Vins de cépage PAYS d’OC – Collection 2012

Half november zal het geweest zijn, toen de uitnodiging van PitchPR in de bus viel, de mailbus in dit geval. De uitnodiging voor de bijzondere Pay d’Oc IGP proeverij van uitsluitend monocépages!
Nu ben ik geen ‘vroege vogel’, maar inmiddels al jarenlang gewend om er toch één te  moeten zijn. Om half tien in de ochtend starten, beviel mij wel. Ook de place-to-be toverde een glimlach op mijn gezicht. En het gezelschap dat ik uiteindelijk in het Okura aantrof, maakte mijn dag geheel goed!
Onder leiding van niemand minder dan Peter Klosse, eigenaar van de Echoput – Hoog Soeren, maar vandaag vooral in zijn functie als ‘smaakdeskundige’!

Ik werd er helemaal blij van. Daarnaast moet ik zeggen dat het me goed deed dat Frank Jacobs, de begeleider van het Magister Vini traject aan de Wijnacademie waar ik aan deelneem, aanwezig was om met eigen ogen te zien, hoe serieus ik toch de hele wijnbusiness neem ! En vooral…met onnoemlijk veel plezier!

 

Na de introductie, het welkomstwoord van de president van InterOC, de interprofessionele organisatie van Pays d’Oc IGP kwam smaakprofessor Klosse  aan het woord.

Het is aan hem geweest om ‘out of the box’ te denken. Samen met zoon Karel heeft hij een spannende zoektocht ondernomen, zonder chef, zonder keukenbrigade,  slechts vergezeld door een winkelkarretje, door de Appie heen. Bewust niet vertrokken vanuit de theorie maar omgedraaid, vanuit de praktijk! Op zoek naar ingrediënten die wellicht zouden kunnen matchen bij deze wijnen.

Niet alles is heel gek of apart, maar er zitten wel bijzondere en ook grappig-verrassende producten bij. Want wat te denken van trekdrop of eierkoek als partner voor deze wijnen.

De sessie is behoorlijk interactief. Na ontvangst van het proefformulier met maar liefst negen verschillende cépages komt de eerste opdracht.

Simpel, maar wel naarmate de ochtend vordert eye-openend! De opdracht is om achter ieder druivenras van de 9 aangeboden cépages op te schrijven wat als eerste product in je hoofd opkomt, als match met deze wijn.

Ik houd van schrijven, dus ijverig het pennetje in de aanslag en al snel staat mijn papier vol. Bij de Viognier zet ik gepocheerde tongrolletjes, bij de Cabernet Sauvignon een steak au poivre, bij de Grenache blanc een garnalencocktail, bij de Pinot noir een gepocheerde reefilet.

Nou ja,het laat zich raden, geen van deze zaligheden zal op mijn proefbordje verschijnen!  In plaats daarvan zie ik bij de witte flight (on)rijpe mango blokjes, old Amsterdam, geitenkaas, avocado, gerookte zalm, eierkoek (!) en krabcocktail! Maar niet uit een restaurantkeuken, nee geheel en al uit dat karretje van de supermarkt.

De wijnen zijn ingeschonken en iedereen maakt proefnotities, om ze vervolgens lukraak uit te proberen met de verschillende produktjes op onze borden.

Chardonnay. Met vissalde heb ik gezegd. Kan dat? Hmm, ja zeker, maar niet vol en boterig. De wijn heeft iets ziltigs.

De Grenache blanc is inderdaad rond zoals ik dacht, maar wel met een kruidige bite. Garnalencocktail ouderwets? Maar het kan! Viognier is bloemig, zuiver, mooie zuren en Sauvignon blanc heeft een bittertje dat achterin blijft hangen. Frank vindt de frisheid van de wijnen opmerkelijk. Voor cépages uit het zuiden van Frankrijk waar het toch, kunnen we stellen, over het algemeen, verhipte warm kan zijn.

Zijn dit typische cépages of niet? De wijnmakers zeggen: “In deze wijnen proef je de bodem!” Waarlijk, Signature wijnen! Er zijn wel degelijk terroirverschillen waardoor de expressie van de druif misschien onderdrukt wordt. Ik proef en vergelijk, ik proef en vergelijk. Ik proef me suf. Peter geeft in een snelle berekening even aan hoeveel mogelijkheden je alleen nu al met de witte wijnen kunt proeven. Wat losse aantekeningen:

onrijpe mango met de chardonnay, de chardonnay wordt daardoor zouter.

