De Medoc uitgelicht in wijn en theorie

De Bordeaux-training met de Nyerodianen van maandag 7 mei 2012 is een succes geworden.  We hebben zoveel mogelijk aspecten doorgenomen. Ze hebben hard gewerkt en veel geproefd. Waar doen ze het ook alweer voor?

Wel voor de Left Bank Competition in de Bordeaux! Een wijnchallenge gecreëerd door de Commanderie  du Bontemps,  wellicht met de gedachte hun erfgoed onder de neus van de Business Professionals van de toekomst scherp te zetten.

 

Wat is de  Commanderie du Bontemps? Het broederschap  van de wijnen van de Médoc, de Graves, de Sauternes en de Barsac.
En de bontemps is een klein houten kommetje  waarin het eiwit wordt geklopt voor het klaren van de wijn. De collage!

Sinds de 18de eeuw wordt deze techniek in de Bordeaux toegepast.  Je gebruikt hier voor 4 tot 6 eiwitten per vat van 225 liter wijn. (aantal eiwitten staat in relatie tot de tanninegraad van de wijn!) Het eiwit wordt in de Bontemps geklopt en vermengd met wat wijn. Vervolgens in het fust geschonken. Het eiwit verwijdert de laatste resten in de wijn en laat ze naar de bodem zakken.

Na een maand rust wordt de wijn nogmaals overgestoken, waarna de wijn uiteindelijk schoon op de fles gebotteld kan worden. Dit gebeurt over  het algemeen tussen april tot juli of in november of december, bewust zo, om extreme kou of hitte te vermijden.

 

De semi-finals zijn aanstaande donderdag in London, dus we deden nogmaals Bordeaux en dan met nadruk Médoc in vogelvlucht.

8 Appellaties voor rode wijnen allemaal doorgenomen, qua bodem, hectares wijngaard, welke druivenrassen dominant zijn en ga zo maar door.  De onderstaande wijnen, deels gevonden in de kelder van de Lage Vuursche en deels verkregen bij Gommers wijnhandel in Soest hebben we met uitgebreide proefnotities bekeken, geproefd en beschreven.

 

De geproefde wijnen:

Chateau Saransot–Dupré 2006 Listrac en Médoc

Chateau Lanessan 2006  Delbos Bouteiller Haute Médoc

Chateau Poujeaux Moulis en Médoc 2004

Chateau Pontet Canet Pauillac 1997

Chateau du Tertre Margaux 2007

Chateau Picard Saint Estèphe  Cru Borugeois 2009

 

Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de wijn uit Margaux.

Margaux als communale appellation is goed voor 9 miljoen flessen. Ze hebben 1410 ha in gebruik en hier werken 74 zelfstandigen wijnmakers mee. Margaux wijnen zijn delicaat. Vrouwelijke wijnen, zegt men wel. Ze kennen veel verschillende aroma’s. Chateau du Tertre is gebouwd op  een flinke heuvel (tertre), een prachtig château dat totaal door druiven wordt omringd. De historie van het château gaat  ver in de eeuwen terug. Het is nu eigendom van de  Nederlander Eric Albeda Jelgersma.

De wijn is een assemblage van 40% Cabernet Sauvignon, 30% merlot en verder Cabernet Franc met een klein beetje Petit Verdot.  Door de klassieke opvoeding met een deel op nieuwe fusten bezit de wijn behoorlijke houtaroma’s. Daarnaast  veel zoet fruit, zachte tannines en hele milde zuren.

Tegen 23.00 uur vonden we het welletjes. Nadat uitvoerig nogmaals het plan van aanpak voor donderdag onder veel hilariteit met to do’s and don’ts besproken is, verdwenen de Nyerodianen in de nacht. Ze hadden nog wat te studeren…..

Lees ook:Nyerodianen in de race voor de Left Bank Bordeaux Cup
Lees ook:Tour de France gaat druiven trappen in de Medoc
Lees ook:Oogstbericht 2006: Bordeaux, slecht jaar!!!
Lees ook:Wijnhandel Gommers sponsort perfecte Bordeauxwijnen
Lees ook:Het bod op Pomerol’s Chateau la Conseillante

1 Reacties // Reageer

One thought on “De Medoc uitgelicht in wijn en theorie

  1. Tanja

    Uitstekend merk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>