Wijn bij groenten en/of vegetarische recepten

Op dit moment ben ik heel druk bezig de laatste alinea’s te schrijven voor de opvolger van de WijnWebWinkelgids. In november komt de Rainbow Wijngids uit, met opnieuw bijna 50 webwinkels en hun wijnen. Bij iedere wijn heb ik natuurlijk een beschrijving gemaakt, en vaak geef ik ook tips voor gerechten, om bij de wijn te maken. Onlangs betrapte ik me er op dat ik wel erg veel recepten met vlees suggereerde. En dat terwijl we zelf thuis flexitariërs zijn, de vriend van dochterlief vegetariër is en we ook regelmatig in restaurants vegetarisch eten. En toch adviseer ik bij rode wijn vaak ‘vlees van de barbecue’, ‘worstjes’ etc…

Wat is dat toch? Zijn we zo opgevoed dat we bij rode wijn bijna automatische aan vlees denken? Ja, dat denk ik wel. Vlees en rode wijn is een onverbrekelijke combinatie waar maar weinig spelden tussen de krijgen zijn. En vice versa dus.  (Kook)boeken rondom wijn en groenten zijn er zelfs nauwelijks. Recent kwam ik er een tegen, in de column van Harold Hamersma. (Ik schijn het boek binnenkort te krijgen, en verheug me er enorm op….). En nu heeft Edith van Koken.blog ook al een kookboek dat uitsluitend over groenten gaat, Groenten à la pasta. Ik ken het boek niet, maar er staan ongetwijfeld heerlijke groenterecepten in. En ook bij groenten kun je prima een wijn serveren.

Wat voor wijnen precies, daar moet ik me nog eens heel goed in gaan verdiepen. Wel weet ik dat witte wijnen het vaak beter doen dan rode, en dat een wijn als Riesling, met zijn hoge zuren, vaak heel goed bij allerhande groentegerechten past. Als je rode wijn wilt serveren bij groenten, neem dan een rode wijn zonder al te veel tannines. Dat bittere van tannine past vaak niet bij groente. En bij gegrilde groenten past een rode wijn beter dan bij rauwe of gekookte.

Aan alle vegetariërs en flexitariërs beloof ik plechtig: ik ga me de komende tijd meer in de combinatie van wijn met vegetarische recepten verdiepen. Wordt vervolgd!

Waarom dit blogje? Iedere woensdag leg ik een link met een bericht op koken.blog.nl, en Edith doet daar hetzelfde met een bericht dat eerder op wijn.blog verscheen. 

Lees ook:Handig: tips tegen een kater (in een boek)
Lees ook:Prachtige foto’s en een nieuw kookboek voor Niven Kunz
Lees ook:Geheimtip Steiermark 3: Schilcher (bij varkensvlees!)
Lees ook:Veg! Samen met het Wijncoachingbureau
Lees ook:Kooktechnieken voor culi’s (mét wijn-spijsavond)

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wijn bij groenten en/of vegetarische recepten

 1. CRU68

  Vorige week boek Groenten&Wijn gekocht. De harmonie tussen wijnen en de nieuwe belgische keuken. Zat leuk inleg vel in zie laatste twitter bericht @cru68burgum

    /   Reply  / 
 2. Mariella Beukers Auteur

  Zeker leuke bijdrage, ik verheug me op het boek!

    /   Reply  / 
 3. VegaMiek

  Hoi Mariella!

  Goed inderdaad om te zorgen voor wat meer aandacht voor vegetarische menusuggesties bij de wijnen. Het zal vast overvloedig zijn te melden, maar beter een keer teveel dan een keer te weinig:

  Het is ook goed om in het oog te houden dat niet alle wijnen geschikt zijn voor vegetariërs. Meer hierover is te lezen op deze pagina:
  http://www.its-organic.nl/category/69-vegetarische-veganistische-wijnen.aspx

  Deze info is vooral ook heel interessant voor restaurants die wat meer rekenschao willen nemen van het groeiend aantal vleesminderaars (flexitariërs), de toename van het aantal vegetariërs en veganisten én de daarmee samenhangende groeiende vraag naar vegetarische en veganistische menu’s in restaurants. En uiteraard ook de belangstelling voor variatie in deze menu’s, vegetariërs en veganisten willen ook wat te kiezen hebben wanneer ze een avond, een dagje of langer uit zijn. Er is zo ontzettend veel mogelijk namelijk & daarvan kunnen overigens ook niet-vegetariërs volop meegenieten. Áls het maar aangeboden wordt!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>