Rubriek: Druivenrassen

Prachtige rode wijnen net over de grens

De beste Duitse Spätburgunders, je weet wel –pinot noir- zijn door het team van Marcus Hofschuster in Duitsland op de proeftafel gezet. Hofschuster staat bekend als een topexpert  en samen met zijn team als zeer ervaren. De Duitse rode wijnen doen het de laatste jaren steeds beter “in de markt” en wie ze regelmatig proeft,

Lees verder...

Radar: Wijn uit de Rhône professioneel geproefd…

Daar zat ik gisterenavond op mijn gemak met ME naar Voetbal International te kijken. Humor, daar houd ik van en het is altijd lachen bij het programma van onze dorpsgenoot. Plotselinge slaat mijn iPhone aan, de waakhond van mijn bestaan, veracht door mijn echtgenoot om zijn verschrikkelijke en onvoorspelbare invloed op mijn en dus ons

Lees verder...

Vins de cépage PAYS d’OC – Collection 2012

Half november zal het geweest zijn, toen de uitnodiging van PitchPR in de bus viel, de mailbus in dit geval. De uitnodiging voor de bijzondere Pay d’Oc IGP proeverij van uitsluitend monocépages! Nu ben ik geen ‘vroege vogel’, maar inmiddels al jarenlang gewend om er toch één te  moeten zijn. Om half tien in de

Lees verder...

De wijntest van Cabernet d’Anjou Rosé

De tweets kwamen eergistermiddag op gang! Zodra op het nieuws bekend werd gemaakt dat het gisteren misschien wel code Rood zou zijn op Neerland’s wegen, was het  getwitter niet meer van de lucht! Immers, we moesten allemaal naar de Cabernet d’Anjou Wijnlunch in Rijswijk, bij Crème Crue!

Lees verder...

De generale Rosé Repetitie

Vanmiddag was het tijd voor de GRR! De GRR, ja inderdaad de Generale Rosé Repetitie. Bij het Restaurant-Kookstudio Crème Crue. Een bijzondere zaak aan de Haagweg in Rijswijk. De uitstraling, met de aparte ‘houten’ muur in het restaurant beneden, de chefs table bij de open keuken op de eerste etage en de dinerkamer op de

Lees verder...

Aaldering vineyards & wines

Nog altijd ligt hij hier op mijn bureau! De proefnotitie van de Pinotage blanc 2012 van Aaldering. Nu ga ik hem plaatsen! Hij is te lezen bij de Proefnotities van het Wijncoachingbureau. Deze bijzondere wijn van blauwe druiven, een Blanc de noir, heeft niets van zijn typische rode pinotagegeur, soms als wat rubberachtig omschreven. Dit

Lees verder...

Druivenplukken gewoon in Nederland!

7.30 uur, zondagmorgen! Vriendin klopt op de achterdeur. Ik sta klaar met de koffie, het huis slaapt, de hond is uitgelaten. Wij rijden grijnzend weg! Ruim twee uur later draaien we de wijnberg van Sint Martinus in Vijlen op. Koffie staat klaar, grote punten vlaai om te kiezen! Wat een dag! Met schaartjes gewapend, handschoenen

Lees verder...

Oogsten van de druiven de Jonanniter

“Woensdag Johanniter geoogst. Zoals we in de vorige bijdrage lieten zien, was er dit jaar maar een kwart van de normale hoeveelheid. Maar niet te lang getreurd. Als de hoeveelheid klein is, kan de kwaliteit juist prima zijn, want goed geconcentreerd. De eerste tekenen lijken niet verkeerd.” Geweldig om steeds maar met dat wijnproduct bezig te kunnen

Lees verder...

Oesters zwemmen goed in Muscadet

Drie nieuwe ‘crus’ dragen bij aan kwaliteitsverbetering Muscadet, de wijn uit het westelijke Loire gebied, is aan een nieuwe opmars in Nederland bezig. Opinieleiders en vakhandel tonen veel belangstelling voor de wijn die zo goed bij schaal- en schelpdieren past. Recentelijk werd tijdens Proefschrifts Fine Food Professional menig sommelier verrast door een oester met Muscadet

Lees verder...

Bonterra’s Zinfandel!

Vanavond koken we naar de wijn toe. Dus niet eerst het gerecht bedenken, daar de wijn bij uitkiezen! Maar dit keer werken vanuit een heel andere invalshoek! Koken vanuit de lijn van de wijn. Daarvoor moet je je natuurlijk wel even in de wijn verdiepen! Hoe belangrijk het is, dat een slok past bij de

Lees verder...

Druiven oogsten in een warme maand

Zondag pakken wij onze scharen in en gaan met stevige stappers en een dikke jas op weg naar het zuiden! We gaan druivenplukken. Maar als ik het weerbericht beluister, kan het zomaar ‘voor-de-eiswein’ worden. Het schijnt te gaan vriezen! En nog wel een uur langer dan normaal ook !  Jet Wester is ook volop met

Lees verder...

Een wijnproeverij in de Nieuwe Wereld

Rosemount Estate is sinds het begin van de tachtiger jaren één van de leidende wijnhuizen van Australië. Het maakt wijnen die het hart van de Australische wijngaarden in zich dragen. De Diamond serie staat aan de bovenkant van de winery. Het zijn goed gemaakte, vriendelijke wijnen, die de volle smaak van het fruit in zich

Lees verder...

Perswijn’s winterproeverij sfeervol en geslaagd!

Hoe romantisch! De PerswijnWinterProeverij werd, net als in een sprookje, gehouden in een heus kasteel! Het kasteel Wittenburg! Op stand in Wassenaar. Ik was hier te gast bij Interloire, die de ‘Parels van de Loire’ in de Franse Salon bijeen had gebracht.  Er waren maar liefst 5 proefpunten in deze zaal ingericht en met de

Lees verder...

Wijn uit Coteaux du Layon

“Ook de levensgenieter vindt in Esprit Montagne een bondgenoot. In het pittoreske dorpje La Chapelle d´Abondance maak je kennis met de Franse gastronomie, heerlijke streekproducten en de parels van de Alpen: haar wijnen. Elke avond geniet je in ons restaurant van een verrassend, culinair Menu du Jour” Dat lees je op de ‘homepagina’ van Hotel Esprit Montagne. Een

Lees verder...

Wine Grapes

Er zijn van die druivenrassen waar je werkelijk nog nooit van gehoord hebt, die je nooit zult proeven, wiens wijn nooit door je slokdarm zal glijden. (Misschien maar goed ook in sommige gevallen.)   Wie heeft er weleens van de Hitzkircher gehoord, om maar eens wat te noemen.   Een Zwitsere variëteit uit, inderdaad het dorpje

Lees verder...