Wijn uit Nieuw Zeeland, stijgende prijzen?

Tijdens een heerlijke lunch bij Buurten, echt een Utrechtse aanrader vlakbij het Wilhelminapark, zakelijk in de wijnwereld van – vandaag met name – Nieuw Zeeland gedoken. Waar toevallig gisteren, ook een stukje  over was te lezen  in de nieuwsbrief van het WIC: “De oogst 2012 in Nieuw-Zeeland zal naar verwachting 30% lager uitvallen dan die in 2011 als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Dit zal betekenen dat de voorraden sterk onder druk komen te staan, want zelfs een normale productie zou voor Nieuw-Zeeland onvoldoende zijn geweest om aan de aanhoudende internationale vraag te voldoen. Producenten speculeren daarom al over prijsstijgingen. Ook hopen ze dat het aandeel bulkwijn verder zal afnemen ten gunste van gebottelde. Momenteel is de verhouding 70-30 voor resp. gebotteld en bulk.” Aldus René van Heusden.

‘t Ja.

Wat maakt de Nieuw-Zeelandse wijnen nu zo sterk, zo fris, zo bijzonder. We namen maar weer eens even contact op met Wedding&Eventmanager Annelies van Ginkel, die vorig jaar een lange tijd op de NW Zeelandse eilanden verbleef.
Annelies van Ginkel ging  daar op zoek, daadwerkelijk in de wijngaard rondsnuffelen en veel proeven. All by herself.

Ze bezocht onder andere Highfield. Een van de tophuizen die ook door NZwijn vertegenwoordigd wordt in Nederland.

Read her story!

“In Blenheim, midden in het hart van de Marlborough streek ligt het mooie wine-estate Highfield. Prachtige ligging, een plaatje om te zien. Als  je binnenkomt, word je gelijk doorverwezen naar boven de toren in. Hier heb je  een geweldig uitzicht  over de Marlborough streek en alle wijngaarden in de omgeving.  Alleen om het uitzicht is dit estate een bezoek meer dan waard!

Maar uiteraard komen we voor de wijnen. Sinds 1989 worden hier wijnen geproduceerd. Een vrij jong wijnbedrijf dus nog wat gestart is door Shin en Tom. Gepassioneerde en ambitieuze personen die een hoge kwaliteit wijn willen maken.

Om dit te bereiken hebben  ze een Kiwi ( zo noemen de bewoners van Nieuw Zeeland zich) als wijnmaker in dienst. Alistar probeert een zo consistent mogelijke wijn te maken met het typische Marlborough karakter op hoog niveau. Daarbij gaat ze met respect om met de druivenrassen en de bodemsoorten.

Rondom het estate ligt 5 acers waar de Pinot Noir (block) groeit. De rest van de druiven komen van wijnboeren uit omliggende valleien, wel allemaal uit de Marlborough. De gemiddelde productie bedraagt 40.000 flessen per jaar, het meeste voor nationaal gebruik maar een deel wordt geëxporteerd naar voornamelijk Groot Brittannië.

Zelf noemen ze de wijnen “ ultra food friendly “ . Dit houd in dat ze gastronomische wijnen proberen te maken die goed te combineren zijn met voedsel. Of dit lukt kan men gelijk proberen in het aangrenzende restaurant waar de meest mooie gerechten op tafel worden getoverd.

Highfield heeft meerdere awards voor de wijnen gewonnen. Het paradepaardje van dit bedrijf is de Sauvignon Blanc Cuvee (2009). Deze wijn heeft de gouden medaille behaald op het wijnconcours in Sydney. Uiteraard heb ik deze wijn geproefd, het is een mooie rijpe SB met een geweldige zoet/zuur balans. Tonen van grapefruit en ananas zijn duidelijk terug te proeven in deze wijn. Complexe mineraliteit en wat grastonen zorgen ervoor dat de wijn in balans blijft. Gerijpt op roestvrij staal, 2 % op Frans eiken.

De 2010 Sauvignon blanc is nog heel jong. Een citrusbommetje op je tong met veel grassige tonen. Deze wijn heeft geen houten invloeden gehad. Persoonlijk vind ik de 2009 mooier.

Dan is er ook nog de 2010 Lone Gum Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een gouden medaille gewonnen bij een Nieuw Zeelandse wedstrijd. De druiven komen van een enkele wijngaard en wat het terroir zo speciaal maakt is de Gum boom die daar groeit. Mooie rijpe volle wijn, mango, ananas en tropisch fruit maar ook citrus en appel tonen. Lange afdronk, zeer aangename wijn! 100% roestvrij staal.

De chardonnay (2009) die ik geproefd heb, heeft 12 maanden op Frans eiken gelegen, waarvan 30% nieuw eiken en heerft voor de volle 100% een biologische zuurafbouw gehad.   Een bouquet van  appel, perzik, passievrucht, grapefruit en ook wel wat citrus aroma’s geeft zich bloot.  Het hout geeft kracht, rokerigheid en  een filmend mondgevoel. Al met al een mooi rijp en fris glas chardonnay.

Pinot noir (2008) 11 maanden eiken, hand geplukt, open top fermentatie en licht gefilterd.  Tonen van kersen, hout, pruim en violen. Zachte tannines, een makkelijk te drinken wijn.

Als laatste heb ik een dessertwijn geproefd, hier de Riesling (2010). Abrikoos, peer, limoen en nectarine , ook is een vleugje honing terug te proeven.  Mooie dessertwijn! Fruitig, zacht en een mooi zoetje. Heeeel bijzonder!

Met veel plezier Highfield bezocht!  Ze maken zeker gastronomische wijnen en het is een plezier deze wijnen te drinken.”

 

 

Lees ook:Wordt Grüner Veltliner de nieuwe Sauvignon Blanc van Nieuw-Zeeland?
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?
Lees ook:Theezakjes in de wijn hangen
Lees ook:Marlbourough bestaat 40 jaar
Lees ook:Wijn uit Nieuw-Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>