Vrouwen in de wijn

Samen met Bink trotseerde ik vanochtend de enorme regenvlagen die over het pad sloegen, dat ons naar de ietwat beschutting van de bomen in het bos leidde. Het bos stond voor de helft onder water, paden waren overstroomd en in modderige sloten veranderd. Zonder laarzen had je er niets te zoeken….

Toch is er geen prettigere manier dan ‘s morgens naar het bos en met Binks wandeling de dag te beginnen. In mijn hoofd open ik dan de vakjes met de verschillende lijstjes die ik die dag moet afwerken. Het zijn er altijd veel te veel. Ook zelfs op zondag.

Nadenkend over de blog van vandaag dat in het teken van vrouwen zou komen te staan, kwam ik de kleine vrouw met de immens grote zwarte hond met dansbenen tegen. Zoals iedere ochtend. Ze had een veel te grote regenjas aan en een hoedje op. Hij liep in zijn slungelachtige drafje op me af en racete toen weer achter zijn vrouwtje aan. Een lief maf beest.

Wij vrouwen liepen in het bos…

 

Een vrouwenblog. Geïnspireerd door o.a. in de Telegraaf het artikel over Women on Wings!  One million jobs for women in India, een ambitieus initiatief van Maria van der Heijden en Ellen Tacoma, die de onderneming ‘Women on Wings’ oprichtten. Hiermee hebben ze zich ten doel gesteld binnen tien jaar 1 miljoen banen te creëren voor vrouwen op het Indiase platteland. Twee carrièrevrouwen die de handen in één geslagen hebben om te werken aan een beter bestaan voor kansarme vrouwen in India.

Waar overigens ook wijn vandaan komt. In mijn allernieuwste, net vers van de pers, ‘Aan de slag met Wijn’ wordt er weliswaar maar één paragraaf aan besteed, een kwart bladzijde, maar toch. India heeft bijna 50.000 ha aan wijngaard. Hier staan Europese rassen aangeplant zoals Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Shiraz en Cabernet Sauvignon. Met name in de grootste wijnregio Nasik 200 km ten noordoosten van Mumbai is het klimaat perfect voor wijndruiven.

 

Ook het WCB besteed veel aandacht aan vrouwen in ‘Mensen van Belang’. Het opkomende wijnbedrijf dat young professionals in de restaurants coacht om op een hoger ‘wijnniveau’ te komen, heeft op de site één ‘linkpagina’ die groeiende is, met alleen vrouwelijke krachtpatsers. Vrouwen met een specialiteit op om het even welk gebied!

Er wordt nog superhard gewerkt om de site voor 2013 uit de steigers te hebben, en ja, er blijven maar nieuwe ideeën opborrelen.  De columns in het teken van Vegetarische gerechten met wijn, de Lunchredactie, de filmpjes….

 

Ook de grote hotelmagnaat Accor heeft zich ten doel gesteld meer vrouwen in de top te krijgen! Daarvoor lanceerde Accor deze week het “Women at Accor Generation”, kortweg WAAG. Het internationale vrouwennetwerk van de hotelgroep wordt voorgezeten door Sophie Stabile, de Global Chief Financial Officer bij Accor!

 

Zelfs Perswijns René van Heusden benoemt zowaar drie vrouwen van naam in zijn artikel “Helden van deze tijd”!  Gisela Jacobs van het informatiebureau voor Duitse wijn, Annegret Reh, als Producente van het Jaar en Magda van der Rijst als Vrouw van het Jaar, omdat ze het in de wereld van de haantjes (inderdaad ) zo geweldig goed doet als wijnalleskunner, maar daar vooral ook zeer bescheiden onder blijft!

Eerlijk is eerlijk. Ik vind dit voor het stijve, maar professionele vakblad  Perswijn, ‘wijnkoninkrijk zonder vrouwen, maar met keizerin AS’  toch echt al een hele openbaring!

Waarbij ik zeker niet onvermeld wil laten, dat hij kennelijk gelukkig met Sarah Channell van een geweldig glas Swartland Syrah heeft genoten. Tijdens het zijn zoektocht naar de achterkant van de wijn.
Een en ‘t ander terug te vinden in de #Lijstenmania top 10 van de favorieten 2012 van Perswijn! Het vakblad van mannen, door mannen voor wijnprofessionals m/v…

 

Sinds 23 november jl. bestaat op LinkedIn de groep Vrouwen in de wijn/Women Wine Professionals, voor al die vrouwen in Nederland en België die een band hebben met de wijnwereld. Of je nu vinoloog bent zonder baan in de sector, importeur, redacteur, sommelier of restauranthouder: vrouwen die lid willen worden van dit netwerk met als bindende factor de fascinatie voor wijn, zijn van harte welkom. Inmiddels kent de groep meer dan 425 leden! Super!

 

In Duitsland kent men’Vinissima. Frauen und Wein e.V. In de Bordeaux laten ze ook van zich gelden, ook hier laten zij van zich spreken, zoals ‘les Medocaines’ dat al sinds 2005 doen.

‘Les Medocaines’ is het kwartet Martine Cazeneuve (Château Paloumey), Marie-Laure Lurton (Château La Tour de Bessan), Armelle Falcy-Cruse (Château du Taillan) en Florence Lafragette (Château Loudenne). De vier kasteeleigenaressen hebben de handen in elkaar geslagen om het  wijntoerisme in de Médoc te bevorderen.

Dat brengt ons vanzelf naar de werkelijk laatste lijst van #lijstenmania van dit jaar. Maar wel één die mij bijzonder aanspreekt! Met aan de top Gino Gallo! Op de voet gevolgd natuurlijk door Jancis Robinson, wiens ‘Druiven’ inmiddels ieder boekenkast sieren. Ga hem vooral bekijken en lees wie het zijn, wat ze doen, hoe goed ze dat doen!

 Top 50 most powerful women in wine ! Super.

 

Lees ook:Accor stimuleert ‘vrouwen in de top’!
Lees ook:Wijn voor vrouwen
Lees ook:Eerste proeverij met alleen vrouwen in de jury
Lees ook:Vrouwen proeven beter… of mannen?
Lees ook:Wijnproductie in India stijgt met 57%

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vrouwen in de wijn

  1. Pingback: De vrouwenstrijd is nog niet gestreden | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>