Maddalenawines – parels uit Südtirol

Als kind ging ze iedere vakantie al naar Italië. Soms zat ze met haar broer en moeder te wachten in de grote perzikengaard.  Waar Pa, een Limburgse  vruchtenboomonderstam-teler, zaken deed met de lokale fruittelers. Haar  handjes altijd  kleverig van de sappige vruchten uit de mand  die ‘la Mamma’ de  bambini toestopte.

Natuurlijk kon ze niet bedenken dat ze later, veel omzwervingen later, zichzelf voorgoed aan Italië zou binden door te starten met Maddalenawines!

De fruittelers waar zij als kind in de boomgaard zat, terwijl haar vader verderop met de boer de bomen inspecteerde, daar was ze gek mee. Net zoals de rest van haar familie voelde ze zich altijd welkom en een soort van thuis bij deze warme Noord-Italiaanse families.
Toen  ze haar inmiddels uitgebreide carrière uiteindelijk aan de wilgen hing en Marianne definitief voor de ‘wijn’ besloot te gaan, was het land en zelfs daarin de streek, snel bepaald! Geen twijfel mogelijk. Marianne Janssen startte Maddalena Wines met als core business de wijnen uit Südtirol, de streek waar ze al zolang vertrouwd mee was.

In  Südtirol, waar de voertaal naast Italiaans Duits is, spreekt Marianne, van oorsprong kunsthistoricus, Duits. Tijdens haar studie heeft ze  geruime tijd in Florence gewoond en en zelfs een jaar Italiaans gestudeerd aan de Florentijnse Uni.  Ze studeerde  destijds  af  met een enorme passie voor schilderijen uit de 17de eeuw en stapte in de schilderkunst! Echter zoals het zo vaak gaat in het leven, de kunst bracht Marianne veel, heel veel, maar de boterhammen waren niet altijd even gemakkelijk belegd.

Noodgedwongen verdween de kunsthistoricus naar de achtergrond en werd een echte Juf geboren. Na een vliegensvlugge  Pabo ging Marianne  het onderwijs in.
Wat bedoeld was als  tussenstation  werd ook een tussenstation. De jaren in het onderwijs gaven haar, naast ontegenzeggelijk veel voldoening, toch ook de tijd om ruimte in haar hoofd te krijgen en zich voorgoed te focussen op Italië.

Intussen groeide de interesse voor (Italiaanse) wijn en haalde Marianne na het wijnbrevet  ook het diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Met dit papier op zak durfde zij het onderwijs vaarwel te zeggen en professioneel in de wereld van de wijn te stappen.

Het contact met Peter Dipoli (die fruitteler met destijds de perzikengaard) die nog altijd een hele goede vriend van haar vader  is gebleven, bleek zeer waardevol. Samen met hem selecteerde ze ruim drie jaar geleden een topselectie wijnen. Alle Janssens hebben nog steeds een onontknoopbare band met Italië, want de fruitbomenbusiness is inmiddels van vader op zoon overgegaan.

Met Peter Dipoli, inmiddels zelf ook omgeturnd van de “fruitbomen naar de wijnstruiken’, trekt ze dwars door Noord-Italië, verzekerd  van een goede tolk en begeleider.

Met hem doet ze nu nog altijd veel zaken. In Italië arrangeert hij afspraken en organiseert wijnreizen. Ook gaat hij zelf mee om wijnen van nieuwe producenten ter plekke te proeven. iedere reis door Südtirol begeleidt hij en samen proeven ze ter plekke de wijnen door, waarvan Marianne denkt dat ze potentie hebben op de Nederlandse markt.

Deze voorselectie wordt in Nederland nog eens en nog eens  geproefd voor uiteindelijk tot aankoop besloten wordt.

 

Ik heb Marianne voor het eerst ontmoet op een Italië Event hier in Nederland.  Een inspirerende vrouw, die weet wat ze wil. Haar wijnen zijn heel erg de moeite waard, misschien omdat ze de kans heeft om met de echte Italiaan haar keuzes te bepalen, maar dat kan nooit alleen  staan. Immers, de markt van Marianne ligt hier! Daar moet zij op inkopen. En dat doet ze als geen ander!

 

 

 

 

Lees ook:Bij koninklijk besluit
Lees ook:Anja Vondenhoff eerste Nederlandse Champage Ambassadeur
Lees ook:Kasteel de Haar in Italiaanse sferen
Lees ook:Wijn-fietsroutes in Südtirol
Lees ook:Langhe Doc – the movie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>