Riesling Haat Liefde

Riesling heb ik lief maar ik haat hem ook.

Ik hem lief door zijn unieke smaakpalet en uitgesproken geur.

Ik haat hem omdat hij niet normaal te combineren is met verfijnde gerechten en veel te veel overheerst.

Bijdrage van Roel Brinkman

 

Hij is authentiek, uniek en bijzonder. Natuurlijk zijn onder de Rieslings die van de Duitstalige bodem de beste, met stip. Een heerlijke wijn passend bij warme zomerse dagen. Lekker genieten van een glas op een terras, in het park of elders.

Maar door zijn grote aanwezigheid in citrusfruit en bloemen, uitbundigheid, is het eveneens een wijn die zich lastig laat combineren met gerechten. Zeker wanneer het gaat om een verfijnde keuken is de Riesling druif cq wijn een lastige wijn. Een Riesling overheerst al snel. In een restaurant bestel je toch al gauw een fles. Onherroepelijk drink je deze wijn dan bij meerdere gerechten. En hier ligt dus het probleem. Er zijn maar weinig keukens die deze combinaties aankunnen. Haat, waarom nou toch..!

Er zijn zeer veel verschillende Riesling-wijnen: van droog en jong drinkbaar tot zoete trockenbeerenauslesen die zeer goed lang weggelegd kunnen worden. En natuurlijk zijn er ook Rieslings die zeer goed te combineren zijn met gerechten, maar ze zijn moeilijk te vinden. Tenzij u dineert in de Moezel, Rheingau of Elzas. Wijn gemaakt van Riesling is licht in alcohol, heeft verfrissend veel fruit en heeft het bijzondere vermogen het karakter van het gebeid en de ‘terroir’ door te geven. In de jonge wijnen proeven en ruiken we citrus, bloemen en staal-achtige, droge tonen. In de edele zoete wijnen vooral honing, bloemen en veel meer, maar altijd blijft er een prettig en verfrissend zuurtje te onderscheiden. Heerlijk, echt waar, er van genieten is een must. Doe dit genieten op een terras, en het park, vooraf de maaltijd of juist erna. Want dat mag natuurlijk ook. Wanneer u toch Riesling graag drinkt tijdens uw dinner, een tip; Sepp Moser, Riesling von den Terrassen, Kremstal, Oostenrijk. Complex en beschaafd. Heeft u nog een tip?

 

Lees ook:Vergeet de non en de zwarte kat
Lees ook:Riesling uit Oostenrijk
Lees ook:Even voorstellen: Riesling
Lees ook:Tweede editie Rieslingweek – 1 tot 17 juni 2012
Lees ook:Zuurkooltijd…. met Riesling natuurlijk

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Riesling Haat Liefde

 1. tychikus

  Naast Duitsland komen ook uit Oostenrijk voortreffelijke Rieslings! Ook in de prijs erg te genieten

    /   Reply  / 
 2. Olivier

  mmm.. ik heb eigenlijk nooit zo veel moeite om riesling te combineren met maaltijden.
  Een paar voorbeelden:
  Kip van het spit gevuld met knoflook, salie en citroen gaat uitstekend met een goede moezel, zoals de Grans-Fassian Laurentiuslay spätlese trocken ‘S’.
  Of, een goede australier (in mijn geval een Neagles Rock) in combinatie met een rilette van gerookte makreel.
  En als je ook houdt van lichtzoete rieslings (zoals de Jean-luc Meyer rieling vendanges tardives) dan kan je dat eens proberen met mosselen op z’n thais – met knoflook, gember, koriander en kokosmelk. Niet verkeerd..

    /   Reply  / 
  1. rp,amp

   licht zoete riesling in combinatie met ganzenlever is ook het top

     /   Reply  / 
 3. paul

  Kleine aantekening, je vergeet alleen een gerijpte riesling te noemen want die is culinair gezien heel breed inzetbaar.

  vr.groet,

  Paul

    /   Reply  / 
 4. Amancio

  Bijna alles waar een Pinot Grigio bij word geadviseerd, smaakt met een droge Riesling nog beter

  Amancio

    /   Reply  / 
 5. Henk Heuvelman

  Ik heb onlangs in een overigens goed restaurant een Australische Riesling van Peter Rehman geserveerd gekregen. De geur was dieselolie achtig en toen ik opmerkte dat de wijn niet goed (smerig) was en naar dieselolie smaakte werd mij verteld dat het ‘petrol’ gehalte wat aan de hoge kant was en dat deze smaak heel gebruikelijk was voor een wat oudere Riesling. Ik heb me hierover nogal verbaast en de wijn terug gestuurd. Is er iemand iets bekend van ‘petrol’ in (Australische) Riesling? Ik heb er namelijk nog nooit van gehoord.

