Rubriek: Geproefd

De Medoc uitgelicht in wijn en theorie

De Bordeaux-training met de Nyerodianen van maandag 7 mei 2012 is een succes geworden.  We hebben zoveel mogelijk aspecten doorgenomen. Ze hebben hard gewerkt en veel geproefd. Waar doen ze het ook alweer voor? Wel voor de Left Bank Competition in de Bordeaux! Een wijnchallenge gecreëerd door de Commanderie  du Bontemps,  wellicht met de gedachte

Lees verder...

Maddalenawines – parels uit Südtirol

Als kind ging ze iedere vakantie al naar Italië. Soms zat ze met haar broer en moeder te wachten in de grote perzikengaard.  Waar Pa, een Limburgse  vruchtenboomonderstam-teler, zaken deed met de lokale fruittelers. Haar  handjes altijd  kleverig van de sappige vruchten uit de mand  die ‘la Mamma’ de  bambini toestopte. Natuurlijk kon ze niet

Lees verder...

Chardonnay van Jacob’s Creek heel herkenbaar

BootWijn van het Jaar 2012, de winnaars ‘t  ja, wat zegt dat nu weer. “De meest herkende wijn bij de Gentse BootWijnverkiezing ten tijde van de ‘Belgian Boat Show’ was de Chardonnay van Jacob’s Creek.”  Zegt het wat over de wijn, de Chardonnay, Jacob’s Creek of gewoon over het niveau van de smaak van de

Lees verder...

Sommelierwedstrijd bij Cordial eindigt met Trophee voor Jan Willem van der Hek

Van drie, naar twee naar nummer één! Dat overkwam Jan Willem van der Hek bij de Sommelierswedstrijd voor Neerlands beste Sommelier! Jan Willem die in het dagelijks leven zijn sommeliersvaardigheden in Restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin tentoonspreidt, eindigde deze keer in Cordial – Oss voor Jaco van Hensbergen van het prestigieuze Parkheuvel in

Lees verder...

Wijn uit Nieuw Zeeland, stijgende prijzen?

Tijdens een heerlijke lunch bij Buurten, echt een Utrechtse aanrader vlakbij het Wilhelminapark, zakelijk in de wijnwereld van – vandaag met name – Nieuw Zeeland gedoken. Waar toevallig gisteren, ook een stukje  over was te lezen  in de nieuwsbrief van het WIC: “De oogst 2012 in Nieuw-Zeeland zal naar verwachting 30% lager uitvallen dan die

Lees verder...

De wonderlijke terminologie van de wijnwereld

Daar lees ik toch in op de website van Standaard dat het, ik citeer: “Eén groot voordeel is alvast dat de wijn geen kurk meer kan hebben. Wijn kan nu ook staand bewaard worden (anders moet de wijnfles liggen om de kurk vochtig te houden, zodat hij zich opspant en de fles voldoende afsluit van

Lees verder...

Vin Santo met Pasen

Op deze eerste Paasdag, maar tevens omdat we vanavond een stuk van de eigen gebakken Panforte Senese gaan eten als dessert, verdiep ik me  eens even in de Heiligenwijn van Toscane! De Vin Santo! Hoewel eigenlijk meer een winters nagerecht, de Panforte Senese vol met hazelnoten en amandelen, moet ik concluderen  dat het vandaag, ondanks

Lees verder...

Op de proeftafel bij BuyYourWine

Uitermate lekkere hapjes werden er geserveerd. Waar? Wel op de Voorjaarsproeverij van BuyYourWine in Soest. Door wie, wel door “love4cooking”  van Werner Hermsen! Plaatjes van fingefoodgerechtjes, vol van smaak, een lust voor het oog, met bijzondere combinaties. Alles vers en zelf gemaakt! Het was weer een komen en een gaan van de Soestse Celebrity daar

Lees verder...

Wijndocenten vergaderen in Weesp bij Miranda Beems Wine Import

Chaos, complete chaos heerst er altijd als je de wijndocenten van het Wijninstituut bij elkaar zet. In welke setting ook, het is altijd hetzelfde. Komen we voor een lunch bij een, met vooraf een didactische workshop in Rotterdam, of  een avondsetting in Weesp bij Miranda Beems, om maar wat voorbeelden te noemen. Het is altijd

Lees verder...

Zesmaal Riesling uit de Pfalz

Wil  je iets meer te weten komen over de Pfalz, dan moet je wel bij Jeroen van der Noordaa zijn. Dat hebben we vanavond met de proefgroep dan wel geweten. Op zijn website vind je een ruime beschrijving over de haast subtropische Pfalz, ook wel het Toscane van het noorden genoemd!  Naast wijngaarden staan de

Lees verder...

Derde Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek A’dam

Daar ging ik gisteren om 11.30 uur. Op weg naar de Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek in Amsterdam-Duivendrecht. Ondanks verzekering in de uitnodiging dat er voldoende parkeergelegenheid en nog wel gratis ook, in de buurt van de KF zou zijn, duurde het wel even voor ik een plekje gevonden had. Binnen snel geholpen bij

Lees verder...

Warm rood, nu het nog kan

De temperatuur lijkt weer erg hoog ineens, het zonnetje probeert zich door de wolken heen te drukken, maar de koude gure wind, die ons de winter maar niet doet vergeten, houdt ook nog aan. Het voordeel hiervan is dat we nog even kunnen opwarmen met heerlijk warme Italiaanse wijnen. In dit geval was het niet

Lees verder...

Riesling Lounge

Al struinend door de straten van Mannheim, kwamen we onlangs een wijnbar tegen waar elke vrijdag een Riesling Lounge plaats vindt, elke week een Riesling drinken onder het genot van fijne jazzklanken, wat wil je nog meer? Helaas was het geen vrijdag, dus trokken we zelf maar een fles open op onze hotelkamer.

Lees verder...

Topwijn uit Oostenrijk: Grüner Veltliner van Arndorfer

Een van de toppers uit mijn Rainbow Wijngids is de Grüner Veltliner Strasser Weinberge 2010 van Martin & Anna Arndorfer, verkrijgbaar bij Goodgrapes.nl. Als er één tip is die ik  je voor Kerst kan geven, is het deze wel. Heerlijk aroma’s van citrus, grapefruit, vol fruit, mineraliteit. Sappig en vol in de mond, met frisse

Lees verder...