Een Zondagse blog over wijnterminologie

Nondeju, als je Iphone hebt en gebruikt als wekker loop je dus nietsvermoedend om 8.00 uur in het bos, terwijl het dus eigenlijk pas 7.00 uur is. Ik vond het al zo fris, zo mistig en nog stiller dan anders! Ik kon  wel heel goed nadenken tijdens het vogelconcerto tussen de eeuwenoude bomen.

Vieilles vignes, zo heten ze als ze oud zijn en ook nog druiven dragen. Ik las gisteren een leuk artikel over deze term bij een collega-blogger. Vieilles vignes, een feitelijk onbeschermd begrip.

Op de wijnacademie, bij  de MV opleiding gaan wij gaan het morgen een dagje over het begrip Vinificatie hebben. Joepie

Ha, ik hoor de aankomende vinologen denken, “pff, dat hebben wij al lang gehad! Simpel zeg, stelt niks voor eigenlijk. Gewoon most omzetten in wijn!”

Natuurlijk dat is waar, maar niet als je de casus van Stan Beurskens moet gaan voorbereiden.  Dan denk je er opeens  wel heel anders over.

In het boek “ Aan de slag met wijn” staat dat het vinificatieproces uit drie hoofdfases bestaat. Van druif tot most, van most tot basiswijn en tot slotte van basiswijn tot verkoopbare drinkbare wijn!

Nou, ik kan u nu al vast vertellen dat Stan daar volgens mij toch wel heel anders over denkt! Nu is anders natuurlijk niet juist in deze context, maar laten we zeggen, dat hij er veel ruimer over denkt!

Zo gaan we morgen fijn praten over  onder meer vergistingstemperaturen en  over pulpfermentatie en welke stoffen daarbij uit de druiven worden geëxtraheerd!

Extraheren, ik zoek het even op!  “Wat is extraheren?

Extraheren is een scheidingsmethode die je gebruikt bij het scheiden van vaste stoffen. Je voegt aan het mengsel een geschikte oplosmiddel toe waarin één bestandsdeel van het mengsel oplost. Door te filtreren en in te dampen ( of te destilleren) heb je de vaste vloeistoffen van elkaar gescheiden. Het oplosmiddel dat wordt gebruikt heet extractiemiddel.”

Prima, ik  moet gaan zoeken naar 8 verschillende pulpfermentaties methodes die ongetwijfeld allemaal weer andere stoffen zullen extraheren! (Volgens mij had ik voor scheikunde wel een zes op het eindexamen, maar ja… dat is wel 35 jaar geleden!) Als ik dat, vier uur later uitgezocht en beschreven heb, mag ik aangeven welke methode ik zou kiezen voor tig verschillende druivenrassen.  De omstandigheden in ogenschouw genomen, natuurlijk. Bij ieder genoemd druivenras heeft Stan sprookjesachtige voorwaarden geschetst. Inderdaad ja, daar  moeten we  rekening mee houden.
Ach, ik klaag niet hoor. Ik krijg alleen maar meer respect voor de vijf MV die er op dit moment zijn in Nederland. Wat een prestatie. Voorlopig ben ik al gezakt voor twee examens, heb me nu ook streng voorgenomen, dat ik me dat niet nogmaals laat overkomen.
Maar ja, als ik dan verderop in de casus van Stan lees over houtprofielen van Frans, Amerikaans en Oost-Europees eiken en hun rol bij de lagering op barrique, dan zakt de moed mij toch wel een beetje in de hoge gehakte schoenen.

Waar ben ik aan begonnen! Vanmiddag ga ik  toch fijn naar de proeverij van Vinoblesse,  eens kijken of ik daar wat antwoorden kan vinden:)

Lees ook:Video: Wat is champagne nu eigenlijk precies?
Lees ook:Een reisje naar de Pfalz
Lees ook:Vandaag in de wijngaard
Lees ook:Wijn in woorden
Lees ook:Druivenplukken gewoon in Nederland!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Een Zondagse blog over wijnterminologie

  1. John Bindels

    Hooggehakte schoenen? Toch niet in dat bos zeker?

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Ha nee, maar ik liep op de paadjes!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>