Hoeveel wijnschrijfsters kunt ú opnoemen?

De kop in de Telegraaf “Vrouwenstrijd nog niet gestreden” intrigeert, nodigt uit tot nader onderzoek. Dieper dan hier verwoord wordt door vrouwen van naam zoals Margriet van der Linden (hoofdredacteur OPZIJ), Jaqueline Zuidweg (Zakenvrouw van het Jaar 2012) en Mona Keijzer (CDA lid tweede kamer).

Verdergaand dan de woorden van Marijke Helwegen die “durf je zelf te zijn” hoog in het vaandel heeft staan. Een hoog goed, dat is waar, maar het geldt niet alleen voor vrouwen natuurlijk!

Grote vrouwen verdwijnen in deze dagen van grote podia. Met het vertrek van Hillary Clinton blijven rond Obama in huiselijke sfeer genoeg vrouwen over, maar zijn politieke ‘vrouwenfamilie’ wordt dun. Het ministersteam dat overblijft bestaat voornamelijk uit mannen. Zal zij, Hillary zich opnieuw kandidaat stellen voor de presidentsnominatie bij de Democraten voor de verkiezingen voor 2016, zoals wordt gespeculeerd?

Ons koningshuis gaat terug naar de koning. De koningin heeft haar abdicatie aangekondigd. Wat een prachtig woord. Troonsafstand! In de landen om ons heen is dit niet gebruikelijk, zoals België, het Verenigd Koninkrijk of de Scandinavische landen. Ach ja, wij zijn hier ook in Nederland!

Een mooi mens treedt terug, een monument! Ongetwijfeld zal de man die haar opvolgt het goed doen met aan zijn zijde de uitnemende Maxima! Als innemende Koningin Maxima.

Meer vrouwen verdwijnen van de voorgrond. KRO-gezicht Karin de Groot kiest voor een rol achter de schermen. Maar goed, zij heeft nog een eigen bedrijf ‘Training & Coaching’  waar ze haar ‘ei’ in kwijt zal kunnen.

Bij de wereldfinale van de Bocuse d’Or staat bij de Nederlandse equipe een man, Martin Ruisaard aan het hoofd. Zijn assistente is een vrouw, Rosita Nietvelt. Geweldig spannend wat zij gaan doen. Terwijl ik dit schrijf kijk ik met een half oog naar de wedstrijd op Webtv. Het leidt me wel een beetje af… maar ik wacht op Nederland. Op Martin, op Rosita.

Ondertussen denk ik na over de contradictie in de culinaire wereld. Thuis is het toch nog traditie bepaald dat de vrouw kookt, de man zich in veel mindere mate achter de pannen bevindt! Maar kijken we om ons heen naar bekende chefs, dan zijn het over het algemeen mannen! Van een Paula Bocuse heeft niemand ooit gehoord.
Hoe kan dat nu? Natuurlijk, hier hebben we Margot Reuten, Angelique Schmeinck, Mandy de Jong. In Frankrijk kennen we  Anne-Sophie Pic, in Engeland hebben we de onnavolgbare extreem bekende Nigella Lawson en Zuid-Afrika kent natuurlijk in Franschhoek Margot Janse. Maar toch… ik hoef de krant maar open te slaan of ik zie de ‘sigaar’ van Blijker, de glimlach van Niven, de sterren van Kokmeijer.

“Deze quote las ik ergens op het web: Mannen koken alleen als ze er geld mee verdienen, vrouwen koken met liefde en je MOET ze bedanken met een complimentje ” Zou het waar zijn?

Dat is toch op zijn zachts gezegd curieus. Wij zijn toch die ‘homo sapiens’ die zoveel ‘ballen’ tegelijk in de lucht kunnen houden? En dat is  in een keuken, met stress en hectiek tijdens ‘rushhour’ maar ook daarvoor tijdens de mise-en-place een zaak van levensbelang. Waar zijn wij dan op het veld van eer, het slachtveld der keukenchefs?

