Derde Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek A’dam

Daar ging ik gisteren om 11.30 uur. Op weg naar de Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek in Amsterdam-Duivendrecht. Ondanks verzekering in de uitnodiging dat er voldoende parkeergelegenheid en nog wel gratis ook, in de buurt van de KF zou zijn, duurde het wel even voor ik een plekje gevonden had. Binnen snel geholpen bij de entrée en hup met een sprong de golven van de KF in. Een totaal andere aanblik dan normaal, met kookeilanden,  nu opgesteld in wijntafelschikking.

Ik had ook nog naar de Chianti Classico Tasting gewild in het Barbizon Palace,  maar mede doordat ik ‘s avonds voor het Wijninstituut een ‘college  Spanje/Portugal’ ging geven, werd me dat iets te veel. Balen dat je altijd keuzes moet maken. Dat men onderling niet even afstemt….. of is dat teveel gevraagd misschien?
De 3de Italiaanse Wijn Vakdag alweer. Waar bij ruim 35 importeurs ongeveer 500 Italiaanse (uiteraard) wijnen geproefd konden worden.  In samenwerking met het NGS (Nederlands Gilde van Sommeliers) werden er ook proefsessies gehouden onder leiding van Italiëspecialist  Fred Nijhuis.  Accent op de witte wijnen hierbij! Van autochtone, dus real Italian grapes.

Midden op de dag volgde er een masterclass  ‘Autochtoon Friuli’  door de echte Italiëkenners zoals Il Commendatore, Verkerk Wijnimport, Douwe Walinga, Anfors en Eck&Maurick. Helaas kon ik zolang niet blijven.

Ik struinde ondertussen de tafels af. Deed over mijn zegje en genoot van wat mij gepresenteerd werd. Wat ik mocht proeven, wat ik mocht beluisteren.

Een korte greep uit de tafels waar ik wat langer stilstond.

Maddalena Wines. Vrij vooraan in de KF. Bevrouwd door een sterke vrouw, Marianne Janssen.  Vinologe en importeur van Italiaanse kwaliteitswijnen. Bij haar proefde ik sappige wijnen van Manni Nössing, zoals de Kerner.

Van oorsprong de waarschijnlijk meest succesvolle Deutsche Neuzüchtung. Kruising tussen de  rode Trollinger en de witte Riesling. Winterhard met een goed rendement. Binnenkort wat meer over Maddalena Wines op het wijn.blog.

Naast haar en partner voor één dag, stond net afgestudeerd vinoloog Julian de Keijzer van www. zibibbo.nl.  Een gelegenheidspaar voor een dag, zodat ze samen een mooie tafel konden bemanvrouwen!  De wijnen van Zibibbo komen vooral uit Trento en Piemonte. Bij hem onder andere een goede brut Prosecco geproefd. DOCG Valdobbiadene uiteraard.  Niets minder.  Van Silvano Follador. Ook over Zibibbo hopelijk binnenkort meer op het wijn.blog. Onder andere of Zibibbo is vernoemd naar de druif van Sicilië.

Verderop vermaakte de  logistiek manager van Werkhoven Wijnen mij uitstekend met wijnen en verhalen. Bob de Haas liet me een hele opbouw proeven, eerst wit, daarna rood om te eindigen met het paradepaardje van onder de toonbank! Een interessant bedrijf met werkelijk mooie producenten in het assortiment. Aan de volgende tafel gedag gezegd tegen Tjitske Brouwer, maar daar niet lang gestaan omdat in Baarn aankomende zondag een grote overzichtsproeverij van de wijnen van Vinoblesse is.

Er stonden er veel en veel meer. Fourcroy met zijn Italiaanse Tommasi, de Marchesi en Gabbiano onder andere. Douwe Walinga, de Italië specialist uit Hilversum was aanwezig met  oude bekenden en nieuwe producenten.

Uiteindelijk eindigde ik bij Ombrerosso, waar ik warm verwelkomd werd door Manon Meijers en Kees Wijnbeek. Manon had voor de gelegenheid haar Italiaanse wijnmaker over laten komen en deze stond vol enthousiasme de wijnen van Ombrerosse, zijn eigen produkten, in te schenken.  Worst, nootjes, broodjes, grappa en verrukkelijke Franciacorta lagen ook op de tafel bij Ombrerosse.
Lees binnenkort op het wijn.blog meer over de avonturen van Pascal, Manon en Kees. Juist de anekdotes uit het hartstochtelijke land zelf, waar Manon 20 jaar gewoond heeft zijn zo leuk!
Voldaan ging ik naar huis. Een mooie selectie gemaakt, vond ik zelf.
Ik moest wel even schakelen want ‘s avonds ging mijn college  toch echt over Spanje…

 

 

Lees ook:Dolcevia over druivenoogst in Italië
Lees ook:Zibibbo, een Italiaanse wijnbeleving
Lees ook:Italiaanse wijnen proef je in de Kookfabriek
Lees ook:Meer wijn uit Italië dan uit Frankrijk
Lees ook:Maddalenawines – parels uit Südtirol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>