Een wijnproeverij in de Nieuwe Wereld

Rosemount Estate is sinds het begin van de tachtiger jaren één van de leidende wijnhuizen van Australië. Het maakt wijnen die het hart van de Australische wijngaarden in zich dragen. De Diamond serie staat aan de bovenkant van de winery. Het zijn goed gemaakte, vriendelijke wijnen, die de volle smaak van het fruit in zich vast houden. Bij het Wijncoachingbureau stond de hele  consumentgerichte serie Rosemount Estate wijnen woensdag 24 oktober op de proeftafel! In vier flights proefden we van wit naar rosé naar rood.

Deze bijzondere proefclub is een gemengde groep, maar de weegschaal slaat wel hard door naar de mannenkant! De groep compleet  is een dozijn, waarvan drie dames. Enfin. Natuurlijk tellen wij moeiteloos voor zes .

Hoewel het zeker niet allemaal “wijnprofessionals” zijn, heeft iedereen ten minste het wijnbrevet in zijn bezit en is bovendien een enorme liefhebber! Wars van poehah, snobisme en wat dies meer zij, proeven wij ons een weg door menig wijn heen. Vol enthousiasme, humor en niet gespeend van zelfspot met een rauw randje.


Zo gingen wij er voor! Vooropgesteld: iedereen proefde serieus! Op zijn eigen wijze! Het commentaar was niet van de lucht!  Belangrijk voor ons is dat we wel allemaal vanuit eenzelfde uitgangspunt starten! Ha, dat was bijna een brug te ver maar uiteindelijk proefden we alles open, met het besef van de consumentenprijs in de winkel, in het achterhoofd.

En dan nog is het  soms moeilijk je in een rol te verplaatsen, een bepaald stramien los te laten, je vast te houden aan wijnprijzen, die misschien de jouwe niet zijn, in dit geval tussen de 6 en de 9 euro.

De rosé die we proefden tussen wit en rood in, was een echte allemansvriend. Een wijn van maar liefst drie druivenrassen: shiraz, grenache, sangiovese! Een zomerhit, maar nu, in de herfst van 2012 niet meer op zijn plaats.

Wel aan, hoe reageerde men verder op deze Rozemount, toch een van de bekende wijnproducenten van Australië.

Twee stijlen: aan de ene kant het instapmodel met de vijf blends de Chardonnay Semillon, de Semillon Sauvignon, de Cabernet Merlot, de Shiraz Cabernet en de Grenache Shiraz  en dan nog het  Rosemount Diamond Label. Deze laatste serie was duidelijk bij de meesten van ons favoriet! Hoewel niet unaniem!

Over het algemeen werden de blends beoordeeld als goed, prijs-kwaliteit okay, maar de serie daarboven sprong er  het beste uit.
Kritiek was er zeker! Vooral ook op de flesmodellen, – velen vonden het model van weleer (wat geslepen) toch wel mooier-,  en op de etikettering! Niet hip, niet aantrekkelijk en de contra-etiketten waren niet in één lijn doorgevoerd.

Enfin, zoals altijd gingen we grijnzend uitéén aan het einde van de avond!

 

Rosemount Diamond Label

1. Crisp chardonnay  2011

2. Shiraz 2010

3. Cabernet Sauvignon 2010

 

 

Rosemount Blends

1. Chardonnay-Semillon 2012

2. Semillon-Sauvignon blanc 2011

3. Rose 2011

4. Grenache Shiraz 2010

5. Cabernet Merlot 2011

6. Shiraz-Cabernet 2010

 

Flight 1:

Chardonnay-semillon 2012

Semillon-sauvignon blanc 2011

Crisp-chardonnay 2011

 

Flight 2

Rose 2011

 

Flight 3

Grenache -Shiraz

Cabernet-Merlot

Shiraz Cabernet

 

Flight 4

Diamond Label Cabernet Sauvignon  2010

Diamond Label Shiraz 2010

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Proefnotities Hosman proeverij
Lees ook:WIJNpanel weer op proefpad
Lees ook:Languedoc-Roussillon op de proeftafel
Lees ook:Elvis wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>