Gefrituurde gamba met grenache blanc

De gamba vormt een ideaal tussengerecht op een culinaire avond met vrienden en kennissen.

Gefrituurde gamba kom je veel tegen in de Oosterse keuken, en bij dit gerecht past en scala aan witte wijnen.

Erg mooi bij dit recept is de Chamade 2003 van Domaine d’Escary uit de Languedoc.

Deze wijn bestaat voor 60 % uit grenache blanc, en voor 40 % uit chardonnay. Deze combinatie leverde in het extreem hete 2003 een volle aromatische wijn op, met exotische geur- en smaakcomponenten als banaan en ananas, die uitstekend passen bij de mystiek van Oosterse gerechten.

 

Benodigdheden voor 4 personen:

 

500 gram ontdooide gepelde gamba’s/ garnalen met staartje

250 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

1 eetlepel kerrie

1 ei

1 thee

2 theelepels olijfolie

fijngemalen zeezout

2,5 deciliter bier

2 takjes peterselie als decoratie

Friteuse met olijfolie

 

Bereiding:

 

Laat de gamba’s ontdooien en uitlekken.

Scheid het eiwit van de dooier en klop het eiwit zeer stijf.

Zet de friteuse vast aan op 180/190 graden.

Maak het beslag door bloem, bier, eierdooier, kerriepoeder en zeezout tot een dik vloeibaar beslag te roeren. Roer er dan de olie door en spatel er tenslotte het stijf geklopte eiwit doorheen.

Tot slot de gamba’s door het beslag heen halen, even laten uitlekken, en dan in kleine porties frituren. De wijn vast ontkurken en inschenken. De frituurtijd bedraagt ongeveer 1 minuut voor kleinere garnalen, tot 1,5 minuut voor grote gamba’s.

 

Serveer de gamba’s op een groot bord, met stukjes peterselie eroverheen om de goudbruine kleur te benadrukken.

 

Santé !

Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Saltimbocca met een witte spanjaard
Lees ook:Tips voor de kerst 4
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Salade van aspergelinten met Chardonnay of Sauvignon Blanc
Lees ook:Recept voor gevulde champignonhoedjes met een lichte wijn
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Gamba’s met Chardonnay

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>