? Even een korte maar krachtige introductie.

Riesling is een witte druif die vooral in Duitsland en Frankrijk (de Elzas) voorkomt. Daarnaast staat hij in Australië, Oostenrijk, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en nog wat andere landen. (Ook in Nederland, in Limburg!).

Het is bij uitstek de druif van de Rijn.Als sinds de middeleeuwen worden witte Rijnwijnen naar ons land verscheept, waarin Riesling zeker een aandeel had. Volgens sommigen zou het gaan om de argitis minor van de Romeinen en gaat de aanplant ervan terug tot de tijd van de Romeinse overheersing. Een ander verhaal vertelt dat in 843, kort na de opsplitsing van het rijk van Karel de Grote, Lodewijk II de Duitser langs de Rijn een edele aromatische druif liet planten. Deze zou al spoedig de naam Riesling hebben gekregen, afgeleid van het Duitse woord ‘rieseln’ (laten vallen). Of dat allemaal waar is, weet ik niet, maar feit is dat de druif al forse tijd in Duitsland voorkomt. In de Elzas heeft de Riesling aan het eind van de 15e eeuw zijn intrede gedaan. In de daarop volgende eeuw werd hij weliswaar regelmatig geciteerd in bronnen, maar pas in de tweede helft van de 19e eeuw nam de aanplant een hoge vlucht.

Riesling levert aromatische wijnen, met hoge, frisse zuren, die gevoelig zijn voor de invloed van de bodem. Rieslings zijn ideale begeleiders van een breed scala aan gerechten. Vanwege hun fruitige zuren, variaties in stijl en gradaties in alcohol worden ze door menigeen beschouwd als de meest voedselvriendelijke wijnen ter wereld. Vooral bij Aziatische gerechten is Riesling goed te combineren, maar ook bij vis, vlees (hert!) en bij kazen kan hij tot zijn recht komen. Op Wijnkronieken zal ik daar snel dieper op ingaan.

Wil je meer weten over Riesling? Aarzel niet je vraag hier te stellen!

Lees ook:Stuivertje wisselen
Lees ook:Riesling uit Oostenrijk
Lees ook:Asperges met… Weissburgunder uit Saale-Unstrut
Lees ook:PROEF D’ALSACE
Lees ook:Unieke Frans/Duite wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>