Rubriek: Druivenrassen

Wijnarrangement in Friuli Venezia Giulia

Dwars door Friuli Venezia Giulia op wijnreis, met een culinaire stip! Voor menigeen is het geen geheim meer, Friuli Venezia Giulia is een trefpunt  voor wijnkenners en liefhebbers van de goede keuken. Er zijn complete ‘Wijnstraten” van de Alpen tot aan de Adriatische zee ontstaan. Vijftienhonderd wijnbedrijven nodigen de toeristen die rondtouren hartelijk uit om

Lees verder...

Ripassotechniek niet alleen beperkt tot Valpolicella

Zomaar wat Italiaanse druiven. Deze week dus in de Italiaanse sferen, met weliswaar een klein uitstapje naar Chili, maar daarover later meer. Is Italië natuurlijk niet alleen maar beroemd en berucht  door de wijnen, de maffia of de zonnige stranden, ook de corruptie en de politieke stress zijn symbolen van een land dat door velen

Lees verder...

In het spoor van de mysterieuze Moezel

Exlusieve wijnreizen aan de Moezel zijn bijzonder leuk om te ondernemen! Vind je het lastig om het zelf allemaal uit te zoeken, waar je dan het beste heen kunt gaan, dan is het volgende misschien een tip. “Wein-Small-Talk” ! Van de eerste indruk van de fonkelende wijn tot het daadwerkelijk proeven van de wijn kan

Lees verder...

Een kijkje in de Bordeaux aan de hand van een wijnetiket

Kreeg vorige week een foto toegestuurd, met de vraag of ik wat over deze,  achter in de kelder gevonden wijnen, zou kunnen zeggen.  Ik voelde me zeer vereerd, ben  helemaal geen expert, zoals bijvoorbeeld de wijnprofessional Frank Jacobs,  maar ben het natuurlijk wel gaan uitzoeken. Van Frank -  sinds 2003 wijntaxateur van het  Amsterdamse veilinghuis

Lees verder...

Voor een weekenduitstapje in de wijnbergen naar de Ahr

Wil je eens op wijnreis, maar niet zover van Nederland weg? Dan is het Ahrdal beslist een aanrader. Zowel voor de wat ouderen onder ons als ook voor de gezinnen met kleine kinderen een prettig zonnig uitstapje. De Ahr ligt het meest noorderlijk van alle wijnbouwgebieden van Duitsland. Als wijnbouwgebied is het klein, overzichtelijk maar

Lees verder...

Nebbiolo, de koning van Piemonte

Wat een prachtige ochtend in het bos deze morgen! De zonnenstralen prikken wat verlegen en onwennig door de takken. Onwijs lekker. Zo vroeg als ik meestal ga, is het nog doodstil. Ik loop daar en luister naar een concert dat helemaal alleen voor mij en Bink wordt uitgevoerd. Dat is zó genieten. Zoals altijd kan

Lees verder...

Een klassieker uit “De magie tussen wijn en gerecht in 4×25 tips”

Als fervent aanhanger van de leer van de Smaakstijlen was ik blij verrast toen ik zag dat er  een nieuwe pennenvrucht  op dit gebied verschenen was. Elke week geef ik de cursus Food&Wine in Soest.  De  cursisten moeten  daarbij altijd een casus thuis voorbereiden, waarbij het natuurlijk gaat over de relatie tussen gerechten, produkten en

Lees verder...

Chinese wijn bij Belgische super

Voor € 5,99 kun je bij de Belgische supermarktketen Delhaize sinds kort een Chinese wijn kopen, de Changyu Cabernet Gernischt 2010. China, de zesde grootste wijnproducent ter wereld, heeft de afgelopen jaren een spectaculaire groei gekend in zijn wijnproductie. Producent Changyu onderscheidt zich van de andere wijnen door de uitstekende kwaliteit van de Cabernet Gernischt

Lees verder...

Geproefd: Welmoed Viognier 2011

Recent vermeldde ik al het persbericht over de nieuwe uitstraling van de Welmoed wijnen. Samen met het persbericht kreeg ik ook twee proefflessen toegestuurd, waarvan we de Viognier 2011 uit de Heritage Range deze week hebben getest. En het moet gezegd: deze wijn wist zelfs de Zuid-Afrika scepticus in mijn huishouden stil te krijgen. Meestal

Lees verder...

Druivenras: Elbling

Vorige week gaf ik een lezing voor middeleeuwen-kenners, samen met Lizet Kruyff van de Spinazieacademie. Tijdens die lezing lieten we de aanwezigen kennismaken met hapjes en wijnen uit de Middeleeuwen. Nou ja, zoals wij denken dat middeleeuwse gerechten en wijnen gesmaakt zouden kunnen hebben. Want de smaak van wijn in het verleden, daar kom je

Lees verder...

Druivenrassen: Gamay

Binnenkort is het weer zover, dan mag er weer genoten worden of (door sommigen) gegruweld van de Beaujolais Primeur. De blauwe druif die voor deze wijn gebruikt wordt, is de Gamay-druif, ook wel Gamay Noir à jus blanc genoemd. Typerend voor Gamay, zijn de fruitigheid, een lichte kleur van de wijn en de smaak van

Lees verder...