Geheimtip Steiermark 3: Schilcher (bij varkensvlees!)

Een apart recept vandaag op Koken.blog: spareribs gemarineerd in cola! Edith schreef het naar aanleiding van het nieuwe boek van Mac van Dinther, Ons Eten (dat ik ook nog wil lezen/aanschaffen!). Mac gaat onder andere in op de leefomgeving van varkens, en hoeveel beter het vlees daarvan smaakt als de varkens wat ruimte hebben. Nou, dat heb ik in het zuiden van Steiermark, Oostenrijk, zelf ervaren!

Ik lunchte bij Wirtshaus Jagawirt, midden in de bossen, waar ze een aantal varkens van diverse rassen houden (onder andere Vulcano en Magalitsa). Alle beesten mogen heerlijk in de modder wroeten en hebben veel ruimte!

En heerlijk dat het vlees van die varkens smaakte! We kregen een voorgerechtje van ham en spek van diverse soorten varken en ik nam een Wildschweinfilet als hoofdgerecht. Genieten!

Daarbij smaakte natuurlijk de plaatselijke wijn het lekkerst! In het zuidwesten van Steiermark hebben ze een heel bijzonder druifje, de blauer wildbacher, waar ze al van vader op zoon een friszure rosé van maken. Vroeger, zo’n 20 jaar geleden, was het zuur in de wijn nog heel dominant, maar tegenwoordig hebben ze de druif weten te temmen, met moderne technieken. Het zuur – zo’n 9 gram per liter – is er nog wel, maar wordt mooi gebalanceerd door fruitige tonen. Ze noemen die wijn Schilcher, en je vind hem echt nergens anders in de wereld. De kleur is diepdonker roze (tenminste, de varianten die ik ter plekke proefde), wat ontstaat door de donkerblauwe schillen een aantal uur mee te laten weken in de most, nog voordat de vergisting begint.

Van blauer wildbacher maken ze ook een heerlijke sekt (mousserende wijn) en een fruitige rode. In Nederland niet of nauwelijks te krijgen, maar absoluut aan te raden als je in zuidwest Steiermark bent! Zeker bij gerechten met varkensvlees…

Dit verhaal over varkens en Schilcher past zowel in de serie Geheimtips van de Steiermark als in de wekelijkse rubriek Wijn-spijs op woensdag, waarin Koken.blog en Wijn.blog zich door elkaar laten inspireren!

Lees ook:Geheimtip 4 Steiermark: Pompoenpitten, olie en likeur
Lees ook:Geheimtip Steiermark 2: Genussregal en Vinofaktur
Lees ook:Op wijnreis in Steiermark
Lees ook:Morillon… is inderdaad Chardonnay
Lees ook:Spannende druiven – trousseau

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geheimtip Steiermark 3: Schilcher (bij varkensvlees!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>