En waar zijn we aan de voorkant van het restaurant? Bij de ‘zwarte brigade’? Welke vrouw is er als sommelier al zo bekend al bijvoorbeeld Noël Vanwittenburgh, (klik op zijn naam en luister naar zijn megakennis over wijn!)? Of een Edwin Raben? In België werd Jennifer Silvius van restaurant De Kristalijn in Genk verkozen tot Beste Sommelier van 2012. Dat is waar, maar zegt dat niet meer over onze zuiderburen? Immers, voor wie het niet weet, mijnheer Noël is ook een Vlaming.

Op het Wijnkanaal.be, “uit het archief van de wijnschrijver”, vond ik ook nog een interessant artikel over vrouwelijke sommeliers.

Tijdens mijn omzwervingen door de wondere wereld van de wijn kom ik weinig vrouwen tegen. Ja, onder de hoofding “public relations” leidt een jongedame mij wel eens rond op een wijndomein, en er bestaan ook vrouwelijke wijnmakers. Maar bij invoerders, op proeverijen, in restaurants? Eens er wijnkennis gespuid wordt, zie je vooral mannen in actie.” Voor wie meer wil weten, ge vindt het hier.

Een bataljon vrouwelijke sommeliers.

Tot slot de wijnschrijverij dan maar. Ik zal eerlijk zijn, in een vorige eeuw wilde één van mijn broers graag dirigent worden, ik slechts een onsterfelijk schrijver. Beide wensen gingen niet in vervulling. Hij ‘dirigeert’ nu wel zijn kinderen, ik ben niet eens bekend geworden!
Als eerste vrouwelijke hotelmanager voor Accor buiten Frankrijk (!) ben ik wél eens geïnterviewd door het vrouwenblad Viva. Het hele interview  is uitgewist, maar wat me tot op de dag van vandaag wel bijgebleven is, is de blik in de ogen van de Algemeen Directeur Kees van Maaswaal toen hij las dat ik met plezier over enkele jaren zijn ‘stoel’ zou willen bezitten. Met een meewarige blik in zijn ogen keek hij me aan. Jij komt er wel zei hij, met een grimlachje. Maar ja, enkele jaren later verruilde ik het hotel toch voor het restaurant. Ik dompelde mij onder in de wereld van wijn.

Wijnschrijvers, bloggers, professionals er zijn er velen! Een van de meest beroemde is nota bene een vrouw. Haar naam: Jancis Robinson. Zij komt met kop en schouders boven het maaiveld uit! Maar één vrouw is toch veel te weinig!
Wie heeft weleens gehoord van de film “Senza Trucco”, l documentario di Giulia Graglia sulle donne del vino naturale, con Dora Forsoni, Nicoletta Bocca, Elisabetta Foradori e Arianna Occhipinti?

Wie kent ‘de vrouwen van de Bordeaux’? ‘Les Medocaines’, het kwartet Martine Cazeneuve (Château Paloumey), Marie-Laure Lurton (Château La Tour de Bessan), Armelle Falcy-Cruse (Château du Taillan) en Florence Lafragette (Château Loudenne). Vier kasteeleigenaressen  die de handen in elkaar geslagen hebben om het wijntoerisme in de Médoc te bevorderen.

Wie is bekend met het Duitse vrouwen network Vinissima. Ik schreef er al eerder over! Wie heeft wel eens gehoord van de wijnschrijfster Magda van der Rijst? Mijn hemel, we zijn ook onzichtbaar! We zijn niet gekend! Naar de verre landen vertrekken de heren journalisten. Naar de mooiste wijngaarden in Europa gaan vaak onze mannelijke collegae. Bij de fijnste proeverijen, daar staan zij vlak vooraan!

Dat de ‘vrouwenstrijd nog niet gestreden’ is, verbaast me en bevreemdt me. Toch vraag ik me diep in mijn hart wel af: ligt dat nu aan de mannen? Of ligt dat gewoon aan ons? En eigenlijk ben ik wel heel erg benieuwd wat u daar nu van vindt!

 

Lees ook:Vrouwen proeven beter… of mannen?
Lees ook:Glazen plafond voor vrouwen in Californische wijnindustrie
Lees ook:Vrouwen drinken meer wijn dan mannen
Lees ook:Vrouwen in de wijn
Lees ook:Gaan vrouwen voor goedkope wijn?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>