Druivenplukken gewoon in Nederland!

7.30 uur, zondagmorgen! Vriendin klopt op de achterdeur. Ik sta klaar met de koffie, het huis slaapt, de hond is uitgelaten. Wij rijden grijnzend weg!

Ruim twee uur later draaien we de wijnberg van Sint Martinus in Vijlen op. Koffie staat klaar, grote punten vlaai om te kiezen! Wat een dag!

Met schaartjes gewapend, handschoenen aan want het is goed koud (-1) lopen wij achter Stan (Stan Beurskens, wijnbouwer, wijnmaker van St.Martinus) aan om onze eerste les druiven plukken te krijgen. De zon staat vol aan de hemel. Het is weer zo’n herfstdag…! De waan van alle dag is achtergebleven in de mist in het dal!

Hier ben je gewoon plukker onder de plukkers! En dat is tof. Wij plukken sauvignon gris. Goed opletten op alles wat Stan gezegd heeft, doet ons tempo eerst wel wat geweld aan. “Kan dit nu wel, of nee, toch maar niet”! Je moet er niet aan denken dat door jouw onzorgvuldigheid de zuren in de SG 2012 1 grammetje omhoog gaan zeg .

Overal om je heen hoor je stemmen tussen de rijen wijnstokken op klinken. Niet alleen Limburgs! Het Westen is ook goed vertegenwoordigd, en Duitse stemmen, Hongaarse en zelfs  een Braziliaans geluid!

Een heel gezin staat te plukken, ouders met wat kinderen! Zij leasen de wijnstokken! Geweldige constructie waarvoor ze in ruil elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid wijn terugkrijgen! Een wijnstok voor een fles.

Rond één uur gaan we schaften! Lange banken, de wijn op tafel. Iedereen aan de soep en lekkere broodjes. Stan vertelt ondertussen wat meer over de wijngaard, het adviseren van andere wijngaarden en hoe volgend jaar de gloednieuwe wijnkelder klaar zal zijn!

Terug  tussen de stokken knippen we nog een uurtje of twee verder druiventrosje na druiventrosje en vleien ze  in kleine stevige bakjes.
Af en toe een stukje vinger erbij!

Tot volgend jaar!

Lees ook:Druivenplukken? Dat kan op Wijndomein Sint Martinus
Lees ook:Wijn maken in Limburg is leuker dan in de rest van de wereld
Lees ook:Oogsten van de druiven de Jonanniter
Lees ook:In een dag je wijnvignet halen
Lees ook:De grootste wijnbeurs van Europe is vlakbij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>