Sb en  geit ok.

Gb en garnaal ok 

Chard garnaal ok 

Ger zalm met viognier, scherper door de zalm 

Kroepoek tussendoor.”

Mijn hemel, het  experiment is erg leuk, maar wel heel bijzonder. Veel past er niet bij, maar de wijnen zijn naar mijn mening wel harstikke goed. Frank merkt op dat de meest verrassende combi de eierkoek met chardonnay is. Deze wijn  is speciaal gemaakt voor de exportmarkt, vernemen we. Dezelfde eierkoek en Sauvignon Blanc daarentegen, hoor ik aan mijn tafel, is vreselijk.

Nog wat losse aantekeningen, gekrabbel in de kantlijn:

Gb met de krabsalade is eigenlijk heel  aardig. De grenache is mooi fris maar toch wel heel vol. 

De old amsterdam is leuker.

De grenache is het meest inzetbare. Gemaakt door Paul Mas. biologisch.

De grenache is heel klein in de Collection.

Landmarkt buiten Schellingwoude

Anna Haen 

Onthouden: PK heeft de SB bewust aan het einde gezet!

Dan volgen de rode wijnen. Vier cépages met een mooie bite! Syrah, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon. Ook hier komt een bordje met frivoliteiten bij! Om maar even wat te noemen: gerookte makreel, bramen en blauwe bessen, zure zult (hmmm, vast geen supermarkt in het Gooi…)

Trekdrop (!), bittere chocolade, piccalilly en gedroogde, geoliede tomaatjes. Mijn gekrabbelde aantekeningen zien er als volgt uit:

…Syrah beduidend zachter dan verwacht, pepertje , minder fruitig dan verwacht,  wat chocoladetonen, bittertje. 

Pinot noir,  vol van kleur, met een stevige bite, maar zacht, veel kersen,

Cabernet franc: boers, stevige maar rijpe tannines, Cabernet s, blauwe bessen, cassis ….

De Pinot noir moet je niet zien willen zien als een ‘Bourgogne’ maar juist refererend aan de Pays d’ Oc. Niettemin komt deze wel van de meest koele wijngaarden, vaak op het noorden gelegen.

De grote gemene deler van de wijnen van vanochtend is het rijpe fruit en de publieksvriendelijkheid.

Terugkijkend in mijn aantekeningen van vanochtend stuit ik nu op veel halve woorden, korte, niet afgemaakte zinnen. Opmerkingen, Bijvoorbeeld dat ik de chocolade verrukkelijk vind bij de Cabernet Sauvignon! De Syrah gaat met de trekdrop aan de haal, het kubusje Old Amsterdam vertrekt met de Cabernet franc. De makreel kan mij niet bekoren bij dit rode geflonker en de popcorn die aangesleept is om te neutraliseren vind ik hilarisch, maar wel erg stinken!

Tot slot eindigen we met een laatste wijn: de Muscat! Hij is droog, maar zoet. Hij komt uit Frontignan, 13,5 % alcohol, is hier (nog) niet te verkrijgen. Het is een vendange tardive, maar…..natuurlijk zeggen we dat niet zo! Want dat is voorbehouden aan de Alsace.

Het is zeker geen Vin doux naturel!
Nee zegt Klosse tot slot: het is een Muscat naturellement doux!  En dat …beste lezers, bestaat echt!

Een mooie ochtend doorgebracht in goed gezelschap met uitstekende wijnen! Chapeau voor de  Pays d’Oc IGP Collection 2012. Rest mij ze op mijn gemak eens uitproberen bij mijn eigen ‘keuken’!

 

NB: Alle proefnotities en specificaties en wijnproducenten staan vanaf vrijdag op de site van het Wijncoachingbureau! Wijnen op de Proeftafel.

 

 

Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Wine Blogging Wednesday!
Lees ook:een vleugje pinot noir in de Bordeaux
Lees ook:Pays d’Oc IGP presenteert de Collectie 2014
Lees ook:Een wijnproeverij in de Nieuwe Wereld

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vins de cépage PAYS d’OC – Collection 2012

 1. Frank Jacobs

  Hallo Marja,

  Ik heb bij deze proeverij weer genoten van jouw serieuze plezier en plezierige serieusheid… ;-)

  Hartelijke groet,
  Frank

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  You make my day!!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>