Radar: Wijn uit de Rhône professioneel geproefd…

Daar zat ik gisterenavond op mijn gemak met ME naar Voetbal International te kijken. Humor, daar houd ik van en het is altijd lachen bij het programma van onze dorpsgenoot. Plotselinge slaat mijn iPhone aan, de waakhond van mijn bestaan, veracht door mijn echtgenoot om zijn verschrikkelijke en onvoorspelbare invloed op mijn en dus ons leven!
Lieve Y. herinnerde mij aan “Radar”! Het wijnproefpanel! Ik was het werkelijk glad vergeten.

Dus naar boven, beneden bleef VI aan staan….Natuurlijk

Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om blind te proeven. Hoe goed het soms ook is, er moeten wel zekere kaders gegeven worden, naar mijn mening.

Zelf proef ik met mijn proefgroep, ik proef tijdens het begeleidingstraject van de Magister Vini en neem plaats in het supermarketpanel van het WIJNinstituut. Daarnaast natuurlijk op proeverijen, wijnreizen, ga zo maar door.

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat het echt verdomd moeilijk is. Je zult mij geen ‘bla bla’ horen vertellen over rozengeur, maneschijn, gevulde koehoorns met mest (wat wel wezenlijk  is en geen onzin) en zeker niet over wellicht een minuscule toon van truffel, onderaan de rafelige rand van aardse geuren van de natte bladeren in een herfstig bos.

Ik houd me vast aan andere zaken, ooit ingeprent tijdens de fantastische proeflessen op de Wijnacademie (FJ) en natuurlijk bij Gerhard Horstinks Oinos Wijnproeven. De mappen staan nog altijd hier in de kast. Beduimeld! Dat kan ik je verzekeren.

Waar let ik dan op: op de structuur van de wijn. Zoals de zuren, de rijpheid of onrijpheid van de tannines. Ook op de balans van de wijn, de alcohol, de zuren, het eventuele restzoet, is daar een evenwicht in?

Natuurlijk geniet ik van het stuivende aroma van een frisse Sauvingon Blanc, natuurlijk houd ik van het zachte boterachtige mondgevoel van een goede witte Bourgogne, de rijpe tonen, ja, waar alles klopt. Gek ben ik van de bramen, het donkere fruit, het peperige van een wijn uit de Noord-Rhone.

En ja, de haast honingachtige, perzikentoon van een volle Pinot Gris uit de Alsace, doet mijn hart smelten.

Maar voor alles is daar zuiverheid en structuur.

Consumenten proeven heel anders dan wijnprofessionals. Als ik nieuwe cursisten bij de wijncursus leer om op een andere manier alleen al de wijn in de mond te houden, krijg ik regelmatig te horen: “Ja, maar zo vind ik het helemaal niet lekker!”

Goed proeven is, naast het feit dat er natuurtalenten zijn, een kwestie van veel doen. Leren lopen, fietsen, schaatsen of lezen….het kost allemaal tijd! Je kunt het niet zomaar op stel en sprong en dat geldt ook voor het proeven. De consument luistert blijkbaar wel heel goed naar Nicolaas Klei, want de wijn die zij op derde plaats zetten is een van zijn ‘omfietswijnen’! De professionals denken daar met plaats 7 iets anders over.

Het is dus helemaal niet zo gek dat de consumenten een andere proefvolgorde aangeven als wijnproefpanel.
Wat wel een beetje gek is, dat het kader niet helemaal helder is. Een beetje appels en peren vergelijken. De vraag was toch “Rode wijn is in de supermarkt al verkrijgbaar vanaf een euro of twee. Een iets duurdere fles kost een euro of zes. Je kan echter ook naar de wijnhandel, waar je rustig vijftien euro betaalt voor een flesje rode wijn. Maar maakt dat uit? Is de wat duurdere wijn van de wijnhandel beter dan de goedkopere wijn van de supermarkt?
De prijzen van de gekozen wijnen lopen ver uit één inderdaad, maar ook de druivenrassen voor zover ik die kon vinden, zijn niet overal gelijk.
De jaargangen zijn ongelijk. En tot slot….doet de groepsgrootte er eigenlijk niet iets toe? “17 consumenten tegenover drie vinologen roken, proefden en spuugden de wijn.” aldus Radar.

Eh, waar ging het nu eigenlijk om?

