De wijntest van Cabernet d’Anjou Rosé

De tweets kwamen eergistermiddag op gang! Zodra op het nieuws bekend werd gemaakt dat het gisteren misschien wel code Rood zou zijn op Neerland’s wegen, was het  getwitter niet meer van de lucht! Immers, we moesten allemaal naar de Cabernet d’Anjou Wijnlunch in Rijswijk, bij Crème Crue!

 

 

 

Deze bijvoorbeeld:

“andrewijn
@Dewijncoach @nrc is de zoveelste keer. Geen paniek. Gewoon rekening mee houden. Natuurlijk kijken we naar plan B.”Of deze is ook leuk:

EvanWieringen
@Dewijncoach @andrewijn @alterego lent(e). Vrachtwagens schieten mij voorbij. Wellicht zit daar #cabernetdanjou in. http://t.co/Qr3vVxg9

Enfin, diegenen van ons die op pad gingen, kwamen gelukkig veilig aan en zo zat ik aan de Chef’s table met natuurlijk Michel le Roux en Maaike Korten van Alterego; met Maarten van den Dries, Deltawines; met Guillaume Coret, sommelier between two jobs; met Eelco van Wieringen, sommelier en culinair schrijver; met Michiel de Graaf  de gastheer van de Florijn in Nieuwerbrug; met Axel Rosier de sommelier van Crème Crue en last – but not least – met André Sauerbier van het Wijninstituut.

En de Chef, Patrick Kelder, hij kookte voort … en kwam  regelmatig even bij ons aan tafel om uit te leggen, over het ontstaan van de gerechtjes.

 

Onze missie was duidelijk, maar werd gaande weg wel steeds moeilijker. Is er plaats, naast Rosé d’ Anjou, op de Nederlandse markt voor Rosé Cabernet d’Anjou. En zo ja, hoe moet het gezicht dan zijn van Cabernet d’Anjou Rosé in die Nederlandse markt?

Al snel brak de discussie los over de doelgroep voor deze specifieke wijn.

Want…wie is eigenlijk die doelgroep precies! Zijn het de jongeren? Of juist de ouderen? Kunnen de restaurants die een wat ‘hogere’ drempel hebben, hier aan bijdragen? Kan Cabernet d’Anjou het horecalabel voor Anjou Rosé zijn? Zijn de verschillen groot genoeg met Rosé d’ Anjou, die doorgaans van Grolleau en Gamay gemaakt wordt.

Acht Cabernet’s passeerden de tafel, werden door ons geproefd, uitgespuugd, herproefd, gemeten met gerechtje, zonder gerechtje. En er vormde zich een zekere top drie uiteindelijk.
Maar wat zegt het? Wat zegt het dat de sommeliers om ons heen peinsden dat ze echt niet, of niet echt met dit wijntype, zoeter dan de Rosé d’Anjou, maar prijziger en absoluut niet zoet genoeg voor de meeste desserts etc. kunnen of willen werken. Dan is die deur dus eigenlijk dicht. Toch?
Moeilijke keuzes, maar wel een test die hout sneed! Die onomstotelijk liet zien dat veel gerechten zich maar moeilijk laten combineren met deze wijn.

Uitspraken die over de tafel vlogen, waren onder andere:
“Je zit in dezelfde vijver te vissen met een duurdere hengel!”

“Mee laten liften met een ander product uit de streek.”

“De Rosé zou moeten doorschuiven, meer naar de moelleux kant, zodat hij een leven bij de desserts zou kunnen krijgen.” (De UBR is het zoet.)

“De wijn is niet elegant, hij is ééndimensionaal.”

“Cabernet Rosé is duidelijk zoeter, maar je krijgt meer smaak, meer extractie, meer alcohol.”

Het eten is top!”
En zo was het.
We proefden achtereenvolgens:

 • Terrine van Serranoham met lardo en geïmpregneerde galiameloenbolletjes.
 • Op lage temperatuur gegaarde tonijn met ananas met pepertjes.
 • Gepekelde zeebaars in limoen, zout en suiker met een curry en quinoa (gemalen ‘ganzevoet’ uit het Andesgebergte waar het gebakken als brood gegeten wordt!)
 • Gerookte paling met schuim van gerookte aardappel, gember, venkel en zoetzure pompoen.
 • Gelakte kalfswang (met bruine boter), zwezeriknootje, paksoi, Kikkoman en sesam.
 • Pecancrumble, witte bros en clementines.

 

Aan de wijnkant snoepten we van:

 1. Domaine Leduc-Froulin: 50% CF, 50% CS
 2. L’Ambroisie – Loire Propriété: 100% CF
 3. Charles de Villeneuve: 100% CF
 4. LaCheteau – Les Lauvrieres Goulaine: 100% CF
 5. Domaine Ogereau: 100% CF
 6. Domaine de la Tuffière: 50% CF, 50%CS
 7. Domaine de Bois Mozé: 100% CF
 8. Domaine de Montgilet: 60% CF en 40%CS

 

Unaniem kwam LaCheteau bij iedereen in zijn persoonlijke top drie naar voren! Een mooie middag! Ondanks de sneeuw. En de Cabernet d’Anjou Rosé? Misschien nog een test? Ik doe graag mee.

Lees ook:ROSÉ D’ANJOU, Koning van de rosé
Lees ook:Tuinprijzen te winnen bij Rosé d’Anjou
Lees ook:De Florijn in Nieuwerbrug
Lees ook:Anjou en het geheim van rosé
Lees ook:De generale Rosé Repetitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>