Perswijn’s winterproeverij sfeervol en geslaagd!

Hoe romantisch! De PerswijnWinterProeverij werd, net als in een sprookje, gehouden in een heus kasteel! Het kasteel Wittenburg! Op stand in Wassenaar.

Ik was hier te gast bij Interloire, die de ‘Parels van de Loire’ in de Franse Salon bijeen had gebracht.  Er waren maar liefst 5 proefpunten in deze zaal ingericht en met de klok mee kon men genieten van mousseux zoals, om maar wat in willekeurige volgorde te noemen, Langlois Brut (60% chenin blanc, 20% chardonnay en 20% cabernet franc) van Langlois Chateau. Toevallig had ik hier in juni nog een bezoek gebracht, tijdens een fietstocht door de Loire. Ik herinner me dat ik onder de indruk was van de ontvangst en de terrroir-uitleg in de “studiezaal”!

Vervolgens stond daar verguisd, maar zeker weer terug: de Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie. Als voorbeeld dan de Domaine de la Moutonnière 2011. Natuurlijk 100% Melon de Bourgogne en een rokerige neus –Pierre-à Fusil-, wat peper, wat kardemom….echt op zijn plaats bij de geschenken uit de zee!

Savennières was aanwezig! 2010 Les Caillardières. Ook Clos du Papillon 2007, van Domaine Baumard.  Honderd procent chenin blanc, van 35 jaar oude stokken, met de hand geoogst, perceel voor perceel!

Ik zelf ontfermde mij over de Sauvignon blanc van Touraine! Heerlijke frisse, dorstlessende Sauvignon blanc! Met plezier proefde ik met al mijn bezoekers mee! Om ze daarna keer op keer over te halen om de Vouvray demi sec die ik ook onder mijn hoede had, te proeven na de droge Vouvray van Domaine du Petit Coteau! Met succes! “Ah ja, zo zoet is zoet lekker! Met de ruggegraat van mooie zuren.”

Uit Saumur stond bij mij op de tafel de ‘La Jouvencelle blanc’ van Domaine de Rocheville.  Dat de wijn gerijpt heeft op kleine eikenhouten vaatjes, maakt hem tot een sappige vriend met wat een wat rijpe, nootachtige smaak!

Links van  mij stonden de roze soldaten, Rosé d’Anjou en Cabernet d’Anjou hun stinkende best te doen iedereen met zachte roze blozende wangen en een snoeperige knipoog  te verleiden. Op deze zomerzonnige herfstdag vielen ze in het geheel niet uit de toon!

Van het roze naar het rode! Gamay noir in de Touraine rouge, cabernet franc in de Saint Nicolas de Bourgeuil. Over deze wijn van Frédéric Mabileau zegt Harold Hamersma in de ‘De Grote Hamersma’, “Rood voor gevorderden, Te vermijden door liefhebbers van gelikte, geparfumeerde Nieuwe Wereldjongens met gekamd borsthaar, zonnebril in het haar en gebleekte tanden. Een schoolvoorbeeld van cabernet franc op zijn best! Handgeplukt. Ongefilterd. Paarszwart van kleur. Verrukkelijk boeket van viooltjes en bramen en frambozen. Fluwelen mondgevoel. Zachte, maar stevige tannines, het zoet van geroosterde rode paprika, donker fruit, rijpe tomaat, wat chocolade en peperigheid.” Een 9 geeft hij de wijn!

At last but not at least and very sweet: Chaume, Château Pierre Bise 2004. Vorige week plaatste ik de wijn bij een nagerechtje van Appel- en perencompote, ‘verlorenbrood’ en kaneelijs.

Natuurlijk, niet alleen in onze Franse zaal werd er goed geproefd en was het gezellig. Het hele sprookjeskasteel stond in het teken van de wijn.

Geen assepoester te bekennen.

Voor horeca en vakhandel werden er steengoede masterclasses verzorgd. Zo hoorde ik in de wandelgangen dat Lars Daniels niet meer kon stoppen met vertellen over ‘De Ortsweine van de VDP’. De boeiende typiciteit van bekende Duitse wijndorpen.
Peter Gast en Jacqueline van Liere, eigenaars, chef en sommelier van Restaurant ‘t Schulten Hues in Zutphen deden een masterclass ‘Dub bel duurzaam op hoog niveau’ waarbij ze werkten met de wijnen van Drouhin.

Overal liepen gasten rond te proeven, lekker even te snacken, buiten in de tuin, op het terras. Het was met recht een top-proeverij in een top weekeinde! En dat in de herfst!

Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:De wijntest van Cabernet d’Anjou Rosé
Lees ook:De generale Rosé Repetitie
Lees ook:Proeverij Chinese wijnen
Lees ook:een vleugje pinot noir in de Bordeaux

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Perswijn’s winterproeverij sfeervol en geslaagd!

 1. Martin Wolvers

  Leuk verslag, jammer eigenlijk dat ik niet in de gelegenheid was om er bij te zijn..maar leuk om te lezen dat je ook zo geniet van de wijnen uit de Loire, deze zijn mijn inziens ook onderschat.
  Als (voormalig sommelier) werkte ik ook graag met Ch. Pierre Bise, prachtige betaalbare wijnen!

  À votre santé Martin

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  a la votre!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>