Riesling is veelzijdig

Het is jammer dat, om wille van de prijs misschien, op veel feestjes een wat smakeloze wijn wordt geschonken.  Zo één waar er tenminste 13 in een dozijn gaan en het alcoholgehalte veel te hoog is.  Intensieve Nieuwe Wereld teelt, Zuid-Franse slobber, Italiaans water met alcohol en zo kan ik nog wel even doorgaan. Waarom dat dan jammer is?  Omdat ik er ook weleens mee geconfronteerd wordt. Helaas! Omzichtig moffel ik de wijn dan weg, resoluut overstappend op sparkling water.


Maar vooral: het is helemaal niet nodig! Namelijk ook in de wat lagere prijsklasse, (want het is best logisch dat je niet de hemel wilt betalen voor je partywijn),  zijn er veel wijnen te vinden, die uitstekend geschikt zijn.
Ik ben een voorstander in dit geval, van frisse Riesling. Met een niet al te hoog alcohol%. Dan ga je ook niet ongewild grappig zijn :) .
Gek is, dat als ik ga zoeken naar wat Riesling georiënteerde artikelen, voor achtergrondinformatie, dat ik dan maar moeizaam vorder in mijn zoektocht. Speurend in oude jaargangen wijnbladen stuit ik wel op een artikel van René van Heusden over Oostenrijkse Rieslings.
In “Het festijn van Kaas & Wijn”  (Hans Melissen) kom ik de Riesling tegen – droog – als begeleider van jonge Hollandse koemelkkazen, van Mozzarella en van jonge geitenkazen. Terwijl voor een riesling met wat zoet liever een wat meer uitgesproken kaas gekozen wordt. Zoals Morbier  kan zijn, of Münster.
In de serie ‘Het Festijn van…’ worden overigens altijd leuke marriages besproken. De Riesling Volz bijvoorbeeld van Van Volxen uit het wijngebied de Saar  (tegenwoordig onderdeel van de Moezel) in combinatie  met zachte romige Vacherin Mont d ‘ Or. Zie, van zoiets simpels kan een mens al gelukkig worden. Nu is dit een uitstapje om de veelzijdigheid van de rieslingdruif aan te tonen, maar is dit voorbeeld minder geschikt als partywijn :) . Hoewel ik er niets op tegen zou hebben. Maar, ik denk nu even aan de prijs, dat is geen ‘partyprijs’.
Wij zelf hebben altijd een doosje Riesling van Heribert Kerpen in kelder staan. Voor velerlei doeleinden te gebruiken, maar zeker ook een uitstekende schenkwijn voor een feestje. De Qualitätswein van Kerpen  uit Bernkastel komt van de wereldberoemde  ‘Weinbergen’  zoals de Graacher Domprobst, Graacher Himmelreich, de Bernkastel Bratenhöfchen en de Wehlener Sonnenuhr.
Een wijn met veel kanten. Drink hem gerust bij Sashimi, bij Fruits-de-Mer of Sint Jacobsschelpen, of leg hem koud voor de Asperges.  Probeer het maar eens. Je zult blozen van de complimenten. Zeker niet van de alcohol!

Lees ook:Zuurkooltijd…. met Riesling natuurlijk
Lees ook:Riesling Haat Liefde
Lees ook:Even voorstellen: Riesling
Lees ook:Riesling uit Oostenrijk
Lees ook:De Chef en de Wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>