Vandaag in de wijngaard

In de Nederlandse wijngaarden wordt deze dagen druk gesnoeid. Bij Hof van Twente in Bentelo, waar ik gisteren op bezoek was, is de snoei inmiddels achter de rug. Iedere druivenstok mocht vier uitlopers houden. Na de vorst worden er daar nog weer twee van weggehaald,vertelde wijnboer Roelof Visscher me: alleen de twee beste takken blijven over om straks weer al het fruit te dragen.

In middels vinden in de kelder allerlei handelingen plaats. De afvalproducten daarvan liggen op een stuk grond dat net gerooid is en opnieuw beplant gaat worden. De witte hoopjes bevatten kalk, gebruikt voor het ontzuren; de rode stof is bentoniet, een kleisoort die gebruikt wordt om te klaren. Beide natuurlijke stoffen worden de komende dagen weer in de bodem gewerkt.

Lees ook:Toename van Chileense wijngaarden
Lees ook:Verslag uit de Wijngaard 9: November in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 17: April in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 32
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 16: Maart in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>