    /   Reply  / 
 6. erik langeveld

  Dit vind ik op de site van Deutsche Weine. Tijd om je mening wat bij te stellen?
  Eet smakelijk!

  Riesling aan tafel
  Rieslings zijn ideale begeleiders van een breed scala aan gerechten. Vanwege hun fruitige zuren, variaties in stijl en gradaties in alcohol worden ze door menigeen beschouwd als de meest voedselvriendelijke wijnen ter wereld. Een paar nuttige richtlijnen voor het combineren van gerechten en Rieslingwijnen.

  Om met succes gerechten en wijnen te combineren, zijn er vier structurele zaken om op te letten: intensiteit, alcohol, zoetheid en zuurgraad. Bij een succesvolle combinatie zijn al deze elementen in de wijn in harmonie met hun tegenhangers in het gerecht.

  Probeer om te beginnen de intensiteit van het hoofdingrediënt in evenwicht te brengen met die van de wijn. Een subtiel smakend, fijn gerecht vraagt om een lichte Riesling QbA of Kabinett. Intenser smakende bereidingen zijn wellicht eerder gebaat bij vollere Riesling Spätlese of zelfs Auslese.

  Bedenk verder dat het alcoholgehalte van invloed is op de smaak van de wijn en op zijn inzetbaarheid bij eten. Kabinettwijnen met hun van nature lage alcohol gehaltepassen perfect bij milde en delicate gerechten als vis, varkensvlees en gevogelte met lichte sauzen. Gekruide en steviger gerechten als kalfsvlees, bepaald wild of bereidingen geserveerd met intensere sauzen vragen om wijnen met meer body, zoals droge of halfdroge Spätlese

  De waardering van de derde factor, de zoetheid van de wijn, is grotendeels afhankelijk van de eigen voorkeur. Die zoetheid moet alleen wel in evenwicht zijn met de zoetheid in het eten. Het is belangrijk om aan te stippen dat de meeste groenten een uitgesproken zoetheid hebben en reductiesauzen op basis van boter, room en bouillon licht zoet zijn. Ze vragen om een wijn die niet al te droog is.

  Ten slotte is de zuurgraad in de wijn een belangrijke factor bij het harmoniëren van wijnen en gerechten. Gelukkig zijn Duitse Rieslings rijk aan frisse, fruitige zuren die de eetlust prikkelen. Zuren zorgen voor het gewenste tegenwicht bij rijke sauzen en vetrijk voedsel. Wijnen met een hoge zuurgraad zijn bijzonder breed inzetbaar en combineren goed met de meeste gerechten. Wanneer echter een Riesling de keuze is om sterk gekruide of hete gerechten te begeleiden, dan is een fruitigere en zoetere stijl op zijn plaats.

    /   Reply  / 
 7. Marja van Beek

  Beste Erik,

  ik ben het helemaal met je eens! Rieslings, met name de zuivere, behoren in ieder geval tot mijn lievelingswijnen! Dank voor je uitvoerige berichtgeving!

    /   Reply  / 
 8. erik langeveld

  Dag Marja,
  Rieslings – zeker de Duitse – kenmerken zich al door een grote zuiverheid, maar ik proefde laatst enkele biologische die mijn eerdere ervaringen toch weer deden verbleken. Als je zin hebt om een keer te komen proeven?

    /   Reply  / 
 9. Marja van Beek

  Dat heb ik zeker! Ik proefde vanmiddag de Rieslings van Künstler uit de Rheingau, die waren top. Vorige week proefde ik Oostenrijkse Riesling uit het Weinviertel. ook Super!

    /   Reply  / 
 10. erik langeveld

  Dan nodig ik jou – en iedereen die geïnteresseerd is in een bijzondere smaakervaring – uit om een keer naar De Wijngallerie te komen, mijn kersverse plek in De Beurs van Berlage. Zorg ik dat ik een paar fijne flesjes heb koud staan! Groet!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>