Wine Grapes

Er zijn van die druivenrassen waar je werkelijk nog nooit van gehoord hebt, die je nooit zult proeven, wiens wijn nooit door je slokdarm zal glijden. (Misschien maar goed ook in sommige gevallen.)

 

Wie heeft er weleens van de Hitzkircher gehoord, om maar eens wat te noemen.   Een Zwitsere variëteit uit, inderdaad het dorpje Hitzkirch in het Kanton Luzern. Daar waar ik jaren geleden, in een bijkans schimmig verleden ‘om de hoek’ in Lausanne op school mocht gaan.

Deze druif is een kruising tussen Completer uit Graubünden en Bondola uit Tessin. In datzelfde schimmige verleden werkte ik in Andermatt, in het Kanton Uri dat gescheiden wordt van Graubünden door de Oberalppass. Zeker weten dat daar geen druiven kunnen groeien.

De wijn van de Hitzkircher wordt alleen in Hitzkirch gemaakt. Natuurlijk geen flauw idee hoe ze smaakt, maar ik ben daar wel heel erg benieuwd naar! Moet nog steeds met ME onze Zwitserlandtocht maken, dus waarom niet langs Luzern. Ik kan niet wachten tot de De Druivenrassen Bijbel, of gewoon Wine Grapes op mijn nachtkastje zal liggen.  Want natuurlijk weet ik dat ook helemaal niet van mezelf, het verhaal over de Hitzkircher of de Isabella, de Katsano en de pas van uitstorving geredde Pignolo uit Friuli.  Nee, dat staat allemaal in het boek der druivenrassen, Wine Grapes! En dat boek, is nu, deze maand nog verkrijgbaar!

Wine Grapes

A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours

» Jancis Robinson

» Jose Vouillamoz

» Julia Harding

Allen Lane
Hardback : 25 Oct 2012

 

Lees ook:De wijndruifbijbel
Lees ook:Nieuw boek over druivenrassen van Jancis Robinson
Lees ook:N,R&F van vandaag de dag
Lees ook:Nieuwe druivenrassen ontwikkeld
Lees ook:Bloggend naar de wijnen van Zuid-Afrika

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wine Grapes

 1. raymond

  Hallo Marja van Beek.
  De druiven waar jij het over hebt in jou artikel daar heb ik nog nooit van gehoord, en nu vroeg ik mij af of hier nu witte wijn uit komt of rode wijn. en laat je het ook even weten als je de wijn een keer hebt gedronken en wat je er van vindt? Lijkt mij wel een leuk reis artikel waard :-)

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  Ha Raymond, ik heb het boek inmiddels gekocht in Engeland. Een goede vriendin van mij neemt het in december mee, als ze naar Nl komt. Dan zal ik je het precies uit de doeken doen!
  Maar so wie so is een reis naar de wijngaarden of gewoon naar de bergen van Zwitserland een aanrader :) !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>