 

 

De volledige uitslag van de proeverij is als volgt:

Deskundigen   Consumenten

1.Boutinot Côtes du Rhône Village 2009, verkrijgbaar via Rewined

Boutinot Côtes du Rhône Village 2009, verkrijgbaar via Rewined

2. Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 van Jumbo

L’enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 van Albert Heijn

 3. Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010, verkrijgbaar bij wijnhandel Boonstoppel

Domaine Saint Martin rouge 2010 van HEMA

 4. Perrin Rasteau l’Andeol 2009 van wijnhandel Sauter

Domaine de Ferrand 2010 verkrijgbaar bij wijnhandel Petit Clos

 5. Côtes du Rhône AOC 2011 van Lidl

Een gedeelde plek:

- Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 van Jumbo 

- Perrin Rasteau l’Andeol 2009 van wijnhandel Sauter

6. Domaine de Ferrand 2010 verkrijgbaar bij wijnhandel Petit Clos

Côtes du Rhône AOC 2011 van Lidl

7. Domaine Saint Martin rouge 2010 van HEMA

Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010, verkijgbaar bij wijnhandel Boonstoppel

8. L’enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 van Albert Heijn

 

 • - Wijn A: Perrin Rasteau l’Andeol 2009 – €15,25 (Te koop bij Wijnhandel Sauter) 80% grenache en 20% syrah
 • - Wijn B: Côtes du Rhône AOC 2011 – €2,49 (Te koop bij Lidl) druivenras voor mij niet bekend gelezen op de site van de Lidl, over naar ik aanneem deze Rhone: “Deze wijn in een dikbuikige fles is hét voorbeeld van een mooie en ongekunstelde Rhônewijn. De volle en zachte aanzet staat het drinkplezier geenszins in de weg. Knapperig rood fruit speelt de hoofdrol in het glas én de mond. Deze Côtes du Rhône is een klassevoorbeeld van een dagelijkse wijn en mag zeker niet ontbreken in je wijnrek.”
 • - Wijn C: Domaine de Ferrand 2010 – €15,95 (Te koop bij Wijnhandel Petit Clos te Laren) Kan ik verder niets over vinden.
 • - Wijn D: Domaine Saint Martin Rouge 2010 – €5,75 (Te koop bij HEMA) gelezen op het web: “Domaine Saint Martin Rouge 2010 : De uitgestrekte wijngaarden van Domaine Saint Martin liggen in de Gard, op 25 km ten westen van Avignon. De geschiedenis van de wijnbouw gaat hier terug tot aan het begin van de negentiende eeuw. Sinds enkele jaren wordt door de Nederlandse eigenaar vol overgave gewerkt aan de verhoging van de kwaliteit van de wijnen van de AOC Côtes du Rhône.” Ook op het web:
  • land van herkomst: Frankrijk
  • prijs/liter: € 7,33
  • smaak: frambozen, vijgen, stevig en kruidig
  • aanbevolen drinktemperatuur: 18 °C
  • lekker bij: stevige vleesgerechten, wild en gevogelte
  • bekroning: Sterwijnen, Cuno van ‘t Hoff
  • Omfietswijnen, Nicolaas Klei
  • inhoud: 75 cl
  • geur: vers fruit
  • druiven: niet bekend
 • - Wijn E: Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010 – €9,95 (Te koop bij wijnhandel Boonstoppel) van 85% grenache, 15 % mourvedre
 • - Wijn F: Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 – €5,99 (Te koop bij Jumbo) van syrah, grenache en carignan.
 • - Wijn G: Boutinot Côtes du Rhône Village 2009 – €9,50 (Te koop via Rewined) van 85% grenache en 15% syrah
 • - Wijn H: l’enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 – €4,06 (Te koop bij Albert Heijn)  gelezen op het web:  “Bought at Trader Joe’s for $6.99. My first bottle of Cotes du Rhone so I wanted to try it with out putting a lot of money into it. I opened it and let it set for an hour. Wine was fruity in the front and strong young tannins on the finish. Drank a second glass on the second day, it was much improved. Fruit on the front then rich spice followed by more subdued tannins. Liked the complexity and will try a more expensive bottle. Good for the price but let it breath for several hours.”

Lees ook:Saint Bacchus 2013
Lees ook:Topwijn uit Oostenrijk: Grüner Veltliner van Arndorfer
Lees ook:Ingeblikte Bordeaux
Lees ook:een bezoek aan de Languedoc
Lees ook:Uitslag Rosé verkiezing van het jaar 2